Bildirici, muhalif TV’leri inceledi: Dış haberleri ayrıntılı olarak veren tek muhalif TV kanalı Artı TV’ydi
Artı Gerçek - Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, bugün sayfasında yayımladığı yazısında muhalif televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde dış haberlere ayırdığı süreyi ele aldı. Bildirici, üç akşam boyunca muhalif televizyon kanallarının ana haber bültenlerini izlediğini belirtti.
Bildirici, “Muhalif TV kanallarını belirlerken de RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in son paylaşımına dayandım; orada hedef aldığı Flash Haber, FOX TV, Halk TV, KRT, Sözcü, Tele 1, TV 5’e sadece internet üzerinden yayın yapan Artı TV'yi ekledim” dedi.
Bildirici, izlediği kanallar arasında dış haberleri ayrıntılı olarak veren tek muhalif TV kanalı Artı TV olduğuna dikkat çekti.
Bildirici, yazısında üç gün boyunca bu kanalları izlediğini belirterek şunları belirtti:
"Artı TV yine en çok ve en geniş dış haber yayımlayan televizyon kanalıydı. Almanya’da aşırı sağın yükselişi, IŞİD’in kaçırdığı 6 Ezidi kadının kurtarılması, Papa’nın ameliyat olması, Hawai’deki yanardağın faaliyete geçmesi, Avrupa Konseyi’nin Türkiye kararı, Ukrayna’daki savaş, Fransa’daki bıçaklı saldırı, İngiltere’den Türkiye’ye 3 milyon sterlin yardım, Kanada’daki orman yangını haberlerini yayımladı.
İzleyici iç politikaya hapsediliyor
Üç gün boyunca izlediğim ana haber bültenlerinde sadece Artı TV'nin dış haberleri çeşitlendirerek ve ayrıntılı olarak yayımladığını söyleyebilirim. KRT’de dış haber hiç yok, Flash Haber ve FOX’ta da çok az. Halk TV, Sözcü TV, TV 5 ve Tele 1’de diğerlerine göre biraz daha fazla olsa da genellikle bülten sonlarında birkaç dakikaya sıkıştırılarak geçiştiriliyor bu haberler. Toplam olarak bakıldığında Artı TV dışındaki muhalif kanallardaki dış haberlerin son derece yetersiz olduğunu söylemek mümkün.
Elbette haber kanallarının gündüz yayımlanan bültenlerinde dünyadaki gelişmelere bir ölçüde yer veriliyor olabilir. Onları izleme olanağım olmadı ama ana haber bülteninin bir TV kanalının haberciliğe bakışını görmek açısından yeterli fikir vereceği kanısındayım.
Muhalif televizyonlarda dünya haberlerinin çok az olmasında muhtemelen olanaklarının kıtlığı, yeterli uzman eleman olmayışı da etkili olabilir. Ama dijital çağda onu aşmanın da yollarının olduğunu biliyoruz.
Eskiden tek kanallı TV çağında bile TRT’nin haber bültenlerinin bir bölümü mutlaka dış haberlere ayrılırdı; dünyadan gelişmelerin aktarıldığı özel programlar yapılırdı. M. Ali Birand’ın 32. Gün’ü ağırlıklı olarak diğer ülkelerde olup bitenleri dosyalar halinde aktarır; izleyiciye dünyadan pencere açardı. Özel televizyonların kurulmasından sonra da uzun süre bu tür haber ve programlar devam etti ama yıllar içinde giderek azaldı.
Muhalif kanalların haberciliği de bu yoldan ilerledi; dünyaya gözlerini, kulaklarını kapattı. Şimdi artık bu TV’ler, birbirine öykünerek, haber bültenlerinde sunucuların haberlerden çok kişisel görüş ve yorumlarına yer veriyor. Sunucular, haber ile ilgili olsa da olmasa da izleyicilerin sosyal medya üzerinden gönderdikleri mesajları okuyup yorumluyor, bunlarla dakikalar geçiriyor. Haber bültenleri bir tür haber şovuna dönmüş durumda.
Muhalif televizyonların tümünün haber bültenleri iç politika odaklı. Politik gelişmelerden kalan zamanda ekonomik gelişmeler ve çarşı pazar söyleşileri de uzun uzun aktarılıyor. Sosyal gelişmeler, sanat ve bilimle ilgili etkinlikler de göreli olarak çok az ekrana getiriliyor.
Komşu ülkelerde Türkiye’yi yakından ilgilendiren olaylar, hatta ülkemizdeki siyasi gelişmeler açısından önemli deneyimler içeren gelişmeler bile izlenmiyor, aktarılmıyor. Dış haberlerin aktarılmaması, izleyicinin de iç politikanın vıdı vıdılarına hapsedilmesi, dünyadan habersiz bırakılmaları sonucunu doğuruyor.
İzleyicisiyle, gazetecisiyle körleşiyoruz, vizyonumuz daralıyor. Bu yoldan bir an önce dönmekte yarar var, lütfen…(Kaynak)