AYM 'hızlandırılmış tren' faciası için 'yaşam hakkı ihlali' dedi

Pamukova'daki 'hızlandırılmış tren'in ilk seferinde meydana gelen kazada 41 kişi yaşamını yitirmişti.

AYM 'hızlandırılmış tren' faciası için 'yaşam hakkı ihlali' dedi

ARTI GERÇEK - Anayasa Mahkemesi, 41 kişinin yaşamını yitirdiği Pamukova tren kazası için "yaşam hakkı ihlali" dedi ve ölenlerin yakınlarına 30 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

'Hızlandırılmış tren', 22 Temmuz 2004 tarihindeki ilk seferinde kaza yapmıştı. İstanbul-Ankara seferini yapan trenin vagonları, Sakarya'nın Pamukova ilçesi Mekece mevkiinde raylardan çıkmış ve kazada 41 kişi hayatını kaybetmiş, 89 kişi de yaralanmıştı.

SONUÇSUZ KALAN YARGI SÜRECİ

Kazayla ilgili bilirkişi raporunda 80 km hızla gidilmesi gerekirken trenin hızının 130 km olduğu belirtilmiş ve fatura sadece iki makiniste kesilmişti. Dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman hakkında verilen soruşturma izni ise Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırılmıştı. Makinistlerin yargılandığı dava 7,5 yıllık zamanaşımının dolması nedeniyle düşerken, Yargıtay, düşme kararını iptal etti, ancak dava hâlâ sonuçlanmadı.

Kazada yaşamını yitiren Fevziye Yarlıgan'ın yakınları Burcu ve Yücel Demirkaya’nın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'ne gelen dosyada karar çıktı.

'DEVLETİN BAĞIMSIZ SORUŞTURMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR'

Anayasa Mahkemesi, devletin yaşam hakkı kapsamındaki pozitif yükümlülüklerinin usule ilişkin bir yönü bulunduğunu belirterek, "Devletin yaşam hakkı kapsamındaki pozitif yükümlülüklerinin usule ilişkin yönü doğal olmayan her ölüm olayını tüm yönleriyle ortaya konmasını ve sorumlu kişilerin belirlenmesine imkan tanıyan bağımsız bir soruşturma yürütülmesini gerektirmektedir" dedi.

'KAMU MAKAMLARI GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI'

Demiryolu taşımacılığının kişilerin yaşamı ve vücut bütünlüğü bakımından birtakım riskler içerdiğini belirten AYM, bu nedenle kamu makamlarının, gerekli güvenlik tedbirlerini alması gerektiğini ifade etti.

Devletin, doğal olmayan her ölüm olayının sorumlularının belirlenmesi ve gerekiyorsa cezalandırılması için etkili resmi bir soruşturma yürütmesi ve bu soruşturmanın da makul bir özen ve suratla yürütülmesi gerektiğini ifade eden AYM, bunun hukuk devletine bağlılığın gereği olduğunu kaydetti.

SORUŞTURMA MAKUL SÜREDE YÜRÜTÜLMEDİ

Pamukova tren kazasında yargılamanın henüz sonuçlandırılmadığını hatırlatan Anayasa Mahkemesi, "Meydana gelen olayda ölen ve yaralananların fazlalığı nedeniyle ölenlerin yakınları ile yaralıların ifadelerinin tespitinin uzun zaman alması anlaşılabilir bir durum olmakla birlikte soruşturmadaki hiçbir unsur yargılamanın bu denli uzamasını ve henüz sonuçlandırılmamasını haklı kılmamaktadır. Bu sebeple başvurucuların yakınlarını ölümüyle ilgili soruşturmanın makul süratle yürütüldüğünün söylenemeyeceği kanaatine varılmıştır" dedi.

30 BİN TL TAZMİNAT

Başvurucular ayrı ayrı 20 bin TL manevi tazminat talebinde bulunurken, Anayasa Mahkemesi yaşam hakkının ihlal edildiği kanaatine vardı ve başvuruculara 30 bin TL manevi tazminat ve dava masraflarının ödenmesine hükmetti.

tazminat anayasa mahkemesi Facia Pamukova ölü ve yaralılar