Bilim Kurulu Üyesi: Sağlıkçılara vefa borcumuzu şiddeti bitirerek ödeyelim
Prof. Dr. Ahmet Demircan salgında büyük bir mücadele veren sağlık emekçilerine vefa borcunun sağlıkta şiddeti bitirerek ödenebileceğini söyledi. Ayrıca aşı ve kan bağışı uyarısı yaptı.
Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan Coronavirus (Covid-19) salgını sürecinde sağlık emekçilerinin mücadelesi, aşının önemi, sağlıkta şiddet ve kan bağışı gibi birçok önemli konuda açıklamalar yaptı.
Coronavirus salgını sürecinde bazı kişilerin çocuklarının aşılarını ihmal ettiğini belirten Prof. Dr. Demircan, "Coronavirus gelince herkes bir refleks olarak çekildi. Böyle olunca insanlar çocuklarını da zamanı gelmiş kızamık, kabakulak, tüberküloz aşılarına götürmedi. Kızamık, kabakulak, tüberküloz var bunlardan korunmamız lazım. Bunun en iyi yolu da aşı. Aşının önemi Coronaviruste ortaya çıktı. Herkes dört gözle aşıyı bekliyor. Öbür hastalıklar için hazır aşı varken bunu kullanmamız lazım" dedi.
‘İKİ HASTALIKLA MÜCADELE ETMEK DAHA ZOR’
Aşının önemine değinen ve iki hastalıkla mücadelenin daha zor olduğunun altını çizen Demircan, "Tedbirli gidelim, maskeli gidelim, randevuyla gidelim, zamanında olan aşılarımızı olalım ki ekstra bunlar gelmesin. Bir hastalıkla, iki hastalıkla mücadele etmek daha zor olur. Hem aşı yapılan merkezler, hastaneler daha çok tedbir aldı. Hijyen kurallarına uyarak gelip, aşılarını olurlar. Kızamıkta yaşadık. Eskiden kızamık çok daha öldürücü bir hastalıktı. Bunlar da virüs hastalığı, bunlar da ağır seyredebiliyor" dedi.
‘ÇOCUKLAR ŞANSLI, ÇOK FAZLA ENFEKTE OLMADILAR’
Demircan ayrıca "Koronavirüste çocuklar şanslı. Çok fazla enfekte olmadılar, çok ağır geçirmediler. Çocuklar daha avantajlıyken gelip, aşılarını yaptırırsak daha ağır hastalıklara maruz kalmazlar" diye ekledi.
KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI: STOKLARIMIZI DOLDURMAKTA FAYDA VAR
Prof. Dr. Demircan, kan bağışına ilişkin de bir çağrı yaptı. önemine de değinerek "Koronavirüsten dolayı hastalar kan bağışından çekildiler. Hastanelerin ve Kızılay’ın kan bankaları güvenli yerler. Bir vatandaşlık görevi olarak kan bağışı yapmamız lazım. Bir kandan üç tane kan ürünü elde ederek, 3 kişiye hayat verebiliyoruz. Kan tam anlamıyla ilaçla yerine koyulacak bir ürün değil. Lütfen hepimiz kan bağışında bulunalım. Stoklarımızı doldurmakta fayda var, şimdi tam zamanı" dedi.
‘SAĞLIK ÇALIŞANLARINA VEFA BORCUMUZU ŞİDDETİ BİTİREREK ÖDEYELİM’
Coronavirus salgını sürecinde sağlık çalışanlarının canla başla çalıştığını kaydeden Prof. Dr. Demircan, onlara yönelik vefa borcunun sağlıkta şiddeti bitirerek ödenebileceğinin altını çizerek şunları söyledi:
"Coronavirus Türkiye’ye girince herkes seferber oldu. Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, bakan yardımcılarımız, Bilim Kurulu önder oldu, rehberler oluşturuldu. Sağlık çalışanlarına sorgusuz sualsiz nöbet yazıldı, herkes koruyucu önlemler alarak nöbetine geldi. Maske yüze oturmuş, iz çıkarmış, tulum giymiş, su geçirmez olduğu için içinde terlemişsiniz. Bu şekilde hiçbir beklenti gözetmeden çalıştılar. Nasıl bir savaşta asker gidip savaşıyorsa enfeksiyonla savaşmak da sağlık çalışanlarının işi diye düşünüp, bu bilinçle girdiler. O dönemde evine gitmedi, çocuğunu sadece uzaktan gördü, sarılamadı. Zaman zaman kimisi enfekte oldu. Sırf başkasının hayatını kurtarmak, iyileştirmek için. Bu insanlara bir vefa borcumuz var. Maddiyattan ziyade manevi borcumuz var. Biz onlara bundan sonraki meslek hayatlarında saygı duymamız ve ne sözle ne fiziksel sağlık çalışanına şiddet kavramını bitirmemiz lazım. Sağlıkta şiddeti bitirelim, onlara vefa borcumuzu böyle ödeyelim."