Ayhan Bora Kaplan ile ilgili 'gizli tanık' davası: Tutuklu sanık kalmadı

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığına dair soruşturmada tutuklu polisler hakkında tahliye kararı çıktı. Yedi sanığın daha tahliyesiyle gizli tanık davasında tutuklu kalmadı.

Ayhan Bora Kaplan ile ilgili 'gizli tanık' davası: Tutuklu sanık kalmadı

Artı Gerçek - Ankara'da, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü ile bağlantılı 'gizli tanık' soruşturması kapsamında içlerinde emniyet mensuplarının da bulunduğu yedisi tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık kalmadı. Mahkeme tutuklu yedi sanığın da tahliyesine karar verdi.

Ayhan Bora Kaplan davasında ‘M7’ koduyla gizli tanık yapıldıktan sonra serbest bırakılan ve yurt dışına kaçan Serdar Sertçelik, polis müdürlerinin kendisinden hükümetten bazı kişilerin adını vermesinin istendiğini iddia etmişti.

Bu iddiaların ardından Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan açığa alınmıştı. Daha sonra bu müdürlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim tutuklanmıştı.

İktidara yakın gazeteciler suçlanan polisleri ‘darbe’ yapmaya çalışmakla suçlamıştı.

Soruşturmada, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, eski Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, eski Şube Komiserleri Ufuk Gültekin, Gökhan Karaca ve Metehan İlkyaz ile sivil sanıklar Nurullah Özgür Kopuk, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında iddianame hazırlanarak dava açılmıştı.

İddianamede sanıklardan Kerem Gökay Öner hakkında, 'Görevi kötüye kullanma', 'Göreve ilişkin sırrın açıklanması' ve 'Suçluyu kayırma' suçlarından 2 yıldan 11 yıla kadar, Murat Çelik, Şevket Demircan, Ufuk Gültekin, Metehan İlkyaz ve Gökhan Karaca hakkında aynı suçların yanı sıra 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 4'er yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası, sivil sanıklardan Nurullah Özgür Kopuk hakkında, 'Tanığı etkilemeye teşebbüs' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar, Ramazan Kubat, Adem Kaçan, Mustafa Çotuk ve Erdoğan Sertçelik hakkında ise 'Suçluyu kayırma' suçundan 6'şar aydan 5'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

POLİSLER 'KARŞI OPERASYON' İDDİASINDA BULUNMUŞTU

Sanıklardan Murat Çelik, "Ben Ayhan Bora Kaplan'a operasyon yaptım. 'Suçluyu kayırma' diyorlar. Bora Kaplan'ı mı kayırdım? Serdar Sertçelik dolandırıcılık kanadının yöneticisi. Acayip bilgi alıyordu, emniyetten de bilgi alıyordu. Böyle bir örgütün karşı operasyonuna maruz kalıyoruz" demişti.

AYHAN BORA KAPLAN DAVASI 9 EYLÜL'DE GÖRÜLECEK

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 20'si tutuklu 61 kişinin Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesindeki davasının duruşması ise Sincan Cezaevi’nde 9 Eylül’de görülecek. Davada 18 tutuklu sanık bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “kasten yaralama” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından yakalama kararı bulunan Ayhan Bora Kaplan ve ekibi 7 Eylül 2023'te Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı.

Kaplan, 12 Eylül’de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Gözaltına alınan diğer 28 kişiden 13’ü de tutuklanırken, 15 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Kaplan'ın Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman ile görüştüğü iddia ediliyordu. Kocaman, Kaplan ile görüştüğünü doğruladı ama ondan hediye olarak lüks bir villa ile otomobil aldığı yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma sonucunda 28’i tutuklu 61 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. İddianame 17 Ocak'ta Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ayhan Bora Kaplan örgütüne dair soruşturmada gizli tanık ile soruşturmayı yürüten polis müdürlerinin ilişkisine dair ortaya atılan bazı iddialar çerçevesinde ayrıca soruşturma başlatıldı.

Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan müfettiş raporu sonrası açığa alındı. (HABER MERKEZİ)

ayhan bora kaplan