Ayten Öztürk davasında tutukluluğa devam kararı çıktı, 'Öztürk'e işkence' iddiası davaya konu edilmedi

İki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Öztürk'e 'kasten öldürmeye azmettirme' ve 'anayasal düzeni bozmaya teşebbüs' suçlaması yöneltiliyor.

Ayten Öztürk davasında tutukluluğa devam kararı çıktı, 'Öztürk'e işkence' iddiası davaya konu edilmedi

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Ayten Öztürk'ün karar duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Ayten Öztürk mahkemede hazır bulundu. Mahkeme heyeti, gazeteci ve stajyer avukatları duruşma salonundan çıkardı, duruşma basına ve seyircilere kapalı bir şekilde başladı.

Mazeret dilekçesi veren avukatlar olduğu için bu celsede hüküm verilmedi. Savcı dosyanın tek tutuklusu olan Ayten Öztürk'ün tutukluluğunun devamını istedi.

'BİR İFTİRACI YÜZÜNDEN BURADAYIM'

Ayten Öztürk beyanında, "Yaşadığım 6 aylık işkence süresi dahil 3 yıldır tutukluyum. Bir iftiracı yüzünden buradayım. Adil yargılanmadım. Durumu benden daha ağır sanıklar tahliye edilmişken ben hala tutukluyum. Tahliyemi istiyorum" dedi.

Avukat Seda Şaraldı yaptığı savunmada, savcının, müvekkili Öztürk'ün tutukluluğun devam istemesini dayanaksız, mesnetsiz bulduğunu söyleyerek, "Anlaşılan siz de tutuk devam kararı için gerekçeye ihtiyaç duymayacaksınız. Ayten Öztürk dosyanın tek tutuklu sanığı. İki şeye dayanarak; Mesut Peköz beyanları bu dosyadaki durumu çok daha ağır olan kişiler şu an tutuklu değil. Müvekkilimizi bu mahkeme 2018 yılında ifadesini alarak serbest bıraktınız. Demek ki siz Ankara'daki dosyayı çok önemsiyorsunuz. Ancak savcılık Ankara'daki dosyanın bu dosyayı etkilemediğini söylemişti peki neye inanalım? Ayten'in 6 ay boyunca gördüğü işkencenin gizlenmesi için tutuklu tuttuğunuzu düşünüyorum. Burada görülen dosyanın soruşturma aşamasını yürüten kişilerden biri Mutlu Ekizoğlu ve bu kişi İçişleri Bakanlığı tarafından ihraç edildi. Siz firari bir sanığın yürüttüğü bir soruşturmaya dayanarak müvekkilimizi tutuklu tutuyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Dosyadaki tanık Mesut Peköz'ün şu an Gürcistan'da silah kaçakçılığından tutuklu bulunduğunu söyleyen Şaraldı, "Böyle bir kişinin müvekkilimiz hakkında beyanına dayanıyorsunuz. Müvekkilimiz ve bizler, müvekkilimizin iddia edilen yerde olmadığını söylüyoruz. Aksini ispat eden bir kamera kaydı yok, başka bir tanık yok, tek tanık Adli Tıp Raporu'nda majör depresyon geçiren, cezadan kurtulmak isteyen, beş yıl boyunca bu dosyadan tutuklu tutulan ve bu süre zarfında tüm duruşmalara gelen ve bu durumlarda müvekkilimiz Ayten Öztürk hakkında tek bir kelime etmemiş Mesut Peköz'ün beyanları ile tutuklu tutuluyor. Tüm bu nedenlerle müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Savcılık değerlendirmesinin ardından Ayten Öztürk'ün tutukluluğuna karar verildi. Bir sonraki duruşma 10 Haziran saat 13.00 ertelendi.

'MAHKEME, AYTEN'E YAPILAN İŞKENCEYİ YARGILAMA KONUSU YAPMIYOR'

Duruşma sonrası açıklama bulunan Avukat Seda Şaraldı, "Mahkeme Ayten Öztürk adına yapılan teşhisler adına tutukluluk haline karar verdi. Öztürk adına yapılmış tek bir teşhis var, o da dosyada herkes adına itirafçı sanığın, çocuk tacizcisi Selahattin Cirit'in dövülmesini kaldırımdan izlemiş olması. Ayten Öztürk bu nedenle kuvvetli suç şüphesi altında olduğu için tutuklu. Ancak biz biliyoruz ki Ayten 6 ay boyunca bilmediği bir yerde işkence gördü. Mahkeme Ayten'e yapılan işkenceyi yargılama konusu yapmıyor." diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İddiaya göre Lübnan'dan Türkiye'ye iade edilen Ayten Öztürk 13 Mart 2918'de özel bir uçakla Türkiye'ye getirildi, ancak gözaltına alınmadı. 13 Mart 2018’den 28 Ağustos 2018’e kadar geçen yaklaşık 6 aylık sürede, üstü devlet dairesi, altı işkencehane olduğu belirtilen bir yerde 6 ay boyunca sorgulandığı öne sürülen Öztürk, yaşadıklarını İstanbul 3 Ağır Ceza Mahkemesi’nde DHKP-C üyeliğiyle suçlandığı davada anlatabildi: "Gizli bir yerde, 'Biz devletiz' diyen kişiler tarafından gayri resmi biçimde 6 ay boyunca alıkonularak işkence gördüm. Gözaltına alındığım yerde süngerli bir odaya alınıp zorla çırılçıplak soyuldum. Ellerim arkada kelepçeli, gözlerim bağlıydı. 'Konuşmazsan, yıllarca burada tutarız. Vücut bütünlüğüne zarar vermeyiz. Organ nakli dahi yapabilecek imkânımız var. Bizi devlet yetiştirdi. Ölmek için yalvarırsın. Profesyoneliz, burası başka yere benzemez' dediler… 'Burada onur, edep, ahlak yok. Burası cehennemin dibi. Burada Allah, avukatlar, mahkeme yok, biz varız' diyorlardı. 6 aydan sonra, bir minibüsle senaryo gereği ıssız bir yere bırakıldım, gözlerim bağlıydı, kulaklık takılıydı. Uzaktan Ankara'nın ışıkları görülüyordu. Ortaya TEM polisleri çıktı."

Bırakıldığını anlattığı yerden gözaltına alınan Öztürk, bu dosya kapsamında tutuklandı. Öztürk hakkında 2008 yılında Okmeydanı’nda çocuk istismarcısının halk tarafından linç edilmesinden sonra hastanede hayatını kaybetmesi nedeniyle bir başka dava ise İstanbul'da devam ediyordu. Bu nedenle de ifadesi alınan Öztürk bu dosyadan serbest bırakıldı.

Ankara’da yakalanmasına ilişkin açılan davanın İstanbul’da görülen dava ile birleştirilmesinin ardından kendisini serbest bırakan mahkeme tutuklamaya devam kararı verdi.

dhkp-c ayten öztürk