Antalya depremi korkuttu: Antalya'daki fay hatları ve riskli bölgeler hangileri?

Antalya depremi korkuttu: Antalya'daki fay hatları ve riskli bölgeler hangileri?
Antalya'nın Alanya ilçesinde meydana gelen deprem üzerine bölgeden geçen faylar ve riskli ilçeler merak konusu oldu. Demre riskli ilçeler arasında görünüyor. İşte Antalya bölesindeki aktif faylar ve riskli yerler.

Artı Gerçek - Antalya'nın Alanya ilçesinde dün saat 12.05'te 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. Paniğe neden olan depremin ardından gözler Antalya'nın deprem riskinin ne düzeyde olduğu sorusuna çevrildi.

NACİ GÖRÜR, ANTALYA DEPREMİ İÇİN NE DEDİ?

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Oniki Adalar’da (Kalimnos) ve Antalya Körfezi’nde (Alanya açıkları) meydana gelen depremlerle ilgili, "Her iki depremin nedeni de Helen-Kıbrıs dalma-batma zonu. Bu zon boyunca Afrika Levhası Anadolu Levhası"nın altına dalıyor" dedi.

Bölgede yaşayanlar, internetten Antalya'daki diri fay hatları haritasını araştırırken, "Antalya'da kaç büyüklüğünde deprem olabilir?", "Antalya'da fay hatları nerede?" "Antalya'da aktif fay hatlarının geçtiği ilçeler hangileri?" sorularını sordu.

Antalya, Türkiye deprem haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İşte Antalya deprem risk haritası:

ANTALYA DEPREM FAY ZONLARI HANGİLERİ?

Antalya ve çevresinde meydana gelen depremlere neden olan fay zonları şunlar:

Kale – Kekova Fay Sistemi: Bu zon Antalya’nın yaklaşık 150 km batısında Kaş-Demre ilçeleri arasında yer alan ve KD-GB doğrultusu boyunca uzanan bir diri fay sistemidir. Bu fay sistemi normal fay olarak belirlenmiş olup, tavan blok yönleri GD-KB olarak tespit edilmiştir

Kıbrıs - Helenistik Fay Sistemi: Antalya körfezinin güneyinden başlayarak, Rodos Adasının güneyinden Fethiye Körfezine doğru uzanan, yay şeklinde bir fay sistemidir. Ters fay bileşenli, doğrultu atımlı bir özellik gösterir.

Burdur Fay Sistemi: Burdur ilinde mevcut bulunan ve KD-GB doğrultusunda uzanan, Holosen ve yüzey kırığı şeklinde tektonik özellik gösteren, normal fay sistemidir.

Eşen Fay Sistemi: Fethiye sınırları içerisinde kalan, Holosen kategoride, kısmen doğrultu atımlı, genel olarak normal fay tektoniğinde biçimlenmiş fay sistemidir. Fakat, aktiflik konusunda şüpheli olarak nitelendirilmiştir.

FAYLAR KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR?

Antalya ilinde Türkiye Diri Fay (MTA) haritasıve deprem tehlike haritası (AFAD) verilerine göre Kale ve Kekova olmak üzere 2 fay sistemi mevcuttur (Şekil 1.7). Ayrıca Kasaba Çizgiselliği olarak, şüpheli fay sistemi belirlenmiştir. Bu fayların üretebilecekleri deprem büyüklüklerinin, tarihsel verilerde gözetilerek, yaklaşık 5,1- 6,7 arasında değişkenlik gösterebileceği düşünülmektedir. Ayrıca, Akdeniz içerisinde yer alan Helenik-Kıbrıs Yay Sistemi ve Burdur Fay Zonu, Antalya’da etkili olabilecek deprem mekanizmalarıdır.

ANTALYA'DA DEPREM RİSKİ BULUNAN İLÇELER HANGİLERİ?

Fay hattı üzerinde yer alan 110 ilçe haritasına göre ise Antalya'nın en riskli bölgesi Demre olarak görünüyor. Uzmanlara göre, Konyaaltı’nda sulu zemin, sahil bandında denize kayan falezler, Lara-Kundu hattında ise kumul var. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar