Atatürk Orman Çiftliği'ndeki 'Dışişleri Ormanı' satılık: 12 katlı konut ve AVM planı
Artı Gerçek - Dışişleri'nin taşınmaz alıp satma, şirket kurup işletme ve işlettirme yetkileri bulunan bir vakıf kurmasının ardından, Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) içindeki 'Çiğdem Ormanı' olarak bilinen Dışişleri Bakanlığı Ormanı arazisi yapılaşmaya açılıyor.
Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Karakusunlar Mahallesi’nde bulunan, hazineye ait 120 bin metrekarelik orman arazisi, 2023'te Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile özelleştirme kapsamına alınmıştı. 103 bin 867 metrekarelik ağaçlarla kaplı arazi için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından da plan değişikliği hazırlanmıştı.
12 KAT YÜKSEKLİK BELİRLENDİ
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göreyse, Dışişleri Bakanlığı arşiv binasının bitişiğinde bulunan araziye ticaret ve konut, özel sosyal tesis alanı ve rekreasyon fonksiyonları verildi. Konut ve AVM gibi ticari birimlerin yüksekliği de 12 kat olarak belirlendi.
Plan değişikliğine askı süresinde yapılan itirazlar reddedilerek 9 Ağustos 2024'ye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 3 Eylül tarihli Resmi Gazete'de de, özelleştirilen araziyi satışa çıkardığını duyurdu. İhalede son teklif verme tarihi 25 Eylül olarak duyuruldu, geçici teminat bedeli de 100 milyon TL olarak belirlendi. Arazinin satışından elde edilecek gelirle Dışişleri Bakanlığı’na yeni hizmet binaları yapılacak.
Taşınmazı konut yapımına açan plan değişikliği notlarında “Ticaret-konut alanlarında mevcut ağaçlar korunarak hazırlanacak peyzaj projesine göre uygulama yapılacaktır” ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
Dışişleri Bakanlığı'na ait 120 bin metrekarelik ormanlık kamu arazisi, haziran ayında önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile özelleştirme kapsamına alındı, ardından Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından konut ve ticari alan olarak imar planı hazırlandı.
Çiğdem Mahallesi sakinleri ise bölgenin imara açılması kararını protesto etmişti. Mimarlar Odası eski başkanı Tezcan Karakuş Candan ise kamusal bir arazinin özelleştirimesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak şunları söylemişti:
"Çok uzun zamandır Ankara’nın bütün yeşil alanlarını koruma ve Cumhuriyet değerlerini koruma mücadelesi verdik. Alan Atatürk Ormanı diye geçiyor. 1961 yılında Orman Genel Müdürlüğü'nün yeşil kuşak projesi kapsamında buradan başlayıp Atatürk Orman Çiftliği'ne kadar orman ve yeşil kuşak projesinden bahsediliyor. Kamusal bir arazinin özelleştirilmesi kabul edilemez bir durum. 120 bin metrekarelik alanda binlerce ağaç var. Bu ağaçların kesilmemesi, kentin nefes alması için mücadeleye devam edeceğiz. Kimsenin buna müsade edeceğini de düşünmüyorum. Her yerde bu mücadelenin destekçisi olmaya devam edeceğiz. Onlar gidecek biz kalacağız." (Sözcü, HABER MERKEZİ)