Avrupa Konseyi’nin ihlal süreci için başvurusu bekleniyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle yaptırım sürecini işletecek.

Avrupa Konseyi’nin ihlal süreci için başvurusu bekleniyor

27. İstanbul Ağar Ceza Mahkemesi'nde görülen Çarşı ve Gezi dosyalarının birleştirildiği davanın bugün görülen üçüncü duruşmasında da Osman Kavala'ya tahliye çıkmadı. Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verilmesinin ardından gözler Avrupa Konseyi'ne çevrildi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre; Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verilmesinin ardından gözler Avrupa Konseyi'ne çevrildi. Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu, AİHM'nin Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki kararını uygulamadığı gerekçesiyle geçen Aralık ayında Türkiye hakkında ihlâl prosedürü başlatma kararı almıştı.Konsey, AİHM'nin kararını uygulaması için 19 Ocak tarihine kadar süre vermişti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala’nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemesi nedeniyle yaptırım sürecini işletecek. Türkiye’den gelecek raporu görüşecek olan Bakanlar Komitesi, 2 Şubat’a kadar sürpriz bir tahliye kararı verilmemesi durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak. AİHM’nin, Türkiye için sürecin başlatılması kararı vermesi durumunda, olası yaptırımlar masaya yatırılacak.

Kavala, AİHM’nin "siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğu" yönündeki kararına rağmen hakkında aynı suçlamalarla farklı davalar açılarak cezaevinde tutuldu. Son olarak torba davaya dönüşen Gezi davasında, "casusluk" suçlamasıyla yargılanan Kavala için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye’yi defalarca uyardı.

Komite, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin AİHM kararlarını uygulayıp uygulamadıklarını denetlemekle yükümlü. Kararı uygulamayan ülkelere uygulanacak yaptırım sürecini de komite işletiyor. Bugüne kadar konsey üyesi ülkelerden sadece Azerbaycan için AİHM’ye "ihlal" başvurusu yapıldı. Azerbaycan, bunun üzerine karara konu ismi tahliye ederek sürecin noktalanmasını sağladı.

'FARKLI DAVA SAVUNMASI'

Komite, Kavala’nın tahliye edilmemesi nedeniyle Türkiye’den rapor istemiş ve süreci başlattığını açıklamıştı. Bu raporun 19 Ocak’ta komiteye sunulması gerekiyor. Alınan bilgiye göre Türkiye, raporunda, Kavala için AİHM’nin farklı bir davadan hak ihlali kararı verdiği, bu davada tahliye kararının verildiği, yargılandığı davanın ise farklı bir dava olduğu savunmasını yapacak. Ancak Türkiye’nin bu tezi inandırıcı bulunmuyor. Kavala’nın aynı suçlamalarla yeniden yargılanarak AİHM kararının etkisiz kılınmaya çalışıldığı yorumu yapılıyor.

aihm Avrupa konseyi osman kavala