Bayburt’ta 200 milyon yıllık fosiller bulundu, bölge korumaya alındı: Uzmanlar araştırma yapacak

Bayburt’ta 200 milyon yıllık fosiller bulundu, bölge korumaya alındı: Uzmanlar araştırma yapacak
Alandaki ammonit fosillerinin Jura Dönemi'ne ait 150-200 milyon yıllık olduğu değerlendiriliyor.

Bayburt'ta milyonlarca yıllık fosillerinin bulunduğu Kızıltepe Uluçayır Fosil-2 doğal sit alanı, ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak tescillendi. Bölgede uzmanlar tarafından inceleme ve araştırma yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Bayburt'un merkez ilçe sınırlarında yer alan Kızıltepe Uluçayır Fosil-2 doğal sit alanı ‘kesin korunacak hassas alan’ listesine alındı. Milyonlarca yıl önce yaşayan deniz canlılarının fosillerinin bulunduğu alanda uzmanlar tarafından inceleme ve araştırmalar yapılacağı öğrenildi. Alandaki ammonit (*) fosillerinin Jura Dönemi'ne (*) ait 150-200 milyon yıllık olduğu değerlendiriliyor.

ÇİFTÇİ: SÜREKLİ FOSİL BULURDUK

DHA'nın haberine göre bölgede çiftçilik yapan Hasan Kara, "Yaklaşık 35 senedir bu köyde yaşıyorum. Buralarda gezdiğimiz zaman fosiller bulurduk ve 'cin parası' derdik. Bu alanın ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak ilan edilmesi bizleri mutlu etti. Yetkililerin, burada inceleme yapmasını istiyoruz" dedi. 

(*) AMMONİT NEDİR?

Ammonit, soyu tükenmiş deniz yumuşakçalarından oluşan, kafadan bacaklılar sınıfına bağlı bir alt sınıftır.

(*) JURA DEVRİ

Jura Devri 201-145 My arasında yer alır. Erken, orta ve geç, Jura olarak üç döneme bölünmüştür. Jura iklimi durağan ve ılıktır. Mevsimler belirgin olmakla birlikte ekvator ve kutuplar arasındaki sıcaklık farkları fazla değildir. Memeli-benzeri sürüngenlerin yok olmasından sonra dinozorlar karasal omurgalılar arasında baskın hale gelmiştir. Süper kıta Pangea’nın parçalanması endemik karasal faunaların gelişimine yol açmıştır. İlksel kuş Archaeopteryx Jura’da ortaya çıkmıştır. Günümüzdeki eğrelti otları ailesinin ataları Polypodiceae Jura’da ortaya çıkmıştır. Jura devrindeki ağaç fosil kayıtları genel olarak yıllık büyüme halkaları göstermektedir. Bu durum mevsimsel iklim değişimleri kış donmalarının etkilerini yansıtmaktadır. Alt Jura tabakalarında ilk kapalı tohumlu bitki (angiosperm) fosilleri görülmüştür. (Kaynak: Ankara Üniversitesi / Tarihsel Jeoloji Ders Notları)

Öne Çıkanlar