'Büyükada Davası'nda karar: 4 hapis cezası 7 beraat
11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada 'Büyükada Davası'nda Taner Kılıç'a 6 yıl 3 ay, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Özlem Dalkıran'a 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.
İstanbul Büyükada’da 'İnsan Hakları Savunucularının Korunması Dijital Güvenliği' başlıklı toplantı nedeniyle haklarında dava açılan 11 hak savunucusunun yargılamasından 4 hapis cezası kararı çıktı.
11 İnsan hakları savunucusunun yargılandığı 'Büyükada Davası'nda, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç'a 'örgüt üyeliği' iddiasıyla 6 yıl 3 ay, insan hakları savunucuları Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'a 'örgüte yardım' iddiasıyla 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.
Duruşmada, Nalan Erkem, İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Veli Acu, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli hakkında beraat kararı verildi.
Ortak basın açıklaması: "Duruşma öncesinde söylediğimiz üzere, bir arkadaşımızın bile ceza almış olmasını kabul etmeyeceğiz. Üst mahkemelere taşındığı süreçte bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz."#HakSavunucularıİçinAdalet pic.twitter.com/Zwqd525Ulx
— Amnesty Turkey (@aforgutu) July 3, 2020
'BİR ARKADAŞIMIZIN BİLE CEZA ALMIŞ OLMASINI KABUL ETMEYECEĞİZ'
Duruşma sonrası yapılan ortak basın açıklamasında, "Duruşma öncesinde söylediğimiz üzere, bir arkadaşımızın bile ceza almış olmasını kabul etmeyeceğiz. Üst mahkemelere taşındığı süreçte bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedildi.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayında mütalaasını veren savcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmak' iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla, insan hakları savunucuları Nejat Taştan, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek' iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti.
Savcı diğer hak savunucuları İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Frank Steudtner, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbek içinse terör örgütlerine yardım yapıldığına dair delil olmadığı gerekçesiyle beraatlerini istemişti.
'VERİLECEK TEK KARAR 11 HAK SAVUNUCUSUNUN BERAAT ETMESİDİR'
Coronavirus salgınına yönelik alınan önlemler gerekçesiyle izleyici alınmayan duruşmada her sanık için sadece bir avukata izin verilirken, her ülkenin yargılanan vatandaşları için o ülkelerin diplomatları da salona alındı.
19 hak örgütünden Büyükada davasının karar duruşması öncesi yapılan ortak açıklamada, "Hukuka uygun şekilde verilebilecek tek karar 11 hak savunucusunun hiçbir istisna olmadan beraat etmesidir" denildi.
Geçen yıl Kasım ayında mütalaasını veren savcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç'ın 2silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, insan hakları savunucuları Nejat Taştan, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın da 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan yine 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep ediyor.
Davada Taner Kılıç, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu, Ali Garawi, Peter Steudtner, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan ve Şeyhmus Özbekli yargılanıyor. Hak savunucuları 'silahlı terör örgütlerine yardım etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' ile suçlanıyor.
NE OLMUŞTU?
Polis, 5 Temmuz 2017 tarihinde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İsveç vatandaşı Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran ile Nalan Erkem, Alman vatandaşı insan hakları eğitimcisi Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, HAK İnisiyatifi'nden Şeyhmus Özbekli, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan ve Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün'ün İstanbul Büyükada’da katıldığı toplantıya düzenlenen polis baskınında 10 hak savunucusu gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan hak savunucuları emniyetteki sorgunun ardından adliyeye sevk edilmiş, sekizi hakkında tutuklama kararı verilmişti. 113 gün sonra, 25 Ekim 2017'de görülen ilk duruşmada tutuklu hak savunucularının tamamı serbest kalmıştı.
Mahkeme, telefonunda ByLock bulunduğu iddiasıyla Haziran 2017'de tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden Taner Kılıç'ın dosyasını da Büyükada davasıyla birleştirmişti. (HABER MERKEZİ)