Balık çiftlikleri mahkeme kararlarını beklemiyor

Mersin kıyılarında yapılmak istenen balık çiftliklerine karşı hukuk mücadeleleri sürerken, mahkeme kararlarını beklemeyen işletmeciler üretim yapmaya başladı.

Balık çiftlikleri mahkeme kararlarını beklemiyor

Mersin sahillerinde kurulmak istenen 20’ye yakın balık çiftliklerine karşı çevre dernekleri tarafından hukuki mücadele verilirken, mahkeme kararlarını beklemeyen bazı işletmeciler üretime başladı.

Silifke,Aydıncık- Tekeli ilçeleri arasında da kurulan balık çiftliği havuzları ve kafesleri Mersin Doğa ve Çevre Derneği’nin (MERÇED) açtığı davalara bakan mahkemeler ise hala yürütmenin durdurulması talebi konusunda bir karar vermedi.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’de kurulan balık çiftliklerinin hukuksuz olduğunu söyledi. Aslan, "Uluslararası sözleşmelerle korunan Akdeniz Foklarının yaşam alanı olan sahillerimizde mahkeme kararlarını beklemeden kurulan tüm balık çiftlikleri hukuksuzdur" dedi.

YEMLER HASTA EDİYOR, DOĞAL POPÜLASYON YOK OLUYOR

Aslan, balık çiftliklerine neden karşı olduklarının gerekçesini ise: "Doğal bir ürün değil. Yemi doğal değil. Bu yem her şeyden önce denizlerde doğal balıkçılığı tüketiyor. Çünkü balık çiftliklerinin yemi hazırlanırken doğal balık da katılıyor. Bu yemin hazırlanmasında genetiği değiştirilmiş mısır, genetiği değiştirilmiş soya ekliyorlar. Ve birçok kimyasal katıyorlar. Bu balık çiftliklerinde kullanılan yemin bizi hasta ettiğini biliyoruz. GDO‘lu yemin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu hepimiz biliyoruz. GDO’lu yemden dolayı balık çiftliklerine karşıyız. Bulunduğu ortamda doğal balıkçılığı yok ediyor olmasından karşıyız. Bulunduğu ortamda denizi kirletiyor olmasından karşıyız. Kafeslerde yetişen balıklar sıkışık olduğu için kendi dışkılarıyla birlikte yetişiyor birçok hastalığa yakalanıyor. Buradan çıkan balıkların hemen hemen yüzde 80’i hastalıklı. Dolayısıyla hastalıklı balık tüketiyoruz" şeklinde sıraladı.

balık gdo balıkçılık