'Bakanlık raporla kayyımların yolsuzluklarını aklamaya çalışıyor'
Görevden alınan Batman Belediye Eş Başkanı Songül Korkmaz, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri' adlı rapora tepki gösterdi.
İçişleri Bakanlığı’nın, 11 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kayyım atadığı pek çok Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyeden biri de Batman Belediyesi idi. Görevlerinden alınan Eş Başkanlar Sabri Özdemir ve Gülistan Akel’in yerine Vali Yardımcısı Şevket Aksoy kayyım olarak atandı. Sayıştay Raporları ile belgelere yansıyan borcun 131 milyon TL olduğu tahmin ediliyordu, ancak 31 Mart seçimlerinde seçilen Halkların Demokratik Partili (HDP) Eş Başkanlar Songül Korkmaz ve Mehmet Demir’in açıklamaları gerçek borcun bundan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Kayyım, 2 buçuk yıllık süre içinde Batman Belediyesi’ni toplamda 240 milyon TL borçlandırarak belediyenin toplam borcunu 307 milyon 328 bin 305 TL'ye çıkardı.
RAPORDA RUTİN ÇALIŞMALAR
Tüm bunlar ortadayken, 23 Mart 2020 tarihinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir, İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınarak yerine kayyım atandı. Böylelikle belediyeye ikinci kez kayyım atanmış oldu. Belediyeye atanan kayyım Hulusi Şahin de tartışmalı kararlar alırken, sürekli HDP dönemini hedef alan açıklamalarla gündeme geldi. Kayyımların pratiklerinin tartışıldığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı, "Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri" adlı bir rapor yayınladı. Raporun Batman Belediyesi ile ilgili bölümünde kayyımın çalışmaları "1.200 M Bazalt bordür, 1.800 beton bordür, 800 m su oluğu, 6.500 m bazalt döşeme, 8,3 KM kanalizasyon, 80 parkın bakım ve onarımı" şeklinde yer aldı.
KANALİZASYON, İÇME SUYU, ASFALT…
Görevden alınan Batman Belediye Eş Başkanı Songül Korkmaz, tepki gösterdi raporda belediyenin yapması gereken rutin işlerin yer aldığını söyledi. Batman halkının yüzde 66 oyunu alarak göreve geldiklerini hatırlatan Korkmaz, seçildikleri günden kayyım atanan zamana kadar geçen süre içerisinde; 10 parkın yapımı, günde 75 bin ekmeğin dağıtımı, 13 otobüsün alımı, çöpten enerji üretimi ve 16 bin ağacın dikimi gibi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Çöpten enerji üretim projelerinin kayyım tarafından kendi projeleriymiş gibi lanse edildiğini kaydeden Korkmaz, "100 bin ton asfalt serimi, 120 bin MK parke taşı döşedik. 25 kilometre kanalizasyon, 17 kilometre içme suyu hattı, 20 kilometre yeni yol yapımı, 32 kapalı yol açıldı. Bin adet baca yükseltme işi, parklar için bir loder dal budama, bir traktör ve kök sökme araçları alındı. 130 durağın yapımı için ihale verildi, 70 tanesi yapıldı" dedi.
82 MİLYON TL BORÇ ÖDENDİ
Bunların yanı sıra kültür sanat alanında yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Korkmaz, 1 yıl sabredemeyen bakanlığın belediyeye kayyım atadığını ifade etti. Göreve geldiklerinde büyük bir borç ile karşı kaşıya kaldıklarını kaydeden Korkmaz, çalışmalarını yürütürken aynı zamanda 82 Milyon TL borç ödediklerini aktardı.
KAYYIMLARI AKLAMA RAPORU
Bakanlığın "Terörden temizlenen" tanımlamasına tepki gösteren Korkmaz, şöyle dedi: "İktidar seçim ile alamadığı belediyeleri gasp etti. Bunu yaparken de seçilenler terörize edilmeye çalışıldı. Görevden alınan ya da tutuklanan belediye eşbaşkanlarımızın kesinleşmiş cezaları yok. Birçoğu yargılandıkları davadan beraat etti. Yani uydurma gerekçelerle tutuklananlarda serbest bırakıldı. Bütün bunlar ortadayken seçilmişlerin ısrarla terörize edilmek istenmesi kendilerini meşrulaştırma çabasıdır.Bu rapor kayyımları aklama raporudur. Kayyımların hiçbir yerde geçerliliği yok. Gaspın meşrutiyeti olur mu? Halk neyin ne olduğunu iyi biliyor."
Korkmaz, ayrıca hazırlanan raporla yeni yolsuzlukların önünün açılmak istendiğine dikkat çekti. ( MA - Fethi Balaman )