Bilim dünyasından Ovalı'ya tepki: Umut tacirliği her devir yaşanan şey
'Aklına her ilaç gelen bunu kendi kafasından amaçlandırıyor, bu doğru değil. İnsan ve hayvan deneyi olmadan bu ilaç etkilidir denilmez.'
Koronavirüs tedavisi üzerine ekibi ile birlikte bir süredir laboratuvarda çalışmalar yürüten hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı,nın "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir" açıklamasını yapması bilim insanları arasında tartışma yarttı.
Uzmanlar, Ovalı’nın açıklamalarının bilimsel temelinin olmadığını savunarak "İnsan ve hayvan deneyi olmadan bu ilaç etkilidir denilmez" görüşünü dile getirdi.
Ovalı dün yaptığı ikinci açıklamada, "Biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmekte" dedi.
BİLİMSEL KRİTERLERE DİKKAT
Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Önder Ergönül:
"Koronavirüs ile mücadele süreci çok yeni ve böylesi kısa bir sürede ilaç üretimi mümkün değil. Bu nedenle bazı var olan ilaçlar yeniden amaçlandırıldı ancak bunun için de bazı bilimsel kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Sıtma, kistik fibroz ya da parazit ilacı ya da antibiyotikler gibi... Bunlar artık prim yapmıyor, aklına her ilaç gelen bunu kendi kafasından amaçlandırıyor, bu doğru değil. İnsan ve hayvan deneyi olmadan bu ilaç etkilidir denilmez. Dünyada hiç bir bilim insanı yapacağı buluşu kanıt olmaksızın bu şekilde açıklamaz."
‘ÇOK PAHALI’
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Mehmet Ceyh:
"Hiçbir bilimsel anlamı olmayan açıklama. Bu ilaç aslında eski bir ilaç ve çok pahalı bir ilaç. Kutusu 2 bin 500 TL’lerde. İlaç, kistik fibroz denen hastalarda kullanılıyor, DNA virüsü üzerinde etkili olan bir ilaçtır. Hücre genomu iki kısımdan oluşur. DNA veya RNA’dır. Koronavirüs RNA virüsüdür dolayısıyla bu virüs üzerinde bu ilacın etkili olması söz konusu değil. Çünkü virüsün içine giremiyor. Açıktaki DNA’yı parçalıyor. Bu ilacı şu an herkes eczaneye gidip almaya çalışıyor. Bu iş ticari açıdan da ciddi sıkıntılar doğurabilir, devletin de bu ilacın satışıyla ilgili tedbir alması lazım."
YENİ DEĞİL
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap:
Bu tür açıklamaların hastalarda gereksiz bir güven yaratacağını belirterek "Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok" dedi.
AÜ Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Taner Demirer:
"İlaç, 27 Mart’tan beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan’da Journal of Experimental Medicine da yayımlandı."
Genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl:
"Umut tacirliği her devir yaşanan şey. Fransa’da, Covid için klinik çalışmada kullanılan bir ilaç. Üzerine yayınlar var. Laboratuvarda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez."