Avrupa Konseyi Sözcüsü: Demirtaş davası 8-10 Mart'ta incelenecek
Sözcü Cutting, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Selahattin Demirtaş davasını inceleyeceğini belirtti.
İş insanı Osman Kavala'nın tahliye edilmemesi üzerine Avrupa Konseyi'nin yaptırım sürecinin başlaması beklenirken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dosyasında da aynı durum geçerli.
Avrupa Konseyi Sözcüsü Andrew Cutting, süreçlere ilişkin bilgi verdi. Gazete Duvar’dan Didem Mercan'ın haberine göre, Cutting, "2 Aralık 2021'de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'ye, Kavala-Türkiye davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne(AİHM) götürmeyi planladığını ve Türkiye'nin AİHM’in ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini soran resmi bir bildirimde bulundu" hatırlatmasını yaptı.
'TÜRKİYE’NİN 19 OCAK'A KADAR YANIT VERMESİ GEREKİYOR’
Türkiye'den bu bildirime en geç 19 Ocak 2022 tarihine kadar yanıt vermesinin istendiğine dikkat çeken Cutting, "Komite Şubat 2022'deki olağan toplantısında davanın mahkemeye gönderilip gönderilmeyeceğine karar verecektir" dedi.
Cutting, "Bakanlar Komitesi, Kavala davasını AİHM’ye götürmeye karar verirse ve Türkiye'nin mahkemenin ilk kararını uygulama yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilirse, komite hangi adımların atılacağına karar verecektir. Bu aşamada, bu adımların neler olabileceği konusunda spekülasyon yapmak mümkün değil" dedi.
Selahattin Demirtaş davasını da hatırlatan Cutting, "Uygulanmayı bekleyen 22 Aralık 2020 tarihli Selahattin Demirtaş-Türkiye davasına ilişkin Büyük Daire kararı Bakanlar Komitesi'nin önündedir" dedi ve ekledi:
"Komite bu davayı en son Aralık 2021'deki toplantısında incelemiş ve başvuranın derhal serbest bırakılmasını şiddetle istemiştir. Komite, 8-10 Mart 2022 tarihleri arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin bir sonraki özel toplantısında bu davayı inceleyecektir."