Avukatları: Leyla Güven'in sağlık durumu kritik eşiğe evrildi
Avukatları, açlık grevinin 30'uncu gününe giren Leyla Güven'in sağlık durumunu anlattı: 'Kilo kaybı, baş dönmesi, mide krampı, güçsüzlük, unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler var.'
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkları Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle başlattığı açlık grevi eylemi 30'uncu gününe ulaştı.
Kamuoyunun sağlık durumunu merak ettiği Güven'in avukatları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.
Müvekkilleri hakkında bilgi veren avukatlardan Cemile Turhallı Balsak, Dünya Tabipler Birliği ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) yayınlamış olduğu tebliğlerde, açlık grevinin 14 ile 30'uncu gününün çok kritik bir süreye denk geldiğini belirtildiğini hatırlattı. Balsak, "Dolayısıyla bugün Leyla Güven'in durumunun ciddi anlamda çok kritik bir eşiğe evirildiğini, artık bu kritik eşiğin de üstünde bir takım belirtiler gösterdiğini söyleyebiliriz. Bizim edindiğimiz izlenimlerde de şunu gördük; Leyla Güven son bir hafta içerisinde çok ciddi kilo kaybına uğramış, ciddi baş dönmeleri baş göstermiş, mide krampları, üşüme, güçsüzlük, baş ağrısı, uyuşukluk, unutkanlık ve konuşma güçlüğü gibi belirtiler kendini ağır bir şekilde artık göstermektedir" dedi.
'RAHATSIZLIĞI AĞIRLAŞTI'
Avukat Balsak, Leyla Güven'in 2011 yılında Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ndeyken kendisine beyinde su toplanmasına neden olan 'hipofiz adenom' hastalığı teşhisi konduğunu da hatırlattı. Bu hastalığının bugün yaşadığı kritik eşiği daha da ciddi duruma getirdiğini vurgulayan Balsak, vücutta ağır hasarlar bırakan bu hastalığın ağır ilaç kullanımı gerektirdiğini ifade etti. Balsak, "Güven açlık grevine girdiği için bu ağır ilaçları kullanamamaktadır. Ve bu ilaçları kullanamadığı için tümörden kaynaklı bir rahatsızlığı açlık grevinin etkisiyle ciddi anlamda ağırlaşmıştır" dedi.
'B1 İLACI VERİLMİYOR'
Yine TTB tarafından yayınlanan birçok genelgede, açlık grevine giren kişilerin sıvı ve B1 vitamini almasının gerekli olduğuna dikkat çeken Balsak, özellikle B1 vitaminin duyusal sinir sisteminin korunması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Leyla Güven'in açlık grevine başlaması sonrası cezaevi idaresinden kendisine B1 vitamini verilmesi için talepte bulunduklarını aktaran Balsak, ancak idareden bu ilacı getiremeyecekleri yanıtı aldıklarını paylaştı.
Sağlık ve yaşam hakkı dolayısıyla bu durumu kabul etmeyeceklerini söyleyen Balsak, şöyle devan etti:
"2018 yılında yürürlüğe giren 751 sayılı kanuna göre, artık yurt dışından şahsi kullanım olsa dahi kamu kurumlarının bu tarz ilaçları getirtebileceği yönünde bir takım kolaylıklar getirildi. Bu kanuna göre doğrudan temin edilmesinin yasal koşulları açık bir şekilde oluşturulmuş. Ancak bizim ilaçların alınması yönünde yapmış olduğumuz girişimlere idare tarafından henüz bir cevap verilmedi."
'SAĞLIK HAKKI İHLAL EDİLİYOR'
Leyla Güven’in sağlık hakkına dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Balsak, "Sağlık hakkı, bir pozitif statü hakkıdır. Anayasamızın 56'ıncı maddesinde ve bizim tabi olduğumuz uluslararası sözleşmelerle de düzenlenmiş bir haktır. Leyla Güven'in şu an sağlık durumunu kritik bir aşamaya getirilmesinin sebebiyle cezaevindeki fiziksel koşulları da tahmin etmek çok zor değil. Buradaki kişi hak ve güvenliğini sınırlandırılmış olması ve cezaevindeki koşullardan kaynaklı olarak da tutuklamanın kendisi açısından ağır bir tedbir olduğu düşünüldüğünde, şu an açlık grevine girmesinin kendisinin yaşam hakkıyla direk bağlantılı olabilecek bir hak olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
'B1 VİTAMİNİ TEMİN EDİLMELİDİR'
Açlık grevine giren bireylerin ölümü tercih etmek adına açlık grevine girmediğini belirten Baslak, "Birçoğunun talebi, müvekkilimizin de olduğu gibi kendi düşüncelerini açıklamak, kamuoyuna aktarmak ve bununla ilgili bir duyarlılık yaratmaktır. Haliyle burada müvekkilimizin kritik bir aşamaya girmesi sebebiyle bizim zorunluluk olarak gördüğümüz şey B1 vitaminin yetkililer tarafından bir an önce temin edilmesi" şeklinde konuştu. (Mezopotamya Ajansı)