Birgün emekçileri gözaltında... TGC ve İstanbul Barosu'ndan 'kanuna aykırılık' vurgusu

Sabah Gazetesi'nin Akın Gürlek'e ziyaretini haberleştirdikleri için gözaltına alınan Birgün yöneticilerine TGC ve İstanbul Barosu'ndan da destek geldi. Gözaltıların "kanuna aykırı" olduğu vurgulanan açıklamalarda gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yer aldı.

Birgün emekçileri gözaltında... TGC ve İstanbul Barosu'ndan 'kanuna aykırılık' vurgusu

Artı Gerçek - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu ve İstanbul Barosu, Birgün'de çalışan üç gazetecinin “Sabah Gazetesi yazarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcısını ziyaretini haberleştirdikleri için gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

TGC'nin açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“BirGün Gazetesi Web Yayın Koordinatörleri Uğur Koç ile Berkant Gültekin’in ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yaşar Gökdemir’in Sabah Gazetesi yazarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcısını ziyaretini haberleştirdiği için gözaltına alınması kanuna aykırıdır. Ziyaret, ilgili gazetede yayınlanmış ve alenileşmiştir.

Birbiri ardına gerçekleşen haksız, hukuka ve kanuna aykırı gözaltı uygulamalarına devam edilmektedir 5271 Sayılı Kanunun 91. Maddesinin 2.bendine göre ‘Gözaltına alma, bu tedbirin soruşturma yönünden zorunlu olmasına ve kişinin bir suçu işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığına bağlıdır.’

'ORTADA SUÇ DEĞİL HABER VARDIR'

Bu olayda ortada suç değil, haber vardır. Haber gerçek mi, güncel mi, haberin verilmesinde kamu yararı var mı buna bakılır. Gazetecilerin evinden ve iş yerinden gözaltına alınması uygulamaları kabul edilemez. Tüm gazeteciler işinin başında ve haberinin peşindedir. Usule uygun olarak adliyeye çağrılmaları yeterlidir. Halkın haber alma hakkı en üstün kamu yararıdır. Meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır."

BARODAN DESTEK MESAJI

İstanbul Barosu Basın ve İletişim Hukuku Komisyonu'nu da gözaltılara tepki gösterdi.

X hesabından yapılan paylaşımda, "İstanbul Barosu Basın ve İletişim Komisyonu olarak basın mensuplarının yanındayız ve basın özgürlüğünün korunması için mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" denildi.