'B1 vitamini verilmiyor, şeker ve tuzlu iaşeler kısılıyor'

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, açlık grevinde olan kadın tutuklular ile ilgili rapor hazırladı. Tutukların ciddi sağlık sorunları yaşadığı belirtildi.

'B1 vitamini verilmiyor, şeker ve tuzlu iaşeler kısılıyor'

ARTI GERÇEK - Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde açık grevini sürdüren kadın mahpuslar ile ilgili rapor hazırladı. 23-24 Nisan tarihleri arasında açlık grevinde olan kadınlarla yapılan görüşmenin ardından hazırlanan raporda, tutukların yaşadıkları sağlık sorunlarına ilişkin tespitler yer aldı. Rapora göre, açlık grevinde olan kadınların ağız-burun kanaması, görme bozukluğu, aşırı kilo kaybı ve kusma gibi sorunlar yaşıyor.

Kadın mahpusların sağlıklarının ciddi risk altında olduğunun belirtildiği raporda, "Bizler Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi olarak bu çalışmayı, açlık grevlerinin özellikle kadın bedeni üzerinde yarattığı tahribatların kamuoyu ile paylaşılmasını sağlamak ve ilgililere iletmek üzere gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla gelinen noktada açlık grevinin gün ve süresinin hangi aşamada olursa olsun her cinste ve her bireyde farklı ve ciddi sağlık riskleri yarattığı, bu risklerin geri dönüşü mümkün olamayacak hasarlar bıraktığı hususunun altını çizmek ve yine bu risklerin kadınlar açısından özgün sorunlar yarattığını ifade ediyoruz. Bu nedenle bir kez daha yetkililere açlık grevinin sonlandırılmasını sağlayacak yasal ve hukuki taleplerin kabul edilerek, yaşam hakkı ihlallerinin ortaya çıkmadan gereğinin yapılması hususuna dikkat çekiyoruz" ifadelerine yer verildi.

SAĞLIK DURUMLARI KRİTİK DÜZEYDE

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi’nin açlık grevinde bulunan 9 kadınla yüz yüze yaptığı görüşmenin ardından hazırladığı raporda yer alan tespit ve öneriler şu şekilde sıralandı:

-Açlık grevi eyleminin 129. Gününde olan mahpuslar(1. Grup) bakımından, sağlık durumlarının kritik düzeyde olduğu, bu mahpusların yaşayacakları herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı endişe içinde oldukları belirtilmiştir.

-Cezaevi hekimlerinin kontrollere geldiği sırada sergilediği tavır ve davranışların tepkili, dışlayıcı ve yardımcı olmaktan uzak olduğu, ayrıca açlık grevini ciddiye almayan, sıradanlaştıran bir tutum içinde olunduğu ifade edilmiştir.

B1 VİTAMİNİ VERİLMİYOR

-B1 Vitaminin hayati önem taşıdığı ve talep edilmesine rağmen hekimlerce, bu vitamine gerek olmadığının ifade edildiği, savcılık tarafından ise bu vitaminlerin gerekliliğine ilişkin Tabipler Odası ile görüşme yapıldıktan sonra karar verileceğinin söylendiği ancak buna rağmen aylardır sadece B Kompleks vitamini alındığı belirtilmiştir. B1 vitamini verilmediğinden, vücutta bu eksikliğin hızlı şekilde beyin deformasyonlarına neden olduğu hususunun altı çizilmiştir.

CEZAEVİ İDARESİ TUZ VE ŞEKERLİ MADDELERİ KISIYOR

-Tuz, şeker, karbonat gibi maddelerin alındığını ancak bu maddelerin normalde bir tutuklu/hükümlü mahpusa iaşe tutarına göre verilmesi gereken ölçüden az verildiği ifade edilmiştir. Dolayısıyla cezaevi idaresinin açlık grevindeki mahpusların iaşelerine ilişkin kısma tekabül eden tutara haksız yere el koyduğu ve bu duruma itiraz etmelerine rağmen sonuç alamadıkları belirtilmiştir.

AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİ DİSİPLİN CEZALARI İLE KARŞI KARŞIYA

-Cezaevi hekimlerinin haftada 3 kez (pazartesi, çarşamba, cuma) koğuşa geldiğini, hemşirelerin ise günde 2 kez olmak üzere koğuşa geldiğini ve nabız, tansiyon, satrasyon, kilo ve ateş ölçümü yaptıkları ifade edilmiştir.

-Kadınlar olarak açlık grevi eyleminin bedenlerinde yarattığı özgün etkilerden birinin bazı mahpuslarda regl zamanlarının gecikmesi olduğu hatta bu gecikmenin bazı arkadaşlarında 2 ayı bulduğu ve hala regl olmadıkları, regl olan bazı kadınlarda da normalin dışında regl kanamaları olduğu ifade edilmiştir.

-1. gruptaki grevcilerin ortak semptomlarının; kokuya-sese karşı duyarlılık, baş ağrısı, kabızlık, göğüste kasılma, nefes darlığı gibi hususlar olduğu ifade edilmiştir.

-Açlık grevine giren eylemcilerin, greve katılmalarından kaynaklı disiplin cezaları aldığı ifade edilmiştir.

- Açlık grevine katılanların duruşmalara çıkmadığı ve gelinen süre bakımından ölümcül noktaya gelinmesine rağmen, talepleri gerçekleşinceye kadar grevi bırakmayacakları tarafımıza ifade edilmiştir.

NAKİLLERDE RİNG ARAÇLARI KULLANILIYOR

Raporda, açlık grevinde olan kadınların birkaç gün içinde başka cezaevlerine nakledileceği de belirtildi. Kadınların sağlık durumunun böyle bir nakili kaldırmayacağı uyarısının yer aldığı raporda şu ifadeler kullanıldı: "Mahpusların birkaç gün içinde yeni kampüs cezaevine nakledileceği, grevdeyken böyle bir değişikliğin kendilerini manevi ve fiziksel olarak çokça zorlayacağı, açlık grevlerinin 129.gününde 1.grup mahpusların dahi ring aracıyla gönderilmek istendiği ve ambulanslarla nakile izin verilmediği ifade edilmiştir.

"NAKİLLER AMBULANSLA OLMALI"

Açlık grevindeki kadın mahpusların talebi, nakilleri gerçekleştirilirken sağlık durumları elvermediğinden ambulansa nakillere izin verilmesinin, en basit insani taleplerinin yerine getirilmesinin sağlanmasını istemektedirler. Bu konuda aciliyetle Diyarbakır Tabip Odası girişimleri ve öneriyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığıyla görüşmeler gerçekleştirilmelidir. Bu sorunların acilen giderilerek açlık grevinde bulunan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemeleri konusunda gerekli tıbbi bakım ilkelerine uyulması sağlanmalıdır. Ayrıca mevzuata aykırı uygulama içerisinde bulunan hapishane yetkililerinin uyarılması ve bu konuda gerekli adli ve idari soruşturmaların açılması gerekmektedir."

diyarbakır açıklama baro cezaevleri açlık grevleri