Antep'te ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor: 'Sabaha kadar uyuyamıyoruz'

Maraş depreminde ağır hasar alan Antep'te binlerce bina yıkım için bekliyor. Antep Kalesi yakınlarındaki Çakmak Mahallesi'ndeki ağır hasarlı binalar da büyük risk yaratıyor. Mahalle sakinleri çökme tehlikesi olan binaların bir an önce yıkılmasını istiyor.

Antep'te ağır hasarlı binalar tehlike saçıyor: 'Sabaha kadar uyuyamıyoruz'

Sinan ŞAHİN

ANTEP - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve ve 7.6 büyüklüğümdeki depremlerde en çok can kaybının ve yıkımın yaşandığı kentlerden biri de Antep. Hasar Tespit Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı'nda açıklanan verilere göre kent genelinde toplam 14 bin 45 bina ağır hasar gördü. Nurdağı'nda 3 bin 42, İslahiye de ise 3 bin 278 bina ağır hasar alırken, merkez Şahinbey ilçesinde bin 792, Şehitkamil ilçesinde ise 2 bin 20 ağır hasarlı bina bulunuyor.

Ağır hasarlı binaların bulunduğu mahallelerden biri de Çakmak Mahallesi. Artçı sarsıntılar nedeniyle diken üstünde olan mahalle sakinleri çökme tehlikesi bulunan ağır hasarlı binaların bi an önce yıkılmasını istiyor. Mahalleli yetkililerden çözüm bekliyor.

'BİRİLERİNİN ÖLMESİ Mİ GEREKİYOR?'

Mahalle sakinlerinden Ahmet Aksak, "Buradaki yıkık binalar tehlike saçıyor. Depremden bu yana huzurumuz kalmadı. Mahallemiz hep toz toprak içinde. Hasarlı binalar olduğu gibi duruyor. Burası şehrin göbeği.Yetkililer görmüyor mu? Bu binalar tehlike dolu. Burada önlem almaları için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? İlla birileri ölecek de öyle mi yıkacaklar bu binaları?" diye konuştu.

Ahmet Aksak

'BOŞ BİNALARA HIRSIZLAR GİRİYOR'

Depremden sonra evleri hasar alan komşularının mahalleyi terk ettiğini, boş kalan binalara hırsızların girdiğini anlatan Ganimet Kalkan ise "Depremden sonra çok perişan olduk. Mağduriyetimiz hâlâ devam ediyor. Boşalan binalara hırsızlar giriyor. Sabaha kadar uyuyamıyoruz, evimizin başında bekliyoruz. Boşalan evlere de göz kulak oluyoruz. Belediye başkanlarımız lütfen bize yardımcı olsun Buradaki yıkık yerleri temizlesinler" dedi.

Ganimet Kalkan

'BU EVLER NE ZAMAN YIKILACAK BİLMİYORUZ'

Antep Kalesi'ne yakın olan mahallelerine daha önce turistlerin geldiğini belirten esnaf Derviş Akyürek de "Burada yıkım bekleyen bir sürü boş bina var. Bu sokaktan günde binlerce insan ve araba geçiyor. Evlerden birinde her an başımıza bir taş düşebilir. Çevre kirliliği ve güvenlik açısından büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Bu evler ne zaman yıkılacak, ne yapılacak bilmiyoruz" diye konuştu.

Derviş Akyürek

'YIKIM İÇİN TAKVİM BELİRLENMELİ'

İnşaat Mühendisleri Odası Antep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, Antep'in hayalet şehir görüntüsünden bir an önce kurtarılması gerektiğini belirtti. Hasarlı binaların her açıdan büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Güçyetmez, şöyle konuştu:

"Acil yıkılması gereken yapılar kategorisinde olan bu metruk binaların uyuşturucu ve suç merkezleri haline gelmesinden endişe duyuyorduk. Bu konuyu daha önce defalarca dile getirdik. Vatandaşlardan bize gelen şikayetler de bunların arttığı yönünde. Kent merkezinde acil yıkılacak binaların bir takvim belirlenerek ve çevrede güvenlik önlemleri alınarak, kontrollü bir şekilde yıkılması lazım. Bunların içinde ana arterlerde olan binalar da var. Bunların kendiliğinden çökmesi durumunda yakın çevresindeki binalara, yayalara ve araçlara yönelik yaratacağı tehlike büyük."

İnşaat Mühendisleri Odası Antep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez

ASBEST UYARISI

Yıkım sırasında asbest tehlikesine karşı da önlem alınması gerektiğini dile getiren Güçyetmez şöyle dedi:

"Asbest çok tehlikeli bir konu. Nurdağı ve İslahiye'de yıkımların sonucunda uzmanlarla konuştuğumuzda her iki ilçede de 15-20 yıl sonra kanser vakalarının artacağını söylüyorlar. Çünkü bu yıkımların teknolojik anlamda maalesef gerekli dönüşümü barındırmadığımızı biliyoruz. Depremden büyük hasar gören bu iki ilçemizde konuya çok daha hassas yaklaşılmalı."