Beykoz'daki sit alanlarını imara açan planlara yargı freni
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Beykoz'daki doğal sit alanlarının da bulunduğu bölgeleri imara açan plan değişikliği yargı kararıyla iptal edildi.
Rıfat DOĞAN
GÜNCEL - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beykoz 1. Bölge, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve Beykoz 1. Bölge 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planlarını onaylamış, 19 Ocak ve 17 Şubat 2015 tarihleri arasında 1 ay süreyle askıya çıkarmıştı.
TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Beykoz'da doğal sit alanlarının da bulunduğu bölgeleri de imara açan plan değişikliklerini yargıya taşımıştı.
YAPILAŞMAYA AÇILACAK ALANLAR ARASINDA ORMANLAR DA VAR
Odanın dava açtığı imar planları, Beykoz Belediyesi sınırları içinde 2960 sayılı Boğaziçi Kanuna tabi alanlar dışındaki doğal sit alanlarını da kapsıyordu. Planlama alanı sınırları içinde mevcut durumda açık ve yeşil alan olarak nitelendirilen alanların toplamı 54,9 hektar, bunun dışında 319 hektar orman alanı bulunuyordu.
Davaya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda plan değişikliğinin İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda belirtilen noktalara uygun olmadığı ifade edildi.
NÜFUS YOĞUNLUĞUNDA CİDDİ ARTIŞ VAR
Raporda değişikliğin bölgenin nüfus yoğunluğu, yapı stoku, nüfus artışı için yaratacağı riskler şöyle sıralandı:
- Planın yapıldığı yıl itibariyle en fazla 1 milyon yeni nüfusu hedefleyen plan kararıyla, doğal eşiklerin çok sınırlı sayıda aşıldığı,
- Yeterli seviyelerde ve nitelikte donatı alanı karşılayabilecek ve depremsellik açısından rasyonel yerleşme yoğunluklarının getirildiği bir plan senaryosunun mevcut olduğu dava konusu planlarda ise öngörülen toplan nüfus yoğunluğunun 110.956 kişi olarak planlandığı, planlama alanlarında getirilen yoğunluk önerilerinin mevcut yerleşme yoğunlukları ile karşılaştırıldığında çok ciddi artışların öngörüldüğü,
İKİ KAT ARTIŞ VAR
- Dava konusu plan ve raporu incelendiğinde, nüfus yoğunluğunun alan bütününde yaklaşık olarak mevcut nüfusun iki katı kadar artış öngörüldüğü,
- Bu artışın içinde doğal sit alanları bulunan bölge için üst ölçekli planın öngördüğü mevcut nüfusun korunması ilkesine aykırı olduğu,
- Planların nüfus artışı getirecek kararlar alındığından, doğal sit alanları doğal kaynaklar üzerinde oluşacak baskı nedeniyle üst ölçekli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına uygun olmadığı.
MAHKEME: PLAN HUKUKA UYGUN DEĞİL
İstanbul 4. İdare Mahkemesi raporu esas alarak verdiği kararında mevcut nüfus yoğunluğuna aykırı olarak dava konusu planlarla nüfus artışı ve yapı yoğunluğunun getirildiğine dikkat çekerek, alanın doğal niteliğinin sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunmasına uygun olmayan bir şekilde belirleme yapıldığını belirtti.
İdare Mahkemesi, hukuka uygun olmadığını belirttiği plan değişikliklerini iptal etti. (ARTI GERÇEK)