Bakan Ersoy: Yangın yeterliliği denetleme yetkisi itfaiyede, birinci sorumluluk işletmede
Bolu'daki yangın faciasının ilişkin konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Yangın yeterliliği denetleme yetkisi sadece itfaiyede" dedi. Ersoy ayrıca "Burada birinci sorumluluk işletmede" dedi.
Artı Gerçek - Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin öldüğü yangın faciasının ardından başlayan 'yetki' tartışması sürüyor.
CNNTÜRK yayınına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İtfaiye raporunu Bolu İtfaiyesi, işyeri açma ruhsatını İl Özel İdaresi verir" dedi. Ersoy, birinci sorumluluğun işletmede olduğunu söyledi.
Ersoy'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
* İlk gün durum netleşmeye başladıktan sonra akşama doğru ilk basın toplantımızı yaptık. O gün basın toplantısından önce Bolu Belediye Başkanı Tanju Bey, basına yetkiler ve belgelendirmelerle ilgili iki kere açıklamada bulunduğu için ben de basın toplantısı sırasında yangın yeterlilik belgesi ve yetkilerle ilgili kısa bir açıklama yaptım.
* Bu acılı süreçte, insanlar cenazelerini teslim almadan, defin süreçleri tamamlanmadan açıkçası kanal kanal dolaşmak istemedim. O kadar çok bilgi kirliliği olmaya başladı ki, bugün yayına çıkıp süreçle ilgili soruların hepsini cevaplayacağım. Birkaç gün daha bekleyecektim.
YETKİ TARTIŞMASI
* Kartalkaya'da, turizm merkezlerinde iki yetkili var. İmar yetkisi ve otellerin belgelendirme süreci. Alan sınırlarında İl Özel İdare yetkili.
* Güvenilir Turizm belgesinden söz ediliyor. Bizim COVID zamanı geliştirdiğimiz bir sertifikasyondu. Sağlık ve hijyen açısından yapılmış bir sertifikaydı. Yani konunun yangın güvenliğiyle bir ilgisi yok. İş yeri açmak için gerekli belgeleri almak zorundasınız. Kartalkaya'daki il özel idareye başvuruyor. Burada 5.'inci madde itfaiye raporu. İtfaiye müdürlüğünden alacaksınız diyor.
* İlçe belediyesinde yeterlilik yoksa, il belediyesi. Kartalkaya'da iş yeri açmak belgesi için yangın belgesini Bolu Belediyesi veriyor. Bolu il sınırlarında olduğunuz için başka şehirden alamazsınız. İl sınırları içinde bağlı olduğunu itfaiye olmak zorunda. İş yeri açma ruhsatını takip eden kurum İl Özel İdaresi. Bunların uygunluklarına bakılıyor, uygunsa ruhsat veriyor.
* Bize geldiğinde kontrolör yolluyoruz işletmeye. Biz kontrollerde turizmle ilgili kriterlere bakıyoruz. Biz iş yeri açma raporunu görünce "Tamam" diyoruz. Biz işletmenin niteliklerine bakıyoruz. 2022'de süreç bize geçti, 2022'ye kadar 40 yıllık bir süreçte bakanlık 100 tesis kapatmış. 40 yılda 100 küsur tesis kapatıldı, 2022'den sonra 4 bin 380 tesis kapattırıldı. Yangın yeterlilik denetleme yetkisi sadece itfaiyelerde. Yangın yeterlilik belgesi gerekiyorsa mutlaka kendi itfaiyesinden alması gerekiyor. Mücavir alanın dışında olsa bile itfaiyeden alması gerekir.
BELEDİYENİN, DURUMU BİLDİRMESİ GEREKİYOR
* Bolu Belediyesi itfaiyesi raporunda 8 ana kusur çıkmış. Böyle bir eksiklik çıktıktan sonra geri çekme gibi bir şey olamaz. İtfaiyenin, İl Özel İdaresi ve İl Turizm Müdürlüğü'ne durumu bildirmesi gerekiyor. Bununla ilgili maddeler de var.
* Bence itfaiyenin ilgili kurumlara bunu bildirmesi gerekiyor. Bence bununla ilgili yükümlü. Kanun kısmını bir tarafa bırakıyorum. Vicdani olarak, etik olarak bunu gönüllü şekilde yapması lazım. İl Özel İdare ruhsatı düşürür, kapatma işlemini yapar.
'BİRİNCİ SORUMLULUK İŞLETMEDE'
* Biz farklı sebeplerle denetledik, biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Ama denetime gitmeden önce bu otelin dosyasına bakıyorum. Ruhsatı var mı? Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede. Her yeri korumak istiyorsanız, her yere kontrolör koymak durumundasınız. Yüzde yüz başarı sağlamak mümkün değil. (HABER MERKEZİ)