Bakanlık kararı, kronik hastalığı olan kamu görevlilerini mağdur edecek
Sağlık Bakanlığı, kamu çalışanının kronik hastalıklarının kabul edilmesi için son 2 yıl içinde en az 2 defa e-Nabız sistemine işlenmiş olması şartı getirdi.
GüL GÜNDÜZ
ARTI GERÇEK - Kronik hastalığı bulunan kamu çalışanlarının idari izinli sayılmaya devam edileceğinin belirtildiği Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ardından Sağlık Bakanlığı da hem risk grubundaki kronik hastalıkların listesini hem de bu hastalıkların nasıl kanıtlanacağını içeren açıklamalar yayınladı. Ancak, Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenlemeleri bazı kamu çalışanları açısından ciddi sorunlar ve ağır riskler içeriyor.
Sağlık Bakanlığı önce 31 Mayıs’ta e-nabız sisteminden idari izinlere esas olacak kronik hastalıklar listesini yayınlamıştı. Bu ilk listede 778 hastalık yer alırken Bakanlığın 1 Haziran'da güncellediği listede hastalık sayısı 731'e düşürüldü. Bakanlık bir gün içinde 47 hastalığı gerekçe göstermeden listeden çıkardı. Listeden çıkarılanlar arasında bazı kalp hastalıklarıyla çeşitli anemi hastalıkları da bulunuyor.
HASTALIKLARI NASIL BELGELEYECEKLERİNİ BİLMİYORLAR
Bu durum, söz konusu hastalıkları bulunanlar için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Başka bir sorun da kamu çalışanlarının bu hastalıkları nasıl belgeleyecekleriyle ilgili olarak ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı, 2 Haziran tarihli yazısında, söz konusu kronik hastalıkların belgelendirilmesinde listedeki tanılardan birinin son 2 yıl içinde en az 2 defa e-nabız sistemine işlenmiş olması gerektiğini şart koştu.
Buna göre kronik hastalıklar listesinde yer alsa dahi, bu hastalık tanısı e-Nabız sistemine sadece bir kez işlenmişse Bakanlık bunu kronik hastalık olarak dikkate almıyor. Bu durumdaki kamu çalışanlarının idari izinli olmaları engellenmiş oluyor.
Bu kişilerden biri de öğretmen Zeynel Özgün…
Özgün'ün kronik hastalığı var. Ancak e-nabız sistemine girdiğinde 'kronik hastalığınız yoktur' yanıtı ile karşılaşıyor. Çünkü bakanlık aynı tanıyı 2 defa almanız gerekir diye şart koydu.
'E NABIZ SİSTEMİNDE BENİM HASTALIĞIM HER SEFERİNDE AYNI ŞEKİLDE İFADE EDİLMEMİŞ'
Bu duruma tepki gösteren Özgün, bu durumu belgelemek için ne yapacağını bilmediğini söylüyor:
"Benim kronik hastalığım Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu listede yer alıyor. Fakat e- Nabız sisteminde benim hastalığımın ismi her seferinde aynı şekilde ifade edilmemiş. Bazısında göğüs ağrısı diye tanımlanırken bazısında mitral kapak yetersizliği diye tanımlanmış. Her seferinde tanım değiştiği için aynı tanıyı iki kez göremiyorum. Oysa 2 yıla yakın bir süredir Kardiyoloji bölümünde bir takip altındayım ve 6 ayda bir kontrole gidiyorum. Ancak e-Nabız sistemine göre kronik hastalığım olmadığı için ben idari izinli sayılamayacağım. Benim bunu belgeleyebilmem için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum."
Sisitemdeki bir başka soruna da değinen Özgün, "Varsayalım ki ciddi bir kronik hastalığı bulunan bir kamu çalışanının bu hastalığı pandemi öncesinde tanımlandı ve bir daha kontrole gitme şansı olmadı. Dolayısyla e- Nabız sisteminde bu hastalık bir kez tekrar etmiş sayılır. Sağlık bakanlığı bu durumu bir kronik hastalık olarak değerlendirmeyecek. Böyle bir durumdaki kamu çalışanı göreve gitmeye devam edecekler" dedi.
'YENİ RAPORLARLA HASTALIĞIN BELGELENMESİNE İZİN VERİLMELİ'
Konuya ilişkin Artı Gerçek'e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Küçükosmanoğlu, genelgenin bir kez teşhis konulmuş pek çok kamu görevlisini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti:
"Sistem 1 Haziran’dan önce iki kere e- Nabız da teşhis konmasını zorunlu kılıyor. Halbuki bildiğimiz gibi e- Nabız ve Medulla sistemleri kusursuz sistemler değildir. Bu nedenle düzeltme yapılması ve mevcut durumun yeni raporlarla belgelenmesine izin verilmesi gerekmektedir."