Bilal Erdoğan ile birlikte gözaltına alınacaklar listesinde bulunan Dağcı, ihale zengini oldu
17-25 Aralık operasyonlarında da adı geçen Dağcı son olarak Devlet Demiryolları İşletmesi’ne ait ihaleyi aldı.
Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü, 1. Bölge Malzeme Müdürlüğü, "AliFuatpaşa- Köprülü Kavşağı ve Bağlantı Yolları Yapım İşi" ihalesi, adı 17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile birlikte gözaltına alınacaklar listesinde bulunan Hasan Dağcı’nın sahibi olduğu Belen İnşaat Taahhüt ve Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne verildi.
BirGün’ün Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilerden aktardıklarına göre, TCDD 2 Ağustos tarihinde "AliFuatpaşa- Köprülü Kavşağı ve Bağlantı Yolları Yapım İşi" adı altında bir ihale düzenledi. İhalenin tam 126 milyon 406 bin TL’ye Belen İnşaat’a verdildiği ve 1 Eylül tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı. Ayrıca milyonarlca liralık ihale yine Kamu İhale Kanunu’nun "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların" ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.
TARİHİ ALANI TALAN ETMİŞTİ
Şirket, 2014 yılında yani 17- 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan bir yıl sonra Şişli’de bir hastane inşa etmişti. Belen İnşaat’ın hem arsa sahibi hem de yüklenici firma olarak yer aldığı hastane projesinin kiracısı, yine yolsuzluk operasyonunda adı geçen Mehmet Ali Aydınlar’a ait Acıbadem Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi idi. Söz konusu arazide daha önce Roman vatandaşların yaşadığı kâgir binalar ve 2 adet tarihi fabrika bulunuyordu.
Belen İnşaat’ın sahibi Hasan Dağcı için arazi önce turizm alanına çevrilmişti. Daha sonra plan değişikliği yapılarak araziye özel sağlık tesisi fonksiyonu verildi. Ve projeye Acıbadem Grubu dahil edildi. Yapılan plan değişiklikleri mahkemelik olsa da 8 ayrı parsel tek parsel haline getirildi ve tapu kayıtlarına arsa Belen İnşaat’a verildi. Kısa süre içinde arsa üzerindeki gecekondular, 1-2 katlı kâgir yapılar ve fabrika binaları yıkıldı.
‘FABRİKA BİNALARININ YIKIMINA İZİN VERDİ’
Oysa İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2006 yılında bu fabrika binalarını; dönemin sanayisini ve teknolojisini yansıtan endüstriyel bir yapı olması nedeniyle korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil etmişti. Ancak kurul daha sonra bu tescil kararlarını kaldırarak tarihi fabrika binalarının yıkımına izin verdi.
Şişli İnönü Mahallesi Nizamiye Caddesi’nde inşa edilen Acıbadem Taksim Hastanesi, Ekim 2015’te açıldı.
Rüşvet ve yolsuzlukta adı geçen Hasan Dağcı’nın devletten aldığı ihaleler bunla bitmiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2011 yılında Dağcı’nın Kadıköy İbrahimağa Mahallesi’nde satın aldığı ve planlarda cami alanı olarak gözüken arsaya rezidans inşa edip sattığını açıklamıştı.
İHALELER KANTİNLE BAŞLADI
Dağcı’nın 1990’lı yıllarda Bursa’da yerel bir gazetede gazetecilik yaptığı biliniyor. Bursa Yeni Dönem Gazetesi yazarı Yüksel Baysal, kişisel olarak tanıdığını söylediği Hasan Dağcı’yı anlattığı yazısında şunları yazmıştı:
"Hasan Dağcı Refah Partililerin (RP) yarı-resmi yayın organı Marmara Gazetesi’nin genel müdürüydü. O göreve Faruk Çelik tarafından getirildiği biliniyor.
Sonra Marmara Gazetesi kapandı. (…) Tam o sırada RP’liler kent yönetimlerini alınca, Hasan Dağcı, yine Faruk Çelik’in önerisi ve isteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel kalem müdür yardımcılığına getirildi."
Dağcı’nın özel kalem müdürü olduğu iddialarını reddettiği biliniyor.
Dağcı’nın yerel bir gazetede başlayan hayatı ilk olarak İDO kantinlerinin işletmesini alarak başladı. İstanbul’da bir eğlence mekanı olan Reina’nın hemen yanındaki arazinin de bir dönem Hasan Dağcı’ya ait olduğu biliniyor.
Dağcı’nın "gazetecilikle" bu servete kavuşması olanaksız iken AK Parti iktidarlığının para odaklı kurduğu ilişki ağı kısa sürede servete kavuşmasının önünü açtı.