Ankara'da 'metamfetamin' tahmin edilenden daha yaygın

Ankara'da 'metamfetamin' tahmin edilenden daha yaygın
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun dikkat çektiği uyuşturucu "metamfetamin" gençler arasında hızla yayılıyor. Alkolden daha ucuz olduğu için kullanıldığı iddia edilen uyuşturucu Ankara'da "Mehmet Abi" olarak anılıyor.

Artı Gerçek- Ankara'da da hızla yayılan 'metamfetamin', yoksul mahallerede yaşayan gençler arasında 'Mehmet Abi' olarak anılıyor. Uyuşturucu satışının yoğun olarak yapıldığı mahallelerde yapılan görüşmeler, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uyuşturucu kullanıcıları zamanla 'torbacı' olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarına dönüşüyor; bazı aileler 'evde içsin, başına iş gelmesin' düşüncesiyle uyuşturucudan koparamadıkları çocuklarına kendi elleriyle uyuşturucu temin ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı Türkiye'nin uyuşturucu trafiğinin merkezinde yer aldığı açıklamalarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu, "Breaking Bad Süleyman" diyerek uyuşturucu salgınının sorumlusu olarak işaret etmişti.

Gazete Durum'dan Ekin Uluğ'un haberine göre; Kılıçdaroğlu'nun dikkat çektiği uyuşturucu sorununu yerinde incelemek için Ankara'nın uyuşturucu satışının yoğun olduğu mahallelerine gitti. Yenidoğan, Sakalar, Örnek, Kale mahallelerinde araştırmaların yapıldığı haberde, uyuşturucu kullanan gençler ve mahalle sakinleriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

'MAHALLENİN YARISI METAMFETAMİN KULLANIYOR'

Kale Mahallesi'nde ikamet eden F., metamfetaminin mahallede gençler arasında oldukça yaygın olduğunu söyledi. Mahallenin yarısının bu uyuşturucuyu kullandığını dile getiren F., "Hem 20 yaşındaki gençler hem de 50 yaşındaki adamlar içiyor. İnsanlar eriyor, bitiyor. On arkadaşım varsa yedisi cezaevinde, dışarıdakilerin onda dokuzu içiyordur” dedi.

Ailelerin perişan olduğunu ifade eden F., “Arkadaşlarımın anneleri sokağa çıkıp gecenin köründe çocuklarını arıyor. Olan anaya babaya oluyor. Metamfetamin pek çok ailenin dağılmasına sebep oldu. Hem eve hem uyuşturucuya para yetişmiyor. Eve ekmek alacağına, elektriği, kirayı, suyu ödemeyeceğine uyuşturucu alıyorlar. Bu yüzden çok aile dağıldı” ifadelerini kullandı.

Kale Mahallesi sakinlerinin uyuşturucuyu kendi çabalarıyla engellemek için örgütlendiklerini ifade eden F., “Biz mahalleli olarak engelledik engelleyebildiğimiz kadar ama ne kadar engelleyebilirsin? Buradan kovsan, orada çıkıyor. Bunu devletin halletmesi lazım” sözlerini kullandı.

İNSANLAR 'ZOMBİ' GİBİ

Metamfetiminin etkilerine dair gözlemlerini paylaşan F., maddenin paranoyaya ve kaygı bozukluğuna sebep olduğunu, şiddet eğilimlerini arttırdığını ifade etti. Metamfetaminin tetiklediği paranoyayı “Millet zombi gibi oluyor, peşinde biri olduğunu sanıyor. 'Kim o, göster' diyorum. 'Orada' diyor. Kimse de yok halbuki” sözleriyle anlatan F., maddenin fiziksel olarak da büyük zararlar verdiğini söyledi. F., "İki aydır madde kullandığını bildiğim bir arkadaşımı sokakta görünce gözlerime inanamadım. Dağ gibi adamdı, çok zayıflamış, tanıyamadım” dedi.

Maddenin şiddet eğilimini tetiklediğini de anlatan F., mayıs ayında Kale Mahallesi'nde işlenen bir cinayeti hatırlattı. F, bir babanın metamfetamin etkisi altındayken iki buçuk yaşındaki çocuğunu döverek öldürdüğünü belirterek., “Çocuk beyin kanaması geçirmiş ama babası hastaneye götürmemiş. Çocuk kıvrana kıvrana ölmüş” dedi.

UYUŞTURUCU HER YERDE

Doğma büyüme mahalleli olduğunu ifade eden F., Kale'de yaşayıp metamfetaminden uzak durmanın imkansıza yakın olduğunu söyledi. F., “Ben met yüzünden üç aydır mahalleden uzaklaştım. Anneannemin yanında kalıyorum. Çünkü her tarafımda uyuşturucu var, sağımda uyuşturucu, solumda uyuşturucu. O yüzden evime bile gelmiyorum. Çünkü illa ki uzatıyorlar. Bu mahallede bir tane normal adam kalmadı, sayılı birkaç kişi hariç herkes kullanıyor” ifadeleriyle sorunun büyüklüğüne dikkat çekti.

'BİR DUMAN İÇİN BEŞ SAAT'

Ulucanlar'da esnaflık yapan S. ise bir dönem çok yoğun metamfetamin kullandığını, şimdi azaltmayı başardığını anlattı. “Met kadar lanet bir şey yok. Ben bunu içtim. Bütün sıkıntılarını çektim ama atlattım. Eskisi gibi içmiyorum. Bir duman için beş saat beklediğimi bilirim” diyen S., “Biz de böyle olalım istemezdik, zararımız hep kendimize. Mahallede yoksulluk, şiddet, gayrimeşru... Ne bekliyorsun ki burada yetişen gençlerden?” sözlerini kullandı.

