Barış Akademisyenleri hakkındaki kararı 'Vatansever Aydınlar' verecek!
Açığa alınan Barış Akademisyenleri için kurulan soruşturma komisyonunun üyeleri bildiriye karşı hazırlanan 'Vatansever Türk Aydınları Bildirisi'nin imzacılarından oluşuyor
HABER MERKEZİ - Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 'barış bildirisini' imzalayan akademisyenler için kurulan soruşturma komisyonunun üyeleri, 'barış bildirisi'ne karşı kaleme alınan 'Vatansever Türk Aydınları Bildirisi'nin imzacıları. Komisyon üyelerinden biri aynı zamanda 7 Haziran seçimlerinde MHP'den milletvekili adayı ve Türk Ocakları eski başkanı.
İzmir'de Eğitim Sen ve SES üyeleri 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attıkları için Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) 15 Ocak 2016’da açığa alınan akademisyenlerin durumuna dikkat çekmek için Rektörlük önünde açıklama yaptı. Açıklamaya ihraç edilen akademisyenlerin yanı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. 'Arkadaşlarımızı, hocalarımızı geri istiyoruz' ve 'DEÜ yönetimi bu hukuksuzluğa son ver' pankartlarının açıldığı eylemde, 'Akademi biat etmez' yazılı döviz taşındı.
Grup adına açıklamayı Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Kıyasettin Yaşa yaptı. DEÜ'de 2 yıl önce, diğer birçok üniversitede olduğu gibi 'cadı avı'nın fitilinin ateşlendiğini dile getiren Yaşa, 15 Ocak 2016'da barış akademisyeni 12 öğretim elemanı hakkında soruşturma başlatıldığını hatırlattı. O günden bu yana 3 rektör, 4 farklı komisyon ve 12 farklı soruşturmacı gördüklerini belirten Yaşa, 2 yıl içinde üniversitede değerlerin aşama aşama nasıl ayaklar altına alındığına tanıklık etiklerini söyledi.
Yaşananları 'ifade özgürlüğü ve barış isteğinin yargılanma çabası' olarak yorumlayan Yaşa, "Arkadaşlarımız, bilim dünyasının parlayan yıldızları, hepimizin ve ülkemizin yüz akı hocalarımız üniversiteden ihraç edilmeye çalışılıyor. Dün itibariyle olmayan yönetmeliği bile işletmiş olsalar, iki yıllık zaman aşımı da dolmuştur. Haklarında soruşturma açılan 12 meslektaşımızdan dördü emekli olmak zorunda kalmıştır. Diğer 8 arkadaşımız ise, 203 gündür açıktadır. Öğrencilerinden, hastalarından, akademiden uzaklaştırılmışlardır. Söz konusu açığa alma kararlarına karşı avukatlarımız İzmir idare mahkemelerinde yürütmeyi durdurma istemli iptal davaları açmış ancak yürütmeyi durdurma taleplerimiz reddedilmiş, söz konusu açığa alma işleminin iptaline ilişkin davalar devam etmektedir" diye konuştu.
SORUŞTURMA KOMİSYONU ÜYESİ MHP ADAYI
Rektörlük tarafından üzerinden 23 ay geçtikten sonra akademisyenlerden yazılı ifade istendiğini kaydeden Yaşa, akademisyenlerin ifade vermesinin ardından komisyon üyelerinin değiştirildiğini söyledi. Yaşa şöyle konuştu: "Arkadaşlarımız ne ile suçlanmaktadır. Belli değil. Ortada bir disiplin yönetmeliği bile yok. Soruşturma hangi mevzuata dayandırılmış bilen yok. Defalarca değişen soruşturma komisyonu, bugünkü haliyle bir kumpas çetesi halini almıştır. Yeni komisyon üyelerinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden (İİBF) Prof. Dr. Recep Kök, İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Himmet Konur ve Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Akgün olduğunu öğrendik. Prof. Kök ve Prof. Konur, kamuoyuna 'Vatansever Türk Aydınları Bildirisi' başlığıyla ilan edilen metnin imzacılardır. Prof. Kök aynı zamanda, 7 Haziran seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin İzmir milletvekili adayıdır. İzmir Türk Ocaklarının eski başkanıdır. İmzacı akademisyenlerden biriyle sıhri hısımlık bağı bulunuyor. Ayrıca anabilim dalı başkanlığı sıfatıyla iki imzacının yeniden atanmaması için olumsuz görüş vermiştir."
Barış imzacısı arkadaşlarının suç işlemediğini dile getiren Yaşa, "Düşünceyi açıklamak suç değildir. Bugünler geçicidir. Kötülük baki değildir. Yeniden demokratik, özgürlükçü bir ülkeye ve üniversiteye kavuştuğumuzda, şimdilerde yaşananların asla unutturmayacağız" dedi. (Mezopotamya Ajansı)