Artı TV'de İrfan Aktan ile Dipnot programının konuğu Arzu Yılmaz değerlendirdi: Suriye’nin geleceği nasıl şekillenecek?

Esad sonrası nasıl bir Suriye şekillenebilir? Doç. Dr. Arzu Yılmaz, Artı TV'de İrfan Aktan ile Dipnot programında süreci değerlendirdi.

Artı Gerçek - Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından Suriye'de nasıl bir dönemin yaşanacağı tartışılıyor.

Kürdistan Hewler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Yılmaz, Şam ve Esad'ın düşmesiyle, Suriye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceğini değerlendirdi. Artı TV'de İrfan Aktan ile Dipnot programında süreci yorumlayan Yılmaz, Esad'ı Şam'da tutma mutabakatında olan koalisyonun bugün ise Esad'ın gitmesi konusunda bir mutabakata varmış olduğunu belirtti.

Suriye'de olup olacakların bütün Ortadoğu denkleminin dinamiklerini, parametrelerini belirleyeceğini dile getiren Yılmaz, "Türkiye, Ortadoğu'da yeniden kurulmakta olan güç dengesinin dışında kaldı ve 'Kürtlerle barış' bu dengeye yeniden dahil olmanın bir hamlesi. Biz bugün Türkiye'nin Kürtlerden önce cihatçı İslamcılarla bu dengeye dahil olma tercihini yaptığını, bunda Suriye ölçeğinde muvaffak olduğunu görüyoruz. Kürtlerin sadece tek muhatabının Türkiye olmadığı bir Ortadoğu gerçeği var" dedi.

ÇATIŞMA MI TERCİH EDİLECEK UZLAŞMA MI?

Yılmaz, önümüzdeki dönemde sürecin suhuletle gelişimini mümkün kılacak ilk şartın kim meşru kim meşru değil tartışmasının bir sonuca ulaştırılması olduğunu vurguladı.

Minbiç'e de değinin Yılmaz, "Minbiç'te öyle görünüyor ki Kürt güçleri direnecek. Erdoğan hedefini Rakka olarak koydu. Minbiç'ten sonra Rakka'ya doğru bir yönelim olduğunda burada bir sıkıntı olacak, bir çatışma potansiyeli çok yüksek... Çatışma mı tercih edilecek yoksa bir uzlaşma mı tercih edilecek? Eğer Öcalan'dan bir açıklama gelmezse kısa süre içerisinde, bunun bir çatışma dinamiğine dönüşeceği net olarak görülüyor" dedi.