Bakanlık, 'işler aksamasın' diye kanunsuz atama yaptı
Sayıştay, Tarım ve Orman Bakanı'na 49 üst düzey atamayı sordu, 'İşler aksamasın' cevabı aldı.

Sayıştay'ın 2019 yılı Denetim Raporu'ndaki, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndaki bazı üst düzey görevlendirmelere yönelik, "hukuksuzluk" tespitine Bakan Bekir Pakdemirli yanıt verdi. Pakdemirli, görevin gerektirdiği nitelikleri taşımayanların atamalarında kullanılan "tedviren" yönteminin bakanlıktaki iş ve işlemlerin aksamaması için kullanıldığını söyledi.
"Kanun'a göre görevlendirme şekilleri tereddüde mahal bırakmayacak kadar açıktır" denilen Sayıştay raporunda, "Bunlar 'asaleten', 'vekaleten' ve 'ikinci görev' olarak üç şekilde tanımlanmıştır. Devlet memurluğunda kadrolarda asil olarak bulunanların yerine zaman zaman o kadroya ilişkin görevleri yürütmek amacıyla bir başka memur görevlendirilebilmektedir. Personel, o kadroya asil olarak atanma niteliğini taşıyorsa 'vekaleten' atama, asil olarak atanma niteliğini taşımıyorsa 'tedviren' görevlendirme olmaktadır. Tedviren görevlendirmenin kanunda yeri yoktur" ifadelerine yer verildi. Denetçiler, bu görevlendirmelerin iptal edilmesini istedi.
49 ÜST DÜZEY GÖREVLİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bu yolla 12 genel müdür, dört genel müdür yardımcısı, dört daire başkanı ile 29 il müdürünün atandığı ileri sürüldü.
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sayıştay'ın bu tespitini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sunan Gaytancıoğlu, hukuksuz görevlendirmelerin nedenini sordu.
Bakan Pakdemirli, CHP’li Gaytancıoğlu’na verdiği yanıtta bu görevlendirmeleri savundu. Pakdemirli yanıtında, "Tedviren görevlendirmeler, Maliye Bakanlığı’nın Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde belirlenen mevzuata göre yapılmaktadır. Vekaleten ve tedviren atamalara, Bakanlığımız hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde, aksatılmadan yürütülebilmesi için ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerine yer verdi.