Basın Müzesi'nde Apê Musa köşesi açıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 'Öldürülen Gazeteciler Günü' dolayısıyla Basın Müzesi'nde Apê Musa'ya ait bir köşe açtı.

Basın Müzesi'nde Apê Musa köşesi açıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu, "6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü" dolayısıyla açıklama yaptı. İGC Basın Müzesi’nde yapılan açıklamaya 20 Eylül 1992’de öldürülen gazeteci Musa Anter’in kızı Rahşan Anter de katıldı.

İGC Başkanı Misket Dikmen, 1909’da Serbesti Gazetesi yazarı Hasan Fehmi’nin öldürüldüğü gün olan 6 Nisan'ın, 1996 yılından bu yana "Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak anıldığını belirtti. "Ne yazık ki bu ülkede gazeteciler 112 yıldır bedenen, ruhen öldürülmeye devam ediyor" diyen Dikmen, şöyle devam etti: "Gözdağı verilerek, saldırıya uğrayarak, işinden atılarak, haklarında suçlar yaratılıp demir parmaklıklar ardına konularak bir bir öldürülüyor" dedi.

Uğur Mumcu, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Turan Dursun, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe, Hrant Dink, Musa Anter gibi nice isimlerin bedenen olmasa da düşünceleriyle yaşamaya devam ettiklerini belirten Dikmen,"İsimlerini geleceğe taşımak hepimizin boynunun borcu" diye konuştu.

‘BABAMIN ANISI HEM DOĞUDA HEM BATIDA’

Rahşan Anter ise "Babamın bir lafı vardı 'İzmir de bizim Hakkari de bizim' diye. Şimdi babamın mezarı Nusaybin'de anısı burada. Bu güzel bir şey olduğu gibi, dediğine de tam oturdu. Hem doğuda hem batıda hep beraber olduğumuzu, birlik olduğumuzu, bizi birbirimizden ayıramayacaklarının çok güzel bir anısı oldu. Babamın burada olması hem doğu hem batı ayrımı olmadan insan olarak beraber olmanın güzelliğini ve gururunu yaşıyorum. Umarım daha fazla gazeteci öldürüldükleri için müzeye bir şeyler getirilmez. Artık yeter" dedi.

Açıklamanın ardından müzenin "Öldürülen Gazeteciler Odası"nda Anter ailesinin katılımıyla Musa Anter’e ait bir köşe sergiye açıldı.

musa anter izmir gazeteciler cemiyeti ape musa