Ankara Katliamı'nın firari sanıkları arandıkları dönemde ATM kullanmış
10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıkları arandıkları tarihlerde gayrımenkul alım satımı yaptığı ve 2021’de ATM'den para çekip yatırdıkları ortaya çıktı.
Ankara’da 10 Ekim 2015’te IŞİD tarafından yapılan ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın firari sanıkların arandıkları tarihlerde gayrimenkul alım satımı yaptığı ve 2021’de ATM’den para çektikleri ortaya çıktı. İnsanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı davanın 14’uncu duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada konuşan 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu'ndan İlke Işık, "Gelen bilgilerden belgelerden anlıyoruz ki IŞİD Türkiye'de ellerini kollarını sallaya sallaya dolaşıyor. İstediğimiz tanıklar bugün gelmedi. Ulkar Mammadova'nın dinlenmesi için zorla getirilmesini talep ediyoruz" dedi.
'MİT BİLGİLERİ PAYLAŞMIYOR'
Katliam emrinin kim verdiğine dair Kasım Güler'in ifadesinde önemli bilgilerin olduğunu belirten Işık, dinlenmesi talebinde bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın firari sanık Ömer Deniz Dündar'ı katliamdan hemen sonra canlı bomba olarak ilan ettiğini ancak bir soruşturmanın yapılmadığının kaydeden Işık, "Ömer Deniz Dündar'ı yakalamayan pratik firari olmasına neden oldu ve şuan IŞİD içinde önemli bir konumda. MİT'en yıllardır soruyoruz, bu sanıklarla ilgili ne tür bilgiler var diye sorulması yönündeki talebimiz kabul edilmiyor. Biz yeniden sanıklar hakkındaki tüm bilgilerin gönderilmesini talep ediyoruz. MİT elimdekileri MASAK'la paylaşıyor ama bu dosyayla paylaşmıyor. MİT'e müzekere yazılması talebimizi tekrar ediyoruz" diye konuştu.
'SİNA CEZAEVİ SORULSUN'
Herkesin çok tehlike altında olduğunu belirten Işık, Hesekê'deki Sinaa Cezaevi'nden kaçan IŞİD'lilere ilgili konuştu. Işık, "Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazılmasını istiyoruz. Dosyanın sanıklarından kimler vardı bu cezaevinde. Aynı şekilde UNICEF' e de bu konuda yazışma yapılmasını istiyoruz" diye belirtti. Işık, "Yakup Selazı hakkındaki yargılamalara dair evrakların istenmesini istiyoruz. Mustafa Delibaşlar'la ilgili Adıyaman dosyaları var bunların getirilmesini talep ediyoruz. Önceki duruşma dinlenen Ömer Yetek'in yalancı tanıklık yaptığı soruşturma sırasında verdiği ifadeden anlaşılıyor. Bu nedenle yalancı şahitlikten suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
2021'DE ATM'DEN PARA ALIŞVERİŞİ
Işık, "MASAK raporlarındaki hesap hareketlerine göre IŞİD'in dünya üzerindeki tüm faaliyet finansmanının 2015'ten beri Türkiye üzerinden gerçekleştirildiği, firari sanıkların arandıkları tarihlerde gayrımenkul alım satımı 2021 senesinde dahi ATM'den para alışverişi yaptıkları görülüyor" dedi.
KADINLARIN DİNLENMESİ TALEBİ
Işık, kimi kadınların tanım olarak dinlenmesi öncesi yargılandıkları dosyaların getirilmesini talep etti. Işık, IŞİD'li Ahmet Güneş'in eşi Esra Gül Güneş'in de tanık olarak dinlenmesini talep etti.
IŞİD'LİLERİN TEŞHİS ALBÜMÜ VAR
Türkiye'nin dört bir yanındaki emniyet müdürlüklerinde IŞİD'lilerin teşhis albümlerinin olduğunu hatırlatan Işık, bu albümlerin dosyaya gönderilmesi talebinde bulundu.
TANIK DİNLENDİ
MASAK raporunda firari sanıklarla para alışverişi yaptığı tespit edilen Mehmet Berki Kanalp tanık olarak dinlendi. Bursa'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanan Kanalp, firari sanıklardan hiçbirini tanımadığını sadece basından duyduğunu söyledi. Firari sanıklardan hiçbiriyle para alış verişinin olmadığını iddia etti.
2017'DE ÇOK SAYIDA PARA AKIŞI
Avukat Eylem Sarıoğlu'nun 2017 yılında sanıklardan Muhamet Zana Alkan'ın 3 bin 180 TL, Savaş Yıldız'ın 2017'de bin 980 TL, Ömer Deniz Dündar'ın yine 2017 yılında bin 500, 2 bin, 2 bin, 4 bin 980, 9 bin ve 9 bin 980 TL paranın Kanalp'ın hesabına yatırıldığını söylemesine Kanalp, "İsimleri bilmiyorum. Google reklam hizmeti veriyorum. Kendi şirketim. Dijital pazarlama hizmeti yapıyorum. Firmanın ismi Creon Dijiatal" yanıtını verdi.
