Bakan Bolat'tan yeşil pasaport açıklaması: Uygulamayı genişletmiyoruz

Yeşil pasaport kapsamına yeni meslek gruplarının alınacağı iddiası yalanlandı. Bakan Bolat, "Yeşil pasaporta olan güveni sarsamayız" dedi.

Bakan Bolat'tan yeşil pasaport açıklaması: Uygulamayı genişletmiyoruz

Artı Gerçek - Belirli kamu görevlilerine verilen ve çok sayıda ülkeye vizesiz giriş imkanı sağlayan yeşil pasaport kapsamına yeni meslek gruplarının dahil edilmesi için yasa teklifleri verilirken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Uygulamayı genişletmiyoruz" açıklaması yaptı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ziyaret ettiği Bakan Bolat'a yeşil pasaport konusunda iş insanlarının talebini iletti.

Hacısüleyman, “Son dönemde artan vize sıkıntıları iş dünyasını zor durumda bırakıyor, bu konuda iş insanlarına öncelik verilmesini istiyoruz” dedi.

Bunun üzerine Bakan Bolat, “Sosyal medya dezenformasyonu ile yeşil pasaport uygulamasına dahil edildiği iddia edilen meslek grupları oldu. Fakat bu tamamen yanlış bir bilgi, uygulamayı genişletmiyoruz, Yeşil Pasaporta olan güveni sarsamayız” diye konuştu.

HANGİ MESLEK GRUPLARI YEŞİL PASAPORTA DAHİL EDİLMEK İSTENİYOR?

Meclis'teki yasa teklifleriyle, belirli kıdeme sahip gazeteciler, mühendisler, eczacılar gibi meslek gruplarının da yeşil pasaport alması amaçlanmıştı.

Yeşil pasaport kapsamının genişletilmesi halinde Avrupa ülkelerinin bu pasaporta da vize uygulamaya başlayacağı iddia ediliyor.

YEŞİL PASAPORT (HUSUSİ PASAPORT) NEDİR?

Renginden dolayı 'yeşil pasaport' diye anılan hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine veriliyor. Yeşil pasaportun süresi 10 yıl.

Hususi pasaport, birçok ülkeye belirli gün sayısı ile sınırlı olmak üzere vizesiz giriş sağlıyor. Bu pasaporta sahip olanlar, sadece uçak bileti alıp check-in işlemi gerçekleştirip farklı bir prosedürü yerine getirmek zorunda kalmadan seyahat edebiliyor.

YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilebiliyor. Yeşil pasaport alabilen kişiler şunlar:

- TBMM eski üyeleri ve eski bakanlara,

- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da emekli olmuş memur ve diğer kamu görevlilerine,

- Büyükşehir il ve ilçe başkanlarına (görev süreleri boyunca),

- Birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanlarına,

- Devlet sporcularına,

- Belirli şartlara tabi olmak üzere Özelleştirilen Türk Telekom, T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarına,

- 2017’de çıkan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” isimli yasa gereğince belirli ihracat oranlarını geçmiş iş insanlarına,

- Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin 25 yaşını aşmamış çocuklarına ve eşine.

YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

Hususi pasaport için, gerekli belgeler tamamlanıp ödemesi yapılarak il nüfus müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Yeşil pasaport başvuru randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.

Yeşil pasaport için gerekli evraklar şunlar:

Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri

Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge

İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge

Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge

18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname, öğrenci belgesi (Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için)

- 2 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)

- Nüfus cüzdanının aslı.

(HABER MERKEZİ)

yeşil pasaport Hususi pasaport