'Bölgede kendisini feminist olarak tanımlayan genç bir kuşak geliyor'
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Z kuşağına dair gerçekleştirdikleri çalışmanın detaylarını Artı Tv ekranlarında yorumladı.
ARTI GERÇEK-Diyarbakır Merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Diyarbakır, Mardin, Van, Şırnak, Hakkâri ve Batman’da Z kuşağının politik tercihlerine ilişkin anket çalışması yaptı.
Çalışmadan Kürt illerinde yaşayan gençlerin mevcut siyasal iklimi, ekonomiye ve siyasete bakışlarına dair sonuçlar elde edildi.
Yaptıkları çalışmayı Artı TV’de yayınlanan Haber Aktüel programına değerlendiren Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Kürt illerinde yeni ideolojik yaklaşımların yükselişte olduğunu söyledi. Kendisini feminist, anarşist, ekolojist olarak tanımlayanlar sayısında artış olduğunu söyleyen Genç, aileler ile gençler arasında da farklılıkların ortaya çıktığına dikkat çekti.
'AKP-MHP ÇÖZÜM ADRESİ OLARAK GÖRÜLMÜYOR'
Elde edilen sonuçlar ışığında HDP’nin varlığını uzun süre daha koruyacağı değerlendirmesini de yapan Genç’in çalışmayan dair verdiği detaylar şöyle:
"Bölgede genç ve politik nüfusun yığıldığı kentlerde çalışma yapıldı. Buradan çıkan sonucun siyasal bağlamda Türkiye’yi etkileme noktasını taşıdığını düşünüyoruz. Online ve telefon katkılı yapılan çalışmada yüzde 70’in üzerinde katılımcı ve yüzde 54’ün üzerinde işsiz var. Bölgede ciddi işsizlik yoğun, eğitim durumu yükselse de bu durum değişmiyor. İşsizliğin yükselmesine rağmen insanların en önemli sorun olarak gördüğü sorunun Kürt sorunu olduğunu görüyoruz. Bölgedeki yeni kuşak açısından Kür sorunu yerini koruyor."Sorunun çözümü olarak önerilen şey şu andaki iktidara yönelik değil. Ülkenin en temel sorununu çözecek sorusuna HDP denmesinin nedeni Kürt sorunu ile ilgilenmesinden de kaynaklı. Bölge halkı AKP-MHP ittifakını çözüm adresi olarak görmüyor.
'FEMİNİST GENÇ KUŞAK GELİYOR'
"Çalışmayı bölgedeki gençlerin politik algı ve tercihleri ile bunların kaynağını görmek için de yaptık. Ailelerinin dünya görüşünü ve kendilerinin dünya görüşünü sorduk. Gelen yanıtlardan anlıyoruz ki her ne kadar giderek oturmuş olan kendini yurtsever, demokrat ve muhafazakâr olarak tanımlama olsa da genç kuşak içinde sosyalizm, anarşizm, feminizm gibi daha modern dünyaya ait olan ve politik hakları savunan bir noktaya kayış gözlemliyoruz. En yüksek frekansa sosyalist tanımlamada karşılaştık. Ailesinin sosyalist olduğunu söyleyenler ile kendisinin sosyalist olduğunu söyleyenler arasındaki fark üç katına çıkıyor. Kendisini feminist olarak tanımlayan bir genç kuşağın geldiğini görüyoruz. Ailelerin benimsediği siyasal görüşten en fazla ayrışmanın muhafazakârlık üzerinden gerçekleştiğini görüyoruz. Burada yüzde 6’yı aşan oranda ailesi muhafazakâr olsa da kendisi yurtsever, sosyalist, feminist olarak tanımlıyor. Bu durum bölgedeki siyasal dünya görüşlerinin değişme potansiyelinin güçlendiğini ve değişmeye başladığını görüyoruz.
'HDP VARLIĞINI UZUN SÜRE KORUYACAK'
"Oy kullanan gençlerin siyasal tercihlerini değiştirmeye yaklaşımlarını da sorduk. Yüzde 60,3’lük bir rakam değiştirmezken, yüzde 39,7’lik rakam aslında farklı siyasal partilere eğilim duyabileceğini ifade ediyor. Burada yüzde 20’yi aşan bir kesim dünya görüşüme uygun ise oy veririm diyerek esneklik yaratıyor. Yüzde 3-4 arasındaki kesim ise yeni bir siyasi partiye veya herhangi partiye oy verebilirim diyor. Çalışmadan anladığımız HDP’nin siyasal aktör olarak varlığını uzun süre koruyabileceğini gösterdi. Ancak yeni partiler de iş yapabileceği ve taban bulabileceği gençlik akımı ile de karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün."
#CANLI Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi 'nin Diyarbakır başta olmak üzere 6 kentte yaptığı araştırmanın sonuçlarını, merkezin koordinatörü Yüksel Genç değerlendiriyor. https://t.co/cIgNywZX6D
— Artı TV (@ArtiTV_) July 23, 2020