'Asıl Davutoğlu yargılanmalı'
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, 2015 yılında eski başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret etmek suçundan bugün hakim karşısına çıktı. Demiratş yaptığı...
Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Selahattin Demirtaş başka suçtan tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Söz alan Demirtaş,
‘DAVUTOĞLU'NUN YARGILANMASI GEREKİYOR’
"Hain ve ihanetçi dememişim Davutoğlu’na. O bana dedi. Onun yargılanması gerekiyor. İlk olarak usule dair söyleyeceklerim var. Söz konusu iddianame yaptığım bir konuşmaya dairdir. İddianameye konu olan konuşmayı yaptığım zaman halen milletvekiliydim. Bir milletvekilinin yaptığı konuşma için soruşturma açılması için iki şartın oluşması gerekir. Birincisi dokunulmazlığı düzenleyen madde. İkincisi ise milletvekili sorumsuzluğu kapsamına giren bir konuşma olup olmadığına bakılması gerekir. İddia makamı soruşturmayı yürütürken her iki koşulunda gerçekleşip gerçekleşmediğini irdelemelidir. Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanabilmeleri için ileriye dönük, yani dönem sonuna kadar kaldırılması gerekir. 26 Mayıs 2016'da parlamentoda belli dosyalar hakkında dokunulmazlığın kaldırıldığı değişiklikte dokunulmazlığın ne zamana kadar kaldırıldığı belirtilmemiştir.
‘DOKUNULMAZLIĞIM DEVAM EDİYOR'
"Parlamento da hem de ‘dokunulmazlık olduğu gibi devam ediyor' şeklinde karar alınmıştır. Şu anda dokunulmazlığı sadece bu dosya için kaldırılmış bir milletvekili olarak huzurunuzda yargılanıyorum. Ama tam da bu saniyede dokunulmazlığım olduğu gibi devam ediyor. Örneğin mahkeme salonunda herhangi bir suç işlediğimi iddia ederseniz hakkımda fezleke düzenleyip meclise göndermek dışında hiçbir işlem yapamazsınız. Dolayısıyla bu Anayasa değişikliği fiilen uygulanamaz bir değişikliktir. Biz bu yüzden Anayasa değişikliğinin Anayasa'ya aykırı olduğunu uygulanamaz olduğunu ve bu nedenle yargılamaların yapılamayacağını iddia ettik. Yoksa ‘Bir yargı yetkisini tanımıyoruz, bizi yargılayamazlar' demedik"
‘ANAYASA'YA AYKIRILIK İDDİASI İNCELENSİN'
"Anayasa'ya eklenen geçici bir madde ile o tarihte parlamentoda veya bakanlıkta bulunan bütün fezlekelere dair dokunulmazlıklar tümüyle kaldırılmıştır. Dolayısıyla bu değişiklik Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Bu aşamada mahkemenizden talebim şudur; Henüz somut norm denetimi tabi tutulmamış olan bu Anayasa değişikliğinin Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla bu aşamada bekletilici sorun kabul edilerek mahkemeniz tarafından iptali talebi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep ediyorum. Dokunulmazlığım halen duruyor. Sorgu yapılması dokunulmazlığın ihlali anlamına gelir. Öncelikle Anayasa'ya aykırılık iddiası incelensin"