Ankara Şehir Hastanesi: 'Marka' olacak dendi, oksijen jakları dahi çalışmıyor
Avrupa’nın en büyük hastanesi olan Ankara Şehir Hastanesi'nin çocuk biriminde oksijen jakları dahi çalışmıyor. Makine desteğine ihtiyacı olan bebekler Şehir Hastanesi'ne taşınamadı.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'marka olacağına inanıyorum' diyerek açılışını yaptığı, ancak hazır olmadan açılan Ankara Şehir Hastanesi'nde sorunların ardı arkası kesilmiyor. Bazı birimleri hâlâ inşaat halinde olan hastanede oksijen jakları dahi çalışmıyor.
Ankara'daki hastanelerin büyük kısmı resmi olarak Bilkent'teki Şehir Hastanesi'ne taşındı. Ancak Şehir Hastanesi hala tam olarak hazır olmadığı için bazı taşınma işlemleri fiili olarak tamamlanmadı.
Bunlardan birisi de Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Büyük Doğumevi olarak da bilinen 94 yıllık hastane, Ankara içindeki ikinci kadın doğum hastanesiydi.
Zekai Tahir Burak Hastanesi, resmi olarak 31 Ağustos'ta kapandı ve hastaların bir kısmı Bilkent Şehir Hastanesi'ne nakledildi.
OKSİJEN JAKLARI ÇALIŞMIYOR
Ancak yetkililerin açıklamasına göre, Şehir Hastanesi'nde tıbbi altyapı hazır olmadığı, bazı bölümler hâlâ inşaat halinde olduğu ve tesisattaki sorunlar nedeniyle su sızıntıları yaşandığı için sağlık durumu kritik olan bebekler Zekai Tahir Burak Hastanesi'nde kaldı. Altyapı eksikliklerinden birisinin oksijen jakları olduğu belirtiliyor. Makineye bağlı tedavisi süren bebekler bu nedenle Şehir Hastanesi'ne götürülemedi. İnşaatın sürmesi ise enfeksiyon riski barındırıyor.
40 BEBEĞE 12 SAĞLIK PERSOLENİ BAKIYOR
Sağlık personelinin bir kısmı da Şehir Hastanesi'nde çalışmaya başlarken, Zekai Tahir Burak'ta sınırlı sayıda sağlık personeli kaldı. Ancak kalan personel sayısı çok yetersiz.
Kalan 40 bebek için sadece 8 sağlık personeli görevlendirildi. İtirazlar üzerine bu sayı 12'ye çıkarıldı. Hemşireler, dünya standartlarının iki katından fazla sayıda hasta bebekle ilgileniyor. Bu da sağlık durumu kritik olan bebeklerin tedavi ve bakımında aksamalara yol açıyor.
Resmi olarak kapanan hastanede bir yönetim olmadığı için sorunlara çözüm de getirilemiyor.
'ÖNGÖRÜLERİMİZİN ÜZERİNDE VAHİM BİR TABLO'
Konuya dair Artı Gerçek'e açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eş Başkanı Runa Temelli, Şehir Hastanesi'ne dair öngörülerinin çok üzerinde vahim bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Binanın yarısının hâlâ atıl durumda olduğunu, inşaatın tamamlanmadığını ve tıbbi altyapı eksiklikleri olduğunu belirten Temelli, sağlık personelinin de ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığına işaret etti. Temelli, "Mesela Dışkapı Hastanesi’nde 8 klinik üzerinden hizmet veriliyordu. Şehir Hastanesi'nde 20 klinik açıldı. Ama çalışacak eleman yok" dedi.
Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde kalan sağlık personeli için "Arkadaşlarımızın iş yükü arttı. Bu da nitelikli sağlık hizmeti üretimini olumsuz etkiliyor" diyen Temelli, şehir hastanesine ulaşımdan sağlıklı çalışma koşullarına, hastane içerisindeki hasta nakillerinden danışmanlık hizmetine kadar bir yığın sorunla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
SAĞLIĞIN RANTINDAN BESLENME PROJESİ
Temelli, şehir hastanelerini 'sağlığın rantından beslenme projesi' olarak tanımlarken, "Otelcilik hizmetinde başarılı olsa da nitelikli sağlık hizmeti üretimi söz konusu değil" dedi.