Bodrum'da gizli 'Kanal İstanbul’ projesi

Bodrum’da çevre yolu projesi ‘kavşak izni’ adı altında gerçekleştiriliyor.

Bodrum'da gizli 'Kanal İstanbul’ projesi

Rojda ALTINTAŞ

ARTI GERÇEK- Bodrum Yarımadası’nda Pedasa Antik Kentin yanından geçecek otoban projesine karşı çıkan Yüksek Mimar ve TMMOB İl Kordinasyonu Kurulundan Arif İsmet Yılmaz, "projeyi gizli yürütüyorlar" dedi.

Bodrum’da tatilcilerin hareketliliği ile artan trafik, ulaşımı olanaksız hale getiriyor. Bu duruma çözüm için Karayolları Genel Müdürlüğü, Bodrum çevre yolunu sunmuştu. Ancak uzmanlar ve çevreciler, çevre yolunun Pedasa Antik Kentine geri dönülmez şekilde zarar vereceğini ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

YARIM ADAYI ‘KANAL İSTANBUL’ GİBİ İKİYE BÖLECEK

Bodrum Yarımadası’nın tarih, kültür ve ekoloji katliamına neden olacağı belirtilen çevre yolu projesi parça parça tamamlanıyor. Projeye karşı çıkanlardan biri de TMMOB İl Koordinasyon Kurulundan Arif İsmet Yılmaz. Projenin oluşturacağı hasarı anlatan Yılmaz, "Rant projesi olma özelliği ile Kanal İstanbul projesine benziyor" dedi.

Bodrum'da gizli 'Kanal İstanbul’ projesi - Resim : 1

Yılmaz, karşı çıkış noktalarıyla ilgili "Pedasa antik kenti Bodrum’un tarihi bölgesi. Çok ciddi anlamda tarihi kalıntılar var. Orada tam ortasından geçen büyük hayvanların habitatı olan yaşam alanları ormanın içerisinden geçen doğa sit alanı da ikiye bölünecek" ifadelerini kullanırken, "Proje 2017 yılında AKP İlçe Başkan yardımcısı tarafından ilk defa Bodrumluların gündemine geldi. Bu proje tam bodrum yarımadasını ortasından omurgasından dikine bölen bir rant projesi. Tamamen rant üzerine planlandığı için Kanal İstanbul ile benzer bir proje" şeklinde açıklama yaptı.

‘KAVŞAK YAPACAĞIZ DİYEREK PARÇA PARÇA İZİN ALIYORLAR’

Projenin gizli yürütüldüğünü belirten Yılmaz, kurumsal eksiklikler olduğunu belirterek, "Projenin arkasında karayolları genel müdürlüğü var. Fakat bu konuda henüz Muğla Büyükşehir Belediyesinden de doğru düzgün bir tavır gelmedi. Karayolları Genel Müdürlüğü projeyi çok gizli yürüttü. Parça parça koruma kurullarından izin almak için kurumsal yazılar talep ettiklerini gördük. Biz projenin peşine düştük. Fakat onlar hep kavşak diyerek izin almış ve yolun ağırlıklı olan izni henüz alınmamış" dedi.

Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi Eş Sözcüsü Güney Şirin ise ormanlık alanların yok olacağına değindi. Şirin, "Hem tarihi değerlerin, Pedasa Kalesi’nin, Lelek yolunun olduğu alanı hem de Bodrum’un Kazdağları gibi oksijen deposu olan, akciğeri olan bir bölgeyi ortadan ikiye bölecek. Bu bir rant projesidir. Kanal İstanbul’dan bir farkı yok" şeklinde konuştu.

bodrum kanal istanbul tmmob