Çalışan Gazeteciler Günü'nde yargılanan gazeteciye tahliye yok
10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü’nde yargılanan gazeteci Kibriye Evren’in tutukluluk halinin devamına karar verildi.
![Çalışan Gazeteciler Günü'nde yargılanan gazeteciye tahliye yok](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/64315.jpg)
Diyarbakır'da 9 Ekim 2018'de, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu 142 kişinin gözaltına alındığı operasyonun ardından tutuklanan gazeteci Kibriye Evren'in yargılandığı davanın 2'nci duruşması, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nde Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ: TUTUKLU GAZETECİNİN HABERİNE EL KONULDU
Duruşmayı, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayşe Gökkan ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri ile Evren'in çok sayıda meslektaşı izledi.
'GAZETECİYİM, HABER YAPTIM'
Hakkında 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla açılan davanın duruşmasına Evren, SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde DTK Eş Başkanı Leyla Güven'e destek amacıyla 16 Aralık'ta başlattığı açlık grevini sürdüren Evren, suçlamaları reddetti. İsnat edilen suçların gazetecilik faaliyeti olduğunu söyleyen Evren, beraatını talep etti.
Gizli tanık beyanlarını reddeden Evren, "Ben gazeteciyim, her kesimle bu kapsamda görüşebilirim. Yurt dışına da gittim, haber yapmak için gittim. Irak’a gittim, buna ilişkin haberlerimi avukatım dosyaya koymuştu" diye konuştu.
'TANIK BEYANLARI SOYUT'
Duruşmada savunma yapan Evren'in avukatı Pirozhan Karali de, müvekkiline suç olarak isnat edilen fiillerin gazetecilik faaliyeti ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek fiiller olduğunu belirtti. Tanık beyanlarının soyut olduğunu ifade eden Karali, "Gizli tanıkların beyanı bilgiye, görgüye değil duyuma dayalıdır" dedi.
"Gizli tanık beyanları mesnetsiz iddialardır" diyen Karali, "Müvekkilimin haberleri dosyadadır. SSK'sı da bu meslek üzerinden yatırılıyor. Yani müvekkilim gazetecidir. Her kesimle görüşmesi normaldir. Bir siyasi parti ya da başka kesimlerle görüşmesi gazetecilik kapsamındadır, örgüt üyeliği olarak değerlendirilemez" diye konuştu. Avukat Resul Tamur ise gizli tanık beyanlarının dosya kapsamında benzer şeyleri söylediğini kaydederek, gizli tanık Firar'ın beyanlarının doğruları yansıtmadığını söyledi.
Avukatlar, gazeteci Evren'in tahliyesiyle birlikte beraatına karar verilmesini talep etti. İddia makamı ise mevcut delil durumu, delillerin değişme durumu ve üzerine atılı suçların mahiyeti dikkate alınarak Evren'in tutukluluğunun devamını istedi.
Savunmaların ardından söz alan gazeteci Evren, DTK Eş Başkanı Leyla Güven'in 64 gündür açlık grevini sürdürdüğünü, kendisinin de 26 gündür Güven'in taleplerinin karşılanması istemiyle açlık grevinde olduğunu belirtti. Mahkeme başkanının, "Leyla Güven'in talepleri nedir" sorusu üzerine Evren, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu söyledi. "Tecrit kalksın, barış gelsin" diyen Evren, konuşmasını sürdürürken duruşma salonu boşaltılarak izleyiciler dışarı çıkarıldı.
GİZLİ TANIK BULUNAMADI
Mahkeme, bulunamayan gizli tanık Cesur Yürek'in dinlenmesinden vazgeçilmesine, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçun mahiyeti, delil durumu dikkate alınarak gazeteci Evren'in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. (Mezopotamya Ajansı)