Belediye eş başkanlarına 2 ayda bir uzaklaştırma
KHK ile yerlerine kayyım atanan DBP'li 94 belediyenin eş başkanı, İçişleri Bakanlığı tarafından 2 ayda bir gönderilen tebligatla 10'uncu kez görevlerinden uzaklaştırıldı
HABER MERKEZİ - Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) seçimle kazandığı 102 belediyeden 94'üne İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan KHK ile kayyım atandı. Kayyım atanmayan 12 belediyenin faaliyetleri ise kaymakamlık iznine bağlandı.
Seçimle iş başına gelen belediye eş başkanları görevden uzaklaştırılarak 93'ü hakkında soruşturma açıldı. Eşbaşkanlardan 64'ü tutuklu bulundukları cezaevinde halen yargılanmayı bekliyor. Aynı KHK'yle görevlerinden uzaklaştırılarak cezaevine konulan belediye eşbaşkanları maaşlarının 3'te 2'sini almakla beraber İçişleri Bakanlığı tarafından iki ayda bir gönderilen tebligatla görevlerinden sürekli uzaklaştırılıyor.
İKİ AYDA BİR UZAKLAŞTIRILIYORLAR
Hakkında açılan soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyen, kayyım atanan Uludere Belediyesi Eş Başkanı Zeynep Üren de bugüne kadar gönderilen tebligatlarla defalarca görevinden uzaklaştırıldı. Üren, hukuksuz bir şekilde belediye yönetimlerine el konulduğunu söyleyerek, "İçişleri Bakanlığı tarafından iki ayda bir bize görevden uzaklaştırma yazısı geliyor. Belediye meclisi işlevsizleştirildi, meclis üyeleri toplantılara çağrılmayarak kayyımlar tek başına karar alıyor" dedi.
'MEŞRU OLAN SEÇİLEN KİŞİLERDİR'
Kayyımların yasal olarak 'geçici atama' olduğunu söyleyen Üren, "Yerlerimize vekaleten bakıyorlar. Ancak baktığımızda imzaladıkları evraklarda kendilerini belediye başkanı olarak niteliyorlar. Ancak o belediyelerin başkanları seçilen kişilerdir. Halk tarafından da yasal olarak belediyelerin başkanları bizleriz. Ortada bir gasp var" diye konuştu.
'TEK BİR DELİL YOK'
"Bu hukuki bir süreç değildi. Uludere Belediye'sine ve diğer belediyelere kayyım atamak tamamen siyasi bir karardı" diyen Üren, "Yetkililer bizler hakkında binlerce suç uydurdu. Benim davamda henüz bir iddianame yok. Bizi sorguladıklarında, 'PKK'ye para verdiğimizi' iddia ettiler, ancak yaptığımız havalelerin tamamı belediye işçilerinin maaş ödemeleriydi. Zaten Başbakanlık müfettişleri tarafından birçok kez denetlenmiştik. İki ayda bir denetleme olurdu. Hiç bir şey bulamadılar. Ama şimdi bizi suçladıkları şeylere bir bakın 'görev suistimali, devlete hakaret, örgüte finansman desteği' dayanağı olmayan yalan iddialar" şeklinde konuştu.
'DBP PM üyesi Abbas Azizoğlu, demokratik yollar ile seçilmiş yöneticileri hedef alan baskıların amacına ulaşamayacağını dile getirerek, "Bu, bizi sindirmeyi hedefleyen tipik bir politika. Toplumsal sorunlar, hiçbir dönemde, hiçbir coğrafyada baskı ve zora dayalı politikalarla çözüme kavuşturulamamıştır" diye konuştu.
Kayyımlardan sonra yerel yönetimlerin hizmet politikasının ters yüz edildiğini belirten Azizoğlu, atanan kayyımların belediye meclisini devre dışı bırakarak yaptıkları tüm icraatların mevcut belediye kanununa göre hukuksuz olduğunu söyledi. Azizoğlu, kayyım devraldıktan sonra, kadın merkezi, kreş gibi birçok belediye hizmetinin kapatıldığını belirtti. (Mezopotamya Ajansı)