'Basın özgürlüğü ölçümü batı endeksi'

Türkiye taahhüt ettiği basın özgürlüğü ölçümlerini 'batı endeksi' olduğu gerekçesiyle reddetti.

'Basın özgürlüğü ölçümü batı endeksi'

HABER MERKEZİ- 'Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi' olarak anılan Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atarak sağlama taahhüdünü verdiği basın özgürlüğü ölçümlerini 'batı endeksi' olduğu gerekçesiyle reddetti.

Başbakanlık, Türkiye’yi basın özgürlüğü sıralamasında yerlerde gösteren endeksler ile ilgili olarak "Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanıyor, basın özgürlüğü kavramını da Batı merkezli olarak ele alıyor, ülkelerin özgün koşulları gözardı ediliyor. Marshall Adaları ile Türkiye nasıl kıyaslanır." diye sordu.

Cumhuriyet'in haberine göre Bakanlık, basın özgürlüğü ölçümü sırasında gazetecilere danışılmadığı sadece sivil toplum örgütlerine soru sorulduğunu iddia etti.

Başbakanlığın konuyla ilgili açıklamasına CHP’li Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması meclise yönelttiği tek soruluk önerge yol açtı.

Tanrıkulu, 27 Eylül’de verdiği tek soruluk önergede, "Türkiye 22 Eylül 2007 tarihi itibarıyla dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında kaçıncıdır" sorusuna yanıt aradı.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu yanıtında, Türkiye’nin sıralamadaki yerine hiç değinmezken hükümetin basın özgürlüğü konusundaki görüşünü şöyle ifade etti: "Basın özgürlüğü endeksleri, Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve basın özgürlüğü kavramını Batı merkezli ele almakta olup, ülkelerin içinde bulunduğu koşulları gözardı etmektedir"

'İDEOLOJİK VE METODOLOJİK SORUN'

Endekslerin, ideolojik ve metodolojik sorunlarının olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Örneğin Freedom House endeksinde ilk 20 sıra içerisinde yer alan Palau, St. Lucia ve Marshall Adaları gibi ülkelerin gerek medya sektörlerinin büyüklükleri gerekse bu ülkelere ilişkin sağlıklı verilen nasıl temin edildiği ve Türkiye gibi devasa bir medya sektörüne ve çeşitliliğe sahip ülkeyle nasıl kıyaslandığı da ayrı bir soru işaretidir" dedi.‘

GAZETECİLERE SORULMUYOR

Yaklaşık 200 kadar gazetecinin tutuklu ve hükümlü olduğu Türkiye'de uluslararası tartışmalara yol açan basın davalarına da hiç değinmeyen Çavuşoğlu, Almanya vatandaşı Deniz Yücel ve Cumhuriyet çalışanlarına yönelik davaları görmezden geldi.

Gerek HDP'li vekiller gerekse tutuklu gazeteciler ile ilgili uluslararası kamuoyunun tepkilerini toplayan Türkiye adına Çavuşoğlu, basın özgürlüğü ölçümlerinin gazetecilere sorulmadığını ileri sürdü.

Çavuşoğlu, "Ülke puanlamaları ve değerlendirmelerinin sonuçlarını açığa çıkaran sorular, ilgili ülkede çalışan gazetecilerden ziyade bu kuruluşlara bağlı muhabir ağları ve basın özgürlüğü alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri tarafından cevaplanmaktadır" dedi.

bakan çavuşoğlu tutuklu gazeteci basın özgürlüğü Ak Parti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi