Bingöl Karacehennem ormanında ağaç kıyımı

Bingöl’de 50 futbol sahası büyüklüğünde alanda ağaçlar kesilmeye başladı. Halkın tepki gösterdiği kesim için yarın toplantı olacak.

Bingöl Karacehennem ormanında ağaç kıyımı

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK- Kırsal kesimi meşe ormanı ile kaplı olan Bingöl'de doğa tahribatı sürüyor. Şu ana kadar 7 barajın inşa edildi, 2 gölet inşasının sürdüğü ve 6 HES projesinin hayata geçirilmesinin planlandığı kentte bu defa orman kesimi ile karşı karşıya.

ORMAN KESİMİ BAŞLADI

Bingöl'de Karlıova-Kızılağaç Köyü, Meşeli Mezrası Karacehennem ormanlarında, 50 futbol sahası büyüklüğünde 34 hektarlık alanda bulunan meşe ağaçlarının "Güvenlik" gerekçesi ile kesilmesi kararlaştırıldı. Kiğı-Karakoçan-Adaklı- Yayladere - Yedisu İlçeleri Kültür Derneği (KAYY-DER) başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının bu karara karşı çıkmasına rağmen kesim başladı.

TEPKİ GÖSTERENLER BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRILDI

Konuya ilişkin açıklama yapan KAYY-DER, kesim kararı alınan bölgede 06 Ekim’de güvenlik güçleri ve Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri eşliğinde, müteahhit firma sahaya girerek kesimin başlatıldığını belirtti. Orman kesimine karşı direnç gösterenlerin sahadan uzaklaştırıldığının belirtildiği açıklamada, Orman İşletme Müdürlüğü ve Jandarmanın köylülere gelişmeler hakkında bilgi vereceklerini aktararak, bölge milletvekillerini ve kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

BOR: KESİM ALANININA KİMSEYİ ALMIYORLAR

Kesim, Kızılağaç köyü Aynik Mezrası bölgesinde bulunan ormanlık alanda yaşanıyor. Artı Gerçek’e konuşan Kızılağaç Dernek Başkanı Fatih Bor, Karacehennem bölgesinin yaklaşık 30 yıldır askeri yasak bölge olduğunu hatırlatarak bu bölgeye kimsenin yaklaştırılmadığını söyledi.

Kesimin gerekçesinin "Güvenlik" olduğunu belirten Bor, ancak bölgede güvenlik ile ilgili sorun yaşayabilecek herhangi bir yapının da olmadığını söyledi. Başlayan orman kesiminin halkın tepkisi üzerine şu anda durduğunu ifade eden Bor, "Bölge yasaklı olduğu gerekçesi ile bizi yaklaştırmadılar. Kesimin yapıldığı alanı göremedik. Tepkiler üzerine şimdi kesim durduruldu" dedi.

'İHALE KAYDI YOK'

Orman İşletme Müdürü ile defalarca görüştüklerini anlatan Bor, tepkiler üzerine müdürün kendilerine tam kesimin olmayacağını, sadece ormanın gelişmesi için tıraşlama yapılacağını kendilerine aktardığını söyledi.

Müdürün ayrıca işin ihale edildiğini kendilerine söylediğini aktaran Bor, "İhale yapıldı diyor ama bakıyoruz kayıtlarda öyle bir ihale yok. İhaleyi görmediğimiz için nasıl bir işlem yapılacağını da bilmiyoruz. Bu sadece orası ile mi sınırlı, yoksa ta Ilıcalar bölgesi ve tüm Karêr bölgesine yayılacak mı bilmiyoruz. Müdüre neden kayıtlarda ihale yok dediğimizde ‘Bir süre askıya çıkardık’ diyor. Ama hala ne tür bir işlem yapılacağı yönünde bir bilgi yok" diye konuştu.

'HALK ORMAN KESİMİNE KARŞI'

Köye gelen askerlerin bu konuda muhatabın kendileri olmadığını, Orman İşletme Müdürlüğünün kararı olduğunu anlatan Bor, şunları söyledi:

"Askerler kendilerinin sadece güvenliği sağlamak için orada bulunduğunu söylediler. İşi alan müteahhit halkın tepkisi olduğu için köye gelmedi. Yarın Orman İşletmede köy muhtarları, ihtiyar heyetleri ve gençlerin de olacağı bir görüşme olacak. Ancak şunu net belirtebilirim. Halk ormanlarının kesilmesine karşı. Yarın yapılacak görüşmede ortaya çıkacak sonuca göre kamuoyunu bilgilendireceğiz."

BOLDAŞ: BU EKOLOJİK KIYIM POLİTİKASIDIR

Artı Gerçek’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş, bugün Bingöl Karlıova ilçesi, Karacehennem bölgesinde gördükleri resmi Şırnak'ta da gördüklerini söyledi.

Bu uygulamanın merkezi düzeyde yaygınlaştırılan ekolojik kıyım politikasının ormansızlaştırma başlığı altında değerlendirdiklerini ifade eden Boldaş, "Bu ormansızlaştırma politikası o alandaki canlı-cansız tüm varlıkların katlidir. Ormanlarla birlikte orman canlılarının yaşam alanlarının yok edilmesidir. Bu yok ediş aynı zamanda buharlaşma dengesinin bozulmasına, sıcaklığın artmasına, yağışların düzensizleşmesine, yüzeysel akışın dengesizliğine ve dolayısı ile sellere, kuraklığa ve hızla yayılan yangınlara sebep olacaktır" diye konuştu.

"ORMANLARININ KESİMİ GİBİ YANLIŞ OLAN BU YOLDAN ACİLEN DÖNÜLMELİ"

Doğaya yapılan müdahalenin doğayla olan arz talep ilişkimizi alt üst ettiğini hatırlatan Boldaş, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Biz TMMOB ve ÇMO hassasiyeti ve ilkelerine dayanarak bu tarz ekolojik ihlallere karşı ekoloji mücadelemizden bir adım geri durmayacağız. Özgür yaşam-eşit yaşam dediğimiz sürece ekolojik yaşamı da savunmaya devam edeceğiz. Bunu daima net olarak ifade ettik; sermaye be ortaklarına karşı, endüstriyalizme karşı, mesnetsiz politikalara karşı doğayı yaşamı savunmak temel prensibimizdir. Ayrıca karbon salınımının azaltılmasını öngören Paris İklim Anlaşmasının kabul edildiği bugün, karbon salınımını en çok sönümleyen ormanlarımızın yok edilişini görmek teknik ilkelerimizle bağdaşmıyor. WHO verilerine göre her yıl 7 milyon kişi hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybediyorken, bu ormansızlaştırma politikasının hayatımızla oynaması anlamına geliyor. Özetle Bingöl Karlıova Karacehennem ormanlarının kesimi gibi yanlış olan bu yoldan acilen dönülmesini öneriyoruz."

orman Çevre Bingöl ağaç katliamı ekoloji