'Barınamıyoruz Hareketi' davası ertlenedi

'Barınamıyoruz Hareketi' davası ertlenedi
Üniversitelilerin barınma sorununa dikkat çekmek için oluşturduğu 'Barınamıyoruz Hareketi' üyeleri hakkında açılan davan 22 Mart'a ertelendi. Öğrenciler duruşmada, dava açılmasından sonra burslarının kesildiğini ve yurttan atıldıklarını anlattı.

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ


ANKARA - Üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarını dile getirmek için oluşturduğu 'Barınamıyoruz Hareketi' üyeleri aleyhine 'yasadışı toplantı ve gösteri' yapma suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

46 öğrenci ile üç gazetecinin yargılandığı dava kimlik tespitlerin yapılmasıyla başladı.

Tespitlerin ardından öğrencilerin avukatları salonda bulunan polislerin çıkarılmasını, çıkarılmazlarsa da silahlarını bırakıp salona gelmelerini talep etti. Mahkeme, avukatların talebini reddetti.

ÖĞRENCİLERİN AVUKATI BERAAT TALEP ETTİ

Öğrencilerin avukatlarından Emre Erdal, herkesin izin almadan toplantı ve gösteri yapabilme hakkına sahip olduğunu söyledi. Erdal, ortada bir suç oluşmadığı için derhal beraat talep etti. Mahkeme, öğrencilerin savunmasının alınmadan derhal beraat kararı verilmesine yer olmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar verdi.

Savunmasını yapan öğrenciler, barınma hakkının herkesi ilgilendiren bir hak olduğunu söyledi. Henüz kente girmeden durdurularak darp edilerek gözaltına alındıklarını hatırlatan öğrenciler, yaşananların hukuksuz olduğunu belirtti.

'BURSLARIMIZ KESİLDİ, YURTTAN ATILDIK'

Öğrenciler savunmalarında, haklarında dava açılmasından sonra burslarının kesildiğini ve yurtlardan atıldıklarını söyledi. Mahkemenin "Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ediyor musunuz?" sorusuna "hayır" diyerek, beraatlerini talep ettiler.

'VALİLİĞİN GETİRDİĞİ YASAK KEYFİYDİ'

Avukatlar da dava açılmasından ilk duruşmanın yapıldığı güne kadar geçen sürede birçok hukuksuzluk yaşandığını dile getirdi. Barınma talepleri için yapılan eylemlerin olduğu dönemde valilik tarafından verilen yasağının keyfi olduğunu belirten avukatlar, eylemlerin neden suç oluşturduğuna ilişkin gerekli açıklamaların yapılmadığını vurguladı.

Öğrencilerin eylemlerin hukuka uygun olduğunu ve protesto hakkının anayasal güvence altında olduğunun altını çizen avukatlar, bildirim yapılması şartı olmadığını belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını hatırlatma avukatlar, savcının iddianamede "bildirim yapılmadığını" söylemesine tepki gösterdi.

'AMAÇ KORKU SALMAK'

İddianamenin kabulünün ve direkt beraat talebinin reddinin siyasi bir karar olduğunu dile getiren avukatlar, iktidarın öğrencilere gözaltı ve yargılamalarla korku salmaya çalıştıklarını ifade etti.

Avukatlar yargılamanın hukuki olmadığını söyleyerek, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Ayrıca valiliğe müzakere yazılarak yasak kararının bir örneğinin istenmesi ve eksik talimat gelen müvekkilleri hakkında yakalama kararı çıkartılmaması da avukatlar tarafından talep edildi.

Mahkeme, Ankara Valiliğinin yasak kararının bir örneğinin istenmesi için yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 22 Mart 2023 tarihine erteledi.

AVUKAT ALTUINTAŞ: BERAAT BEKLİYORUZ

Duruşma sonrasında Artı Gerçek'e konuşan avukat Düşün Altuntaş, müvekkillerinin gözaltına alındığında bir eylem gerçekleştirmediklerini ve o sırada valilik kararı olmadığını söyledi. Avukat Altuntaş, müvekkillerine yöneltilen suçlamaların unsurlarının oluşmadığını bu nedenle beraat beklediklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Üniversite öğrencileri tarafından, barınma sorununu kurulan 'Barınamıyoruz Hareketi' geçtiğimiz yıl birçok eylem düzenledi.

Sorunlarını anlatan üniversite öğrencileri, yurtların yetersiz oluşu ve ev kiralarındaki artışı protesto etmek için geçen yıl 12 Aralık’ta 'Gençlerle yürü' sloganıyla Ankara’da eylem yapmak istedi.

Ankara’ya giderken yolu kesilip gözaltına alınan öğrencilere dava açıldı.

Öne Çıkanlar