Cumartesi Anneleri 971’inci haftada: Gözaltı işlemi olmadı, Maside Ocak meydana karanfilleri bıraktı
Ezgi YILDIZ
İSTANBUL - Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanması talebiyle Galatasaray Meydanı’na çıkmak için bir araya geldi. 28 yıldır aynı taleple alana gelen Cumartesi Anneleri/ İnsanları ve beraberlerindeki insan hakları savunucuları 971’inci haftalarında da polis engellemesiyle karşılaştı.
Anayasa Mahkemesi’nin Cumartesi Anneleri/İnsanlarının eylemlerinin engellenmesine dönük verdiği hak ihlali kararı sonrası Beyoğlu Kaymakamlığı’nca engellenen 30’uncu eylem oldu.
Polis eylemi için İstiklal Caddesi’ni kapatırken Basın çalışanlarını alandan uzaklaştırdı.
Polis Maside Ocak ile yaptığı müzakerenin ardından alana ellerindeki karanfil bırakmasına izin verdi.
MASİDE OCAK: OMUZLARIMIZDAKİ YÜKÜ HAFİFLETTİ
Cumartesi Anneleri İnsan Hakları Derneği’ne gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada ilk olarak gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak söz aldı. Ocak, 971’inci buluşmalarında polis engellemesinden söz ederek, “Eğer basın açıklamamıza izin verilseydi bu hafta Mardin’de kaybedilen altı kişiden söz edecektik. Bugün alana karanfil bırakmamıza izin verildi. Bu bizim için dün görüştüğümüz Mardin’de yaşayan Davut Altunkaynak’ın hasta annesi, Seyhan Doğan’ın, Abdurrahman Coşkun’un aileleri onlar adına alana karanfil bırakmamızı istedi. Bugünkü gelişmeler bu isteği yerine getirebilmemiz anlamı taşıyor ve bu omuzlarımızdaki yükü biraz daha hafifletti” dedi.
Maside Ocak son olarak, “971. haftamızda Galatasaray’daki buluşmamız engellense de karanfillerimizi Dargeçit kayıplarımızla buluşturduk” ifadelerini kullandı.
MİKAİL KIRBAYIR: KARANFİL BIRAKABİLMEMİZ BİR BAŞARI DEĞİL BİR AŞAMADIR
Ocak’ın ardından gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır söz aldı. Kırbayır, “Galatasaray’da olmamızın anlamından ziyade Galatasaray’a bizi mecbur bırakan etkenlerden söz etmek gerek. Meydan ellerimizde yaşlanmayan fotoğraflarımızla yaşadığımız ve yaşatıldığımız yerdir. Bugün karanfil bırakabilmemiz bir başarı değil bir aşamadır”