Avukatı açıkladı: 'Can Atalay bugün tahliye edilebilir'
Mayıs seçimlerinde TİP'ten milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay'ın bugün tahliye edilmesi gerektiğini söyledi: "Türkiye’nin hala hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli."
Artı Gerçek - 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay'ın hukuksuz tutukluluğuna ilişkin yeni bir açıklama geldi. Avukatı Deniz Özen, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bugün tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.
Yargıtay’ın tahliye başvurusuna bugün yanıt vermesi gerektiğini belirten Av. Özen, “Yargıtay 3. Dairesi hakimleri, Türkiye’nin hala hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli” dedi.
Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen, Halk TV’de Ayşenur Arslan’ın sunduğu ‘Medya Mahallesi’ programının canlı yayın konuğu oldu.
Avukat Deniz Özen, “Bugün Can Atalay’ın tahliyesi için karar günü mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 105. maddesine göre, normal koşullarda Yargıtay’ın önüne tahliye talebi geldiği andan itibaren 3 gün içinde bir karar verilmesi gerekiyor. UYAP sisteminde görünen ayın 10’u, tahliye talebinin Yargıtay’ın önüne gittiği tarih. Dolayısıyla bugün 3. gün. Normal koşullarda bugün bir karar verilmesi gerekir.”
Ayşenur Arslan’ın “Bu karar tahliyesine gerek görülmemiştir diye de çıkabilir mi?” sorusu üzerine ise Av. Özen, “(Kararın bu şekilde) Çıkmaması gerekir. Anayasa’nın 83. maddesi çok açıktır; bir kişi milletvekili seçildiğiyse eğer, milletvekili seçilmeden önce veya seçildikten sonra işlediği iddia edilen bir suç nedeniyle yargılanamaz, tutuklanamaz, sorgulanamaz” dedi.
'ADALET BAKANI HATALI DEĞERLENDİRME YAPIYOR'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Anayasa’nın 14. maddesindeki istisnayı Can Atalay’ın tutukluluğunun devamı yönünde yorumlayarak hatalı bir değerlendirme yaptığının altını çizen Özen, “Çok sayıda örnek var. Mustafa Balbay, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu örneği var. Türkiye’nin tutuklu milletvekili konusuna ilişkin yaklaşık 30 yıllık yerleşik bir içtihadı var. Bütün bu saydığım Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarında, AYM aynı doğrultuda karar verdi. Anayasa 14. Madde istisnasını tartıştı ve dedi ki Anayasa 14’te bahsedilen devletin bölünmez bütünlüğüne ilişkin suçlar ifadesi muğlaktır, belirli ve öngörülebilir değildir, fiilen hiçbir suç tipi açısından uygulanamaz. Aslında şunu söyledi, hangi suç tipinin 14. maddeye girdiği Anayasa'da tanımlanmamıştır, hiçbir mahkeme bu belirsizliği Anayasal hak ve özgürlükler aleyhine yorumlayamaz. Yargıtay da benzer yönde karar verdi. Ahmet Şık da böyle tahliye edildi” ifadelerini kullandı.
Özen, Atalay’ın tahliyesi için hukuken hiçbir şüphe bulunmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Eğer bu ülkede AYM kararlarına uyulmaya devam edilecekse, Yargıtay içtihatları uygulanacaksa, belli dosyası için farklı kişiler yönünden farklı karar verilmesi gibi bir acayipliğe yol açılmayacaksa, Yargıtay 3. Dairesi hakimleri, Türkiye’nin hala hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli.” (HABER MERKEZİ)