'Başkasının parasını çalmışsanız gözlerimizi kapıyoruz'
Offshore hesaplar iki amaç taşırlar; vergi kaçırmak ya da kazancını gizlemek ve aklamak.
Erol KATIRCIOĞLU
Başbakan Yıldırım Paradise Papers’da oğullarının da adlarının geçiyor oluşuna ilişkin ABD’ye giderken yaptığı açıklamada "Akılları sıra beni yıpratmaya çalışıyorlar" dedi. Malta'daki hesapların gizli olmadığını belirten Başbakan Yıldırım, savcılara iddiaları araştırmaları için çağrı yaptı". Bugünkü gazeteler böyle yazıyor. Ve Başbakan ekliyor: "Bir gazete şahsım ve ailem hakkında 'off-shore şirketleri var, yerli değil, milli değil' gibi bir haber yapıyor" dedikten sonra konuyla değil kendiyla ilgili açıklamalar yapıyor. Gemi mühendisiymiş de, hizmet ediyormuş da, çocuklarına devletle iş yapmayın demiş de vs.
Bir kere şu gerçeğin altını açıkça çizelim: Bu tür offshore merkezlere şirketlerini kaydedenlerin temel amacı, kendi ülkelerinin finansal düzenlemelerinin dışında daha az vergi vermektir. Çünkü bu merkezlerin (ya da ülkelerin) siyasi koşulları daha düşük vergi almayı mümkün kıldığından, büyük sermaye varlıklarına daha düşük vergi uygulayarak (ya da hiç almayarak) sermayeye bir tür koruma imkanı verir ve bunun karşılığında kazanç elde eder. Kaldı ki sermaye bu tür vergi cennetlerine yalnızca vergi kaçırmak amacıyla gelmez. Aynı zamanda parasını gizlemek ya da aklamak amacıyla da gelir.
Offshore hesaplar, dünyada vergi vermekten kaçınma eğilimin yüksek olması nedeniyle ortaya çıkmış bulunan talebi karşılamak üzere oluşmuş mekanizmalardır. Dolayısıyla doğrudan doğruya iki amaç taşırlar a) vergi kaçırmak, b) kazancını gizlemek ya da aklamak. Bu düzenlemeler şöyle der gibidir: "Sizin paranızı çalmıyoruz ama eğer siz başkasının parasını çalmışsanız biz gözlerimizi kapıyoruz".
Offshore hesaplarda paranızın olması tam da bu anlama geliyor: Elde edilen kazançların kaynağını sormayan bir yere para yatırmanız. Peki ama neden?