Başbakan'dan 8 Mart latifesi

Kadınlar için tozpembe bir Türkiye tablosu çizen Yıldırım, 'Üniversitede okuyan kız öğrencilerin sayısı erkeklerden fazla. Gelecek tehdit altında. Bu işin latifesi tabi' dedi

Başbakan'dan 8 Mart latifesi

HABER MERKEZİ - Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Dünya Kadınlar Günü Programı’nda konuştu. Konuşması boyunca kadınların iş dünyasından, toplumsal hayata, eğitime, istihdama kadar çok önemli yerlerde durduğunu savunan Yıldırım, bir de espri yaptı: ‘Üniversitede okuyan kız öğrencilerin sayısı erkeklerden fazla. Gelecek tehdit altında. Bu işin latifesi tabi.’

Hürriyet'te yer alan habere göre Yıldırım şöyle konuştu:

"Bugün kamuda çalışanların yüzde 40'ı, hakim ve savcıların yüzde 31'i, avukat mimar öğretim görevlilerinin yüzde 44'ü, bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 51'i ve öğretmenlerimizin ortalama yüzde 65'i kadınlardan oluşuyor. Özel sektördeki kadınlar da bu ortalamalara yakın. Ülkemizdeki büyük şirketlerin büyük çoğunda kadın yöneticiler var.

28 ŞUBAT HATIRLATMASI

Geleceğimiz olan kız çocuklarımızın istiklalini teminat altına almak için gayret ediyoruz. Bugün kız çocuklarımızda okullaşma oranı ilköğretimde yüzde 92'nin üzerine çıktı, ortaöğretimde yüzde 82'yi geçti. Bu oranlar 2002 yılıyla karşılaştırıldığında iki kattan fazla olduğunu görüyoruz.

Yaklaşık 3,5 milyon kızımız üniversitede okuyor. 28 Şubat sürecinde başörtüsünden dolayı en temel hakları ellerinden alınan Türkiye'den bugün 3,5 milyon kız evladını üniversitede okutan bir Türkiye var. Bu arada bir bilgi daha vereyim. Üniversitede okuyan kız öğrencilerin sayısı erkeklerden fazla. Bu da önemli bir gelişme. Gelecek tehdit altında... Bu işin latifesi tabi.

KADIN İSTİHDAMINDA PEMBE TABLOLAR

Eylem planı bugüne kadar yapılanların üzerine yeni düzenlemeleri getiriyor. Bu plan ile 16 yılda yaptığımız bütün yasal düzenlemeleri, projeleri bir anlamda taçlandırmış olacağız. Her alanda hükümetimiz 2023 yılında, cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yakışır şekilde bütün alanlarda hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bu eylem planıyla bir adım atmış olacağız, sunduğumuz hakları ve imkanları daha da artıracağız.

Bilgi-iletişim sektörü, geleceğin teknolojilerinde kadın istihdamını daha da artıracağız. Ve kayıt dışı istihdamda da kadınlar başta olmak üzere kapsamlı bir mücadele vereceğiz. Yine varolan istihdam artışında kadın oranı artacak, bunun için bazı imtiyazlar getirdik, bazı avantajlar getirdik. Bunları önümüzdeki yıllarda devam ettireceğiz. Son 10 yılda kadın istihdam artışında bütün AB üyelerinin oluşturduğu istihdamın üzerine çıktık. Hem sayı hem oran olarak onları geride bıraktık. Ama bütün bunları yeterli görmüyoruz. Özel sektörün sahip olduğu rolü daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Medyada kadın temsilini, kadın konusuna duyarlılığı daha da yaygınlaştırıcı hem uygulamalar hem de düzenlemeleri devam ettireceğiz."

binali yıldırım 8 Mart