‘Barış gündemini ortaklaştırmak gerekiyor’

DEMOS’un Kolombiya’daki Barış Sürecine ilişkin deneyimlerini raporlaştıran ekipte yer alan Nisan Alıcı, Artı Gerçek’e konuştu.

‘Barış gündemini ortaklaştırmak gerekiyor’

Esra KOÇAK MAYDA

ARTI GERÇEK - Demokrasi Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Merkezi Kolombiya’da 50 yıldan fazla süren bir iç çatışmanın ardından barış anlaşmasıyla sonuçlanan süreci kadınlar ile LGBTİ’lerin katılımı açısından değerlendiren bir rapor hazırladı.

SÜRECE KADINLAR VE LGBTİ BİREY DAHİL EDİLDİ

Raporu hazırlayan araştırmacılardan Nisan Alıcı araştırmalarına ilişkin Artı Gerçek’e konuştu. Alıcı, "Bizim için Kolombiya Barış anlaşmasının en önemli yanı toplumsal cinsiyeti çok kapsamlı bir biçimde içermesiydi. Bundan da iki şeyi anlıyoruz. İlki kadınların ve LGBTİ’lerin sürece doğrudan aktörler olarak katılmış olması, ikincisi ise bunların dahli ile birlikte toplumsal cinsiyet alt komisyonunun kurulmuş olması. Bu komisyon bütün barış anlaşmasını toplumsal cinsiyet bakış açısıyla yazılmasını sağlayabilmiş. Bu daha önce hiç eşi benzeri görülmemiş bir deneyim" dedi.

Barış süreci başladığında tarafların heyetlerinde hiç kadın yer almadığına dikkat çeken Alıcı, sürecin kendiliğinden gelişmediğini, kadınların mücadele ile heyetlere dahil olabildiklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABER: 'BARIŞ SÜRECİNDE KADINLAR KARAR VERİCİ AKTÖRDÜ'

ORTAK NOKTA TOPLUMSAL CİNSİYET

Kolombiya’da yaklaşık bir ay gibi bir süre kalıp bu araştırmayı yaptıklarını ifade eden Alıcı, bu sürede 20 ayrı örgütle görüştüklerini, üç şehirde saha araştırması yaptıklarını söyledi. Bu örgütler arasında Afro Kolombiyalıların, yerlilerin, LGBTİ bireylerini temsil eden örgütlerin bulunduğunu belirten Alıcı, "Hepsinin farklı eleştirel bakış açıları olsa da ortaklaştıkları şey barış anlaşmasının toplumsal cinsiyetçilik açısından çok büyük bir kazanım olduğuna inanmalarıdır" dedi.

Anlaşma metninin çok iyi hazırlanmış bir metin olmasına rağmen sürece katılan örgütlerin bu metnin uygulanmasına ilişkin endişelerinin olduğunu dile getiren Alıcı, kazanılmış hakların kaybedilmemesi için bir hakikat komisyonunun kurulduğunu söyledi. Cinsel şiddeti araştıracak bir birimin oluşturulduğuna da dikkat çeken Alıcı, şu anda sürecin anlaşma metnine uygun işleyip işlemediğini izlediklerini ifade etti.

RAPORDA TÜRKİYE’DEKİ BARIŞ SÜRECİNE İLİŞKİN ÖNERİLER DE VAR

Kolombiya barış sürecinin Türkiye’deki olası bir çözüm sürecine önerilerinin de raporda yer aldığını vurgulayan Alıcı şunları söyledi:

"Bu önerilerin başında sivil toplum örgütlerinin rolü yer alıyor. Özellikle kadın, LGBTİ ve feminist örgütlerin bir araya gelip barış gündemini ortaklaştırması gerekiyor. Bu ortaklaşma ile bir süreç başladığında müzakere taraflarını etkileyebilmesi gerekiyor. Bir diğer öneri ise aktivistlerin can güvenliğinin sağlanması. Kolombiya’da bunun çok ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. İnsan hakları örgütü temsilcileri ve diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin can güvenliğinin sağlanmaması beraberinde ciddi sorunlar ve güvensizlikler getiriyor. Bu başlık aslında Türkiye’deki aktivistlerin korunmasına dair öneriler de barındırıyor."

Esra Koçak Mayda