'Basın İlan Kurumu'nun çözümü bin 200 gazeteciyi işsiz bırakacak'
Basın İlan Kurumu kağıt krizine çözüm için zorunlu muhabir sayısını düşürdü.
Basın İlan Kurumu (BİK) ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre yaygın gazetelerde çalıştırılması zorunlu muhabir sayısı yediden altıya düşürüldü. Yerel gazetelerde ise dört olan zorunlu muhabir sayısı üçe düşürüldü. Evrensel'in haberine göre, karar, bağımsız gazetelerin ve gazetecilerin hiçbir talebini karşılamazken, faturanın emekçiye kesileceği endişesi doğdu.
İLGİLİ HABERLER: KAĞIT KRİZİ BÜYÜYOR
Türkiye Gazeteciler Sendikası değişiklik ile kağıt krizinin faturasının çalışanlara kesilmek istendiğini belirtti. CHP Milletvekili Utku Çakırözer de "Bir an önce bu yanlıştan geri dönülsün. Sektöre yanlış sinyaller verecek bir değişiklik. İşçi çıkararak krizle mücadele edilmez" diyerek değişikliğe tepki gösterdi.
"İTHAL KAĞIT FİYATI YÜZDE 100 ARTTI"
Kağıt sektöründe yaşanan kriz nedeniyle bir süredir zor durumda olan gazeteler için Basın İlan Kurumunun aldığı "çalışan sayısını" düşürme kararı çözüm değildir. Bir süredir sendikamızın da içinde bulunduğu bir çok kesim kağıt sorunu nedeniyle krizin etkilerini derinden yaşayan gazete ve yayınevleri için çözüm önerileri sıralamıştı. Dövizdeki artışlar ithal edilen kağıt fiyatını neredeyse yüzde 100'ü aşan oranlarda yükselmesine neden oldu.
Ağustos ayında yapılan Basın İlan Kururmu Genel Kurulunda asgari çalışan sayısının düşmesi konusunda yapılan teklif kabul edilmiş, bugünde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
"RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI"
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazeteler, en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilecek.
"ASGARİ KADROLAR AZALTILDI"
Öte yandan, yönetmelikte yapılan değişiklikle, yaygın gazeteler ile yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir olan gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), bir haber müdürü (istihbarat şefi), altı muhabir ve iki yazar bulundurmaları zorunlu olacak. Daha önce zorunlu muhabir sayısı yedi idi.
"YEREL GAZETELER ETKİLENECEK"
Yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında, Kurum şubesi bulunan diğer illerdeki gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), üç muhabir ve bir yazar bulundurmaları zorunluluğu getirilerek zorunlu muhabir sayısı burada da azaltılmış oldu.
'YENİ SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK’
Türkiye Gazeteciler Sendikası ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Bu karar Türkiye medyasında hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Basın İlan Kurumu'ndan resmi ilan alan yaklaşık 1200 gazeteden birer kişinin işten çıkartılması, 1200 işsiz gazeteci daha demektir. Zaten işkolları arasında yüzde 30'luk oranla en yüksek işsize sahip olan sektörümüzde bu rakam daha da yukarı çıkacaktır.
Ayrıca "KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazetelerin en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu Yönetmeliğin 65 ve 78 inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilmelerine olanak sağlandı" kararıyla da nitelikli, mesleği gazetecilik olan 2'şer kişinin daha işten atılması toplamda bu süreçte işten atılan gazeteci sayısını 3000'in üzerine çıkartacaktır.
Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Perşembe günü Olağanüstü Genel Kurulu toplayacak olan Basın İlan Kurumuna önerilerimiz şu şekildedir: Zorunlu çalışan sayısı değil zorunlu sayfa sayısı azaltılmalı, İlan ücretlerine en az yüzde 50 oranında zam yapılmalı, İyi niyetle yapılmış olsa da bu kararın arkasında yeni kıyım haberleri duymak istemiyoruz. Bizim önerilerimiz çalışanıyla, patronuyla bu sorunu çözecektir." (HABER MERKEZİ)