Beraat eden akademisyen Tuna Altınel'e yurt dışı engeli

Beraat eden akademisyen Tuna Altınel'e yurt dışı engeli
Barış İçin Akademisyenler'den Doç. Dr. Tuna Altınel beraat etmesine rağmen yurt dışındaki görevine dönemiyor.

ARTI GERÇEK- 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan akademisyenlerden Lyon-1 Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşen bir konferansa katılımı gerekçe gösterilerek 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 11 Mayıs 2019'da tutuklandı. Toplamda 80 gün cezaevinde kaldı. 

Doç. Dr. Altınel yargılama süreci sonlanıp beraat etmesine karşılık yurt dışına çıkma engeli devam ediyor. Bu durumdan kaynaklı Lyon-1 Üniversitesi'ndeki işine dönemeyen akademisyenin çalışmalarını sürdürmesine de engel oluyor.

TÜRKİYE'DE 'ZORUNLU İSKANA' TABİ TUTULDU

Yurt dışına çıkış engeli ile ilgili, "12 Nisan 2019 akşamından beriyse Türkiye'de zorunlu iskana tabi" olduğunu ifade eden Altınel Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki günlerinin ardından 30 Temmuz 2019'da hakkında açılan davanın ilk celsesinde, herhangi bir yurtdışı yasağı konulmadan tahliye edildi.  Fakat Balıkesir Valiliği'ne yaptığı pasaport başvurusu beraat etmesi durumunda yeniden inceleneceği belirtilerek fiilen reddedildi. Bu durum üzerine avukatı Meriç Eyüboğlu'yla birlikte Balıkesir 2. İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma davası açtı. Aradan geçen zaman diliminde ise davanın 24 Ocak 2020'deki 3. celsesinde beraat etti.

SALGIN GEREKÇESİYLE DOSYALARA BAKILMADI

Fakat beraat kararına savcılık itirazı üzerine Bursa Bölge Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde istinaf süreci işlemeye başladı. Ancak 11 Mart'ta Türkiye'de ilk Coronavirus vakasının görülmesinin ardından mahkeme salgın gerekçesiyle dosyalara bakmayı durdurdu. Doç. Dr. Altınel duruşmaların devamlılık sorununa ilişkin , "İstinaf mahkemesi duruşma olmakzsızın dosya üzerinden karar verebilecekken sessizliğe gömüldü. İdari mahkemedeki davaysa işleyişi ağırlaştırmaktan başka bir işlevi olmayan ara kararlarla herhangi bir somut sonuca varmadan ağır aksak devam etti" dedi.

ÇALIŞTIĞI ÜNİVERSİTE VE HAK ÖRGÜTLERİ NİHAİ KARAR BEKLİYOR

Fransa'nın tüm üniversite rektörlerinin oluşturduğu Conférence des Présidents d'Université1 (CPU), Fransa Matematik Derneği (SMF), Amerikan Matematik Derneği (AMS), Committee of Concerned Scientists2  (CCS) gibi kurumlar ise ilgili mahkemeye mektup göndererek Altınel'in yaşadıklarına son verilmesini istedi. Altınel'in herhangi bir suç işlememiş ve beraat etmişken akademisyenlik mesleğini yapmaktan alıkonulmasına itiraz edildi.

 Altınel'in çalıştığı Lyon 1 Üniversitesi'nin rektörünün imzasıyla yollanan mektubun bir bölümünde ise, "Lyon 1 Üniversitesi olarak hatırlatmak isteriz ki: Tuna Altınel bir yıldan uzun bir süre önce tutuklanışından bu yana
Türkiye’de kalmak zorunda bırakılmaktadır ve pasaportuna el konmuş olmasından dolayı Claude-Bernard Lyon 1
Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görevlerini yerine getirememektedir. Halbuki, Tuna Altınel Fransız
hukukuna göre hiçbir suç işlemiş değildir ve kendisine isnat edilen fiiller Fransız hukuk sistemine tabidir. Fransız hukuk
sisteminde, öğretim üyesi ve araştırmacıların ifade özgürlüğünün anayasaya ile teminat altına alınmış olduğu
unutulmamalıdır" ifadeleri yer aldı.

ÇALIŞMA VE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENDİ
.

Altınel mahkeme sürecinin uzayarak, yurt dışına çıkmasının engellenmesi ve dolayısıyla çalışmalarını sürdürememesine ilişkin, "Bu belirsizlik pasaport başvurularına olumlu yanıt vermeyi geciktirmek için kullanılmakta, hukuki yollardan tıkanıklığı açma girişimleri dosyaların mahkemeler ve devlet daireleri arasında gidip geldiği bir kısır döngü içinde boğulmaya çalışılmaktadır. Türkiye'de sıkça görüldüğü üzere, adil yargılanma hakkına saygı duyuluyormuş görüntüsü altında anayasal hakları olan çalışma ve seyahat özgürlükleri ihlal edilmektedir" değerlendirmesi yaptı. 

Öne Çıkanlar