Ayhan Bora Kaplan davasının firari gizli tanığı Serdar Sertçelik Macaristan'da yakalandı
Ayhan Bora Kaplan davasının hem sanığı, hem de gizli tanığı olan, ev hapsinde olması gerekirken firar eden Serdar Sertçelik Macaristan'da yakalandı. Sertçelik'in, sahte Gürcistan pasaportu ve 'Simeon Nikos' isimli kimlikle yakalandığı açıklandı.
Artı Gerçek - Ankara’da organize suç örgütü lideri olduğu suçlamasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan’ın çetesinin eski iki numaralı ismi ve ilgili davanın hem sanığı, hem firari tanığı olan Serdar Sertçelik, Macaristan'da yakalandı. İçişleri Bakanlığı, kırmızı bülten ile aranan Sertçelik'in 25 Mayıs günü (geçen cumartesi) Gürcistan sahte pasaportu ve Simeon Nikos kimlik bilgisiyle Roszke Sınır Kapısı'ndan giriş yapmaya çalışırken yakalandığını duyurdu.
Sertçelik'in yakalandığını ilk duyuran isim olan gazeteci Müyesser Yıldız, resmi bir belgeyi de paylaşmıştı. Buna göre Sertçelik, Macaristan'da 6 Temmuz'a kadar tutuklu kalacak. Sertçelik'in, Türkiye'ye iade edilmemek için burada iltica talebinde bulunabileceği belirtiliyor.
Bora Kaplan davasının hem sanığı hem de "M7" kod adlı gizli tanığı olan, firar ettiği ortaya çıkınca hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan Serdar Sertçelik'in Macaristan'da yakalandığı ve 6 Temmuz'a kadar geçici olarak tutuklandığı bildirildi. pic.twitter.com/TTT57U13sj
— Müyesser Yıldız (@MuyesserYildiz) May 30, 2024
İÇİŞLERİ AYRINTILARI AÇIKLADI
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ise Sertçelik'in "İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve MİT’in müşterek çalışmaları sonucu Macaristan’da yakalandığı" bilgisi verildi. Bakanlık, "MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğümüze bağlı İnterpol Europol Dairesi Başkanlığımızın takibini sürdürdüğü şahıs, 25 Mayıs 2024 tarihinde Gürcistan sahte pasaportu ve Simeon Nikos kimlik bilgisiyle Roszke Sınır Kapısından giriş yapmaya çalışırken yakalandı" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, Sertçelik'in Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütünün üst düzey yöneticilerinden biri olaral şu suçlardan arandığı belirtildi:
* Malvarlığı Değerlerinin Meşru Bir Yolla Elde Edildiği Konusunda Kanaat Uyandırmak,
* Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma,
* Kasten Öldürme,
* Bir Suçu Gizlemek veya Başka Bir Suçun Delillerini Gizlemek ya da Yakalanmamak Amacıyla Öldürme,
* Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma.
????Kırmızı Bülten ile aranan Serdar Sertçelik yakalandı❗️
— T.C. İçişleri Bakanlığı (@TC_icisleri) May 30, 2024
Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütünün üst düzey yöneticilerinden olan;
????Malvarlığı Değerlerinin Meşru Bir Yolla Elde Edildiği Konusunda Kanaat Uyandırmak,
????Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma,
????Kasten…
NE OLMUŞTU?
Serdar Sertçelik, Kaplanlar çetesinin ikinci ismi olarak anılırken ve ilgili davanın iki numaralı sanığıyken, gizli tanık yapılarak itirafçı olmuştu. Bu sayede cezaevine gönderilmeyip elektronik kelepçe ile ev hapsine alınmıştı. Ancak ev hapsindeyken bir çorbacıya gitmesine izin verildiği, hatta burada çıkan kavgada vurulduğu belirtilmişti. Sertçelik'in daha sonra da, bacağının alçıda olmasına rağmen Türkiye'den kaçtığı ortaya çıkmıştı.
Sertçelik, yurtdışından yaptığı açıklamalarda, kendisine "yalan ve iftiralarla dolu 19 sayfalık beyanların zorla imzalattırıldığını" iddia ederek Ankara emniyetini suçlamıştı. İfadeyi imzalamasının ertesi günü elektronik kelepçe ile tanık koruma programına alındığını ve istediği her yere gidebildiğini ileri süren Sertçelik, yurt dışına kaçmasına izin verildiğini de iddia etmişti. Sertçelik, yurt dışına kaçması sonrasında polisin kendisine ulaşarak Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Fahrettin Koca, Abdulhamit Gül, Mücahit Arslan ve Hasan Doğan aleyhine ifade vermesi için baskı yaptığını, "hükümete darbe girişimi" olduğunu da savunmuştu.
Eski içişleri bakanı Süleyman Soylu'ya yakın olduğu iddia edilen Ayhan Bora Kaplan'a ilişkin davadaki bu gelişmeler, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "kendilerinin hedef alındığını" ileri sürmesine kadar varmıştı.
Sertçelik'in firar etmesine ilişkin soruşturma ise Ankara Emniyeti'nde müdürlere uzanmıştı. Aralarında üst düzey emniyet müdürlerinin de olduğu yedisi, "Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs", "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" ve "Suçluyu kayırma" suçlamaları ile tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)
Ayhan Bora Kaplan'a bilgi sızdıran polis, Sinan Ateş dosyasından çıktı: Kritik isim görevden aldırdı
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: 'O iki isimden biri Bekir Bozdağ, diğeri Osman Arslan'
CHP'den Ali Yerlikaya'ya 16 Ayhan Bora Kaplan sorusu
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Bir komiser daha tutuklandı
Ayhan Bora Kaplan davası: İki sanığın tahliyesine karar verildi
Sertçelik soruşturması tamamlandı, darbe girişimi bulgusuna rastlanmadı