Bakanlık 3 turiste 'av turizmi' adı altında yaban domuzu öldürme izni verdi

Bakanlık 3 turiste 'av turizmi' adı altında yaban domuzu öldürme izni verdi
Bingöl’de 2021-2022 Av Sezonu için yurt dışından gelen 3 turiste yaban domuzu avlama izni verildi. 82 STK ortak açıklama yaparak “Av cinayettir” diyerek avcılığın yasaklanmasını istedi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - 2021-2022 av sezonunun açılması ile birlikte yaban hayvanlarına yönelik katliamlar başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Bingöl Şube Müdürlüğü tarafından Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’na gönderdiği yazıda, 2021-2022 Av Yılı Av turizmi Uygulama Talimatı kapsamında P. J. Mora Gomez, J. C. Fernandez Rusiz ve U. M. Agenjio Çavido’ya yabancı turist avcılık belgesi ile yaban domuzu avlanması için izin verildiğini bildirdi.

Her bir belgede10 yaban domuzu avlanması iznin verildiği belirtilen yazıda, avcılığın Kiğı Aysaklı, Yayladere Gökçedal ve Ilıcalar Elmalı’da devlet avlakları sınırları içerisinde gerçekleşeceği aktarıldı. Söz konusu bölgelere an yakın güvenlik birimlerinin bilgisi dâhilinde yapılacağı belirtilen avcılığın 29 Ağustos-4 Eylül 2021 tarihleri arasında 7 gün süreceği bilgisi yer aldı.

82 STK'DAN ORTAK AÇIKLAMA: AV CİNAYETLERİNE DUR DİYELİM

Resmi olarak yaban hayvanlarının öldürülmesine izin verilmesine tepkiler gecikmedi. Kiğı, Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültürleşme Derneği (KAYY-DER),  Bingöl Barosu, Bingöl Dernekleri Federasyonu,  Doğu Ve Güneydoğu Dernekleri Platformu ve Bingöl İli Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin aralarında bulunduğu 82 sivil toplum kuruluşu ortak açıklama yaparak avcılık adı altında yavan hayvanlarının katledilmesine tepki gösterdi. "Av Cinayetlerine Dur Diyelim" başlığı ile yapılan açıklamada, "avcılık sporu" olarak adlandırılan ilkelliğin devlet eliyle desteklenip, teşvik edildiği hatırlatıldı.

"REHBER EŞLİĞİNDE HAYVAN KATLİAMI YAPTIRILIYOR"

Peri Vadisi ve Dersim başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde, spor adı altında, yurt içinden ve yurt dışından gelen avcılara rehberler eşliğinde yabani hayvan katliamı yaptırıldığının belirtildiği açıklamada, "Yöre insanı tarafından kutsal sayılan yaban hayvanları, karşılığında ödenecek ama kesinlikle doğal yaşamda yarattığı yıkımın karşılığı olmayan meblağlar için vahşice katledilmekte ve bu garabete "Av Turizmi" denmektedir. Geçen yıllarda olduğu gibi, bu yıl da bölgemizde yapılan doğa kıyımları, kasıtlı yangınlar, doğaya zarar veren yatırımlar sonucunda bölge ekosistemine büyük zararlar verilmiştir. Ülkenin kuzeyindeki sel ve heyelan, Akdeniz ve Ege’deki orman yangınlarına gösterilen toplumsal tepki, ne yazık ki konu bizim bölgemiz olunca yeterli desteği bulamamıştır" ifadeleri kullanıldı.

"AVCILIK YASAKLANSIN"

Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde avlanması yasak olan birçok türün avlanması ihalesi hazırlıkları yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, Bingöl’de avlanmasına izin verilen Domuz Türlerinin Bern sözleşmesi (Sus  scrofa  meridionalis) ile koruma altına alındığı hatırlatıldı.

Avlanma ihalelerinin yapılmamasının istendiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Ülkelerinde yasak olmasına rağmen, yurt dışından gelen avcıların vahşi duygularını ve egolarını tatmin etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu vahşetten gelecek para, çocuklarımızın emaneti olan çevremizin ve doğamızın yaşayacağı yıkımın bedeli olamaz. Doğamıza dokunmayın, sadece bölgemizde değil tüm ülkede avcılığın yasaklanmasını talep ediyoruz."

Öne Çıkanlar