'ORAYA RÜŞVET, BURAYA RÜŞVET, ŞURAYA RÜŞVET'

Metamfetaminin mahallede yayılırken yoğun rüşvet dağıtıldığını iddia eden S., “Bir gün Önder Mahallesi tarafındaki bir satıcının evine gittim. Önüme iki leğen koydular. Bir leğen met, bir leğen captagon. Bu kadar malı nasıl indirdiklerini sordum. 'Oraya rüşvet, buraya rüşvet, şuraya rüşvet, ancak öyle' yanıtını verdiler” diye konuştu. “Captagon da met ile aynı sayılır, o da çok yaygın” diyen S., şu sözlerle tehlikeye dikkat çekti:

“Metamfetamin mahalleye daha yeni girdi. Dört-beş sene önce ben içiyorken yaygın değildi. Son bir senedir özellikle gençler arasında çok yaygınlaştı. Gizli içeni de çok var. Mahallede on genç varsa, en az beşi kullanıyordur. İçki fiyatları çok yükseldiği için millet içki içemiyor. Adam ne yapsın, iki duman alıyor, 4-5 saat kafası iyi. Ben içiyorum ama ben de karşıyım.”

Uyuşturucu satmak için teklif aldığını ve çoğu içicinin satıcıya dönüştüğünü dile getiren S., “Benim arkadaşlarımdan satanlar var. İşsizken bana da birlikte satmayı teklif ettiler. Cebimde sigara alacak param yoktu. O işi yapmayacağımı, onların da yapmasını istemediğimi söyledim” dedi.

'METİN ABİ AŞAĞI METİN ABİ YUKARI'

Örnek Mahallesi'nde oto yıkamacılık yapan T., mahalledeki uyuşturucu sorunuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Metamfetamine "Metin abi" denildiğini söyleyen T., şöyle devam etti:

“Kılıçdaroğlu gündeme getirince ortalık birbirine girdi. Bunu bizim mahalleye Kaplan Çetesi soktu. Metamfetamin korkunç derecede tüketiliyor. Uzun yol şoförleri, tanker şoförleri, tır şoförleri... Hepsi kullanıyor. Mahallenin gençlerinin hepsi içiyor. Parmak parfüm şişelerini ısıtıp şişirerek bir delik açıyorlar. İki duman alıp, köşeye koyuyorlar. Benim amcam met içerdi, geçenlerde yakalandı. Üzerinden 20 gram çıkmış. Demek ki satıyormuş, arkadaşlarına da veriyormuş dedik. Her içici bir satıcıdır. Ben de taş içerdim, bağımlıydım ama taş çok pahalıdır. Met öyle değil, çok ucuz, çok kolay erişiliyor. Meti içince iki-üç gün uyumuyorsun. Uyumayınca halüsinasyon ve kaygı başlıyor. Tanıdıklarım var, annesi babası gidip oğlu için met buluyor. 'Aman bari dışarıda içmesin, evde içsin, başına iş gelmesin' diyorlar çünkü çocuğu tutamıyorlar diğer türlü. Aileler gerçekten perişan. Met Türkiye'nin bir gerçeği artık. Adı da Metin Abi... Metin Abi aşağı, Metin Abi yukarı.”

TORBACIYI YAKALAMAKLA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR

Yenidoğan'da kahvehane işleten U. da metamfetamin kullanımına ilişkin önemli bilgiler verdi. Doğma büyüme Yenidoğanlı olan U., “Yenidoğanlı gençlerin çoğu bağımlı. Uyuşturucu kullanım yaşının 14-15'e kadar düştüğünü görüp üzülüyoruz. Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi müdahale gerekiyor” diye konuştu.

Yenidoğan'da 70'li yıllardan beri uyuşturucu satıldığını ama son dönem metamfetamin salgınının gençler için daha önce görülmemiş bir tehlike haline geldiğini ifade eden U., uyuşturucu sorununu “Mahallede maddeye ulaşmanın çeşitli kanalları var. Ne kadar yasaklanırsa yasaklansın herkes belli bir kanaldan ulaşabiliyor. Eskiden çok açık satılırdı ama şimdi daha el altından, daha dikkatli, daha örgütlü şekilde dağıtımı yapılıyor. Emniyetin ve devletin topyekûn bunun üstüne gitmesi lazım. Satışı operasyonla durduramazsınız. Bir mahalleye sıkı operasyon yaparsanız, satıcı başka mahalleye gider. Satıcının zaten kendi trafiği, kendine göre müşterisi var” sözleriyle açıkladı.

'İŞİN BARONLARINA ULAŞMAK LAZIM'

U., “torbacı” olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarını yakalamakla sorunun elli yıldır çözülemediğini savundu. Bunun bir sektör olduğunu ve yüksek miktarda kara para döndüğünü anlatan U., "Bundan çok beslenen var. Bambaşka ülkelerin mafyaları Türkiye'de öldürülüyor, kendi ülkelerinde değil, Türkiye'de hesaplaşıyorlar. Başka ülkelerin uyuşturucu baronlarının Türkiye'de ne işi var? Bugün torbacı dediğimiz insanlar, önce bağımlılığa sürüklenen sonra da bağımlılıktan ötürü çalışamayan, madde bulmak için torba tutan kişiler... Sorunu çözmek için üst düzey ilişkilere bakmak, baronlara, dağıtım, sevkiyat işlerini yapanlara ulaşmak lazım” ifadelerini kullandı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar