Başbakan'a OHAL Komisyonu sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nu Meclis'e taşıdı.

Başbakan'a OHAL Komisyonu sorusu

HABER MERKEZİ - CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, aradan geçen 1 yılda birçok tartışmaya yol açan OHAL Komisyonu'nu Meclis gündemine taşıdı. Adıgüzel, "Kamuoyunun komisyona ilişkin soru işaretleri giderilmiş değil" dedi.

CHP'li Adıgüzel, 23 Ocak 2017'de yayımlanan 685 sayılı KHK ile kurulacağının açıklanmasının ardından ancak Mayıs ayında çalışmalarına başlayan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'na ilişkin Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Aradan geçen 11 aya rağmen Komisyonun bugüne kadar aldığı kararlara ilişkin kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapılmadığını belirten Adıgüzel, medyaya yansıyan birkaç haber dışında, Komisyonun faaliyetlerine ilişkin resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

İlk günden itibaren Komisyonun etkin ve etkili bir hak arama yolu olmadığı, aksine Komisyonun iç hukuk yollarının yavaşlatılarak kişilerin uluslararası hukuk yollarına başvurmasına ket vurduğuna yönelik eleştirilere dikkat çeken Adıgüzel, "Komisyonun tarafsızlığına, bağımsızlığına yönelik kaygılar ve komisyonun on binlerce dosyayı nasıl sonuca bağlayacağına ilişkin soru işaretleri hâlâ giderilmiş değil" dedi.

Adıgüzel Başbakan Yıldırım'a şu soruları yöneltti:

- Medyaya yansıyan ifadelere göre, OHAL Komisyonu Başkanvekili Esat IŞIK yaptığı bir açıklamada, 103 bin 206 başvuruya ilişkin bir grup başvurunun karara bağlandığını, bu kararların kişilerin ihraç edildiği kurum ya da kuruluşlara gönderileceğini açıklamıştır. Bu bağlamda, bugün itibariyle Komisyona yapılan başvurulardan kaçı bir karara bağlanmıştır? Bunlardan kaçı ilgili mercilere tebliğ edilmiştir?

- Komisyona yapılan başvuruların tamamının karara bağlanması için öngörülen bir tarih var mıdır?

- Örneğin, Başkanvekili Işık’ın medyaya yansıyan açıklamalarında "Telefonundan her ByLock çıkanı FETÖ'cü olarak kabul etmediklerini' ifade edilmiştir. Bu bağlamda, Komisyonun aldığı kararların hangi dayanak, kural ve yetkilere göre verildiğine ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır?

- İlgili kararlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Paylaşılmaması durumunda, Komisyonun şeffaflığı nasıl denetlenecektir?

- Komisyonun resmi olarak kurulmasının, sene-i devriyesine bir aydan az bir zaman kala Komisyonun kararlarına ilişkin yaşanan bu belirsizliği göz önünde bulundurduğumuzda, Komisyona yönelik etkin ve etkili bir hak arama yolu olmadığına yönelik yapılan eleştirilere hak veriyor musunuz?

- Kamuoyunda aylardır yükselen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dosyalarına ilişkin öne alın çağrılarına yönelik bir adım atmayı düşünüyor musunuz?

chp ohal komisyon