'PARANIN KİM TARAFINDAN YATIRILDIĞI TESPİT EDİLEMEZ'
Parayı peşin aldıklarını kaydeden Kanalp, "Reklamlar yapıyoruz. Her marka her firmaya reklam yapıyoruz Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu'da. Belirttiğiniz tarihler yeni kurulduğumuz tarihlerdi. Ama marka ismini bilmediğim için kim tarafından bu para gönderildiğini bilemeyeceğiz. Kayıtlı iş değilse kayıt yok. Yatan miktardan tespit yapamam. Hizmet verdiğimiz genelde kurumsal firmalara fatura kesiyoruz. Ama işin kendisi faturasız olduğu zaman şirket dışında da kişi para yatırabiliyor bu durumda direk benim hesabıma yatıyor" diye aktardı.
FARKLI FİRMALARDA ÇALIŞMIŞ
Sarıoğlu, Kanalp’in hesabına gelen paraların hangi iş karşılığında gönderildiğine dair belgeler istenmesini talep etti. Creon Dijital firmasından önce Güldahan Kimya firmasında ziraat mühendisi olarak çalıştığını belirten Kanalp, "Oradan istifa ederek eşimin kurmuş olduğu Creon dijital firmasına dahil oldum. Güldahan Kimya’dayken herhangi bir para giriş çıkışı olmadı. Sadece sigortamı yaptırıyorlardı" dedi. Bir dönem Kontrol Kimya’da da çalıştığını ifade eden Kanalp, "orada gübre ticareti yaptın mı" sorularına "hayır" cevabını verdi.
EBU TALHA OLDUĞUNU YİNE İNKAR ETTİ
Tanık ifadesinin ardından insanlığa karşı suçtan yargılanan tutuklu sanık Erman Ekici dinlendi. Tutuklu bulunduğu cezaevinde SEGBİS'ten bağlanan Ekici, Ebu Talha olmadığını iddia etti. Ekici, tahliyesini talep etti.
MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, avukatların taleplerinin çoğunu reddetti. Mahkeme, IŞİD'li Kasım Güler’in dijital materyallerinin analiz raporlarının dosyaya getirtilmesine ve kendi dosyasında beyanları alındıktan sonra tanıklığının değerlendirilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca bütün sanıklara ilişkin yeni bir bilgi olup olmadığının TEM’den sorulmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 12 Mayıs'a erteledi.
DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Sık sık, "10 Ekim'i unutma unutturma, faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı açıklamada, polis sloganların atılmasına engel olmak istedi. Polise rağmen, "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek, katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganlarını atmayı sürdürdü.
'76 AYDIR KATİLLERİN YARGILANMASINI BEKLİYORUZ'
Açıklamada konuşan Mehtap Sakinci Coşkun, katliamın üzerinden 76 ay geçtiğini hatırlattı. Firari sanıkların yargılandığı duruşmada sanık sandalyelerinin boş olduğunu vurgulayan Coşkun, "Azim ve sabırla salonu doldurduk. Azalmadan bu süreçte var gücümüzle hakkımızı talep etmeye devam ediyoruz. Artık katliamlardan sonra insanlar adalet talep etmekten vazgeçmeyecek. Bize dayatılan tek şey adaletsizlik değil 76 aydır gerçek katillerin yargılanacağı güne özlemle davayı takip ediyoruz" diye belirtti.
'SALONLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Hala IŞİD'le mücadele konusunda bir adım ileriye gidilmediğini söyleyen Coşkun, "Ama bir şekilde akşamdan IŞİD'lilerin yarım hangi canlara mal olacaklarını bilmiyoruz. Türkiye'de IŞİD'liler ellerini kollarını sallayarak yaşamaya devam ediyor. Çok rahat para transferleri yaptı, reklamlar verdi ve bu faaliyetlerlerine devam ettiklerini biliyoruz. Bu duruşma salonuna gelmek demek Türkiye'deki katliamlara baş kaldırmak demek. Sonraki duruşma yine salonu dolduracağız" şeklinde konuştu.
'IŞİD'LİLER HALA SUÇ İŞLİYOR'
Firari sanıkların yakalanmasına dair her duruşmada talepte bulunduklarını hatırlatan Avukat Erkan Ünüvar da "Bu firari sanıkların hala Türkiye'de eylem yapmaya çalışan hücreleri yönettiği anlaşılıyor. Bu firari sanıkları yakalayın hepimiz tehdit altındayız. Bunların isimleri 2015'ten beri bilindiği halde hala suç işliyorlar. Öte yandan dosyada sanık olması gereken IŞİD'liler var. Katliamın talimatını verdiğini tespit ettiğimiz Ebu Zeynep var. Dosyada çok eksik delil var ama taleplerimiz ısrarla reddediliyor. IŞİD'e karşı koruma tutumu devam ediyor. Kamu görevlileri de dahil olmak üzere sorumluluğu olan her kes hesap versin istiyoruz. Hukuk mücadelemiz devam edecek" ifadelerini kullandı.
Açıklama, "10 Ekim'i unutma unutturma" sloganıyla son buldu. (MA)