Çambükü'ne OSB iptal edildi ama tartışma bitmiyor: 'Kimse bizi hedef göstermesin'

Çambükü'ne OSB iptal edildi ama tartışma bitmiyor: 'Kimse bizi hedef göstermesin'
Çambükü Köyü'nün tarım arazileri üzerine yapılmak istenen organize sanayi bölgesi yargı kararlarıyla iptal edilmesine rağmen tartışma bitmiyor. Diğer köy muhtarları tarafından hedef gösterildiklerini belirten Çambükü Köyü muhtarı ve köy sakinleri tepkili.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü Köyü’nün arazisine yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) halkın direnişi ve yargı kararlarıyla iptal edildi ancak tartışma bitmedi. Destek Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adem Bahadır Ünsal, geçtimiz günlerde yerel bir gazete yaptığı açıklamada OSB projesinin iptal edilmesiyle ilgili Çambükü Köyü halkını suçladı. Ünsal, "Taşova’da 63 köy var. Bu köylerden yalnızca bir tanesi OSB istemediği için Taşova’ya OSB kurulmuyor. İş imkânları olmadığı için gençlerimizi kaybediyoruz. Soruyorum, 62 mi büyük, 1 mi büyük? Artık siyasilerimizin bu duruma el atarak Taşova’nın kalkınması için adım atması gerekiyor" dedi.

'KENDİ KÖYLERİNİN ARAZİLERİNİ VERSİNLER'

Başka muhtarların da sosyal medyadan kendilerini hedef gösterdiğini belirten Çambükü Köyü muhtarı İmdat Celep, "Destek Köyü muhtarı, bizim köy OSB’ye karşıymış gibi açıklama yaptı. Biz OSB'ye değil, köyümüze yapılmasına karşıyız. OSB istiyorlarsa Destek Köyün'ün arazisini versinler, oraya yapılsın. Belevi Köyü Dernek başkanı yazıyor, OSB’ye engel oluyorsunuz diye. Belevi Köyü'nün altındaki araziyi OSB için versin bakalım, kendi köylüsü ne diyor? Taşova’nın 62 köyünün önündeki tek engel Çambükü Köyü gibi gösteriliyor; köyümüz, köylümüz hedef yapılıyor.

Biz OSB’ye değil yapılmak istenen yere karşıyız. Hakkımız, arazilerimiz, köyümüz ve çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz. Birçok davayı da kazandık. Köyümüze OSB yapılmaması için de mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" dedi.

'2021'DEN BERİ ARAZİLERİMİZİ EKEMİYORUZ'

OSB projesi nedeniyle köy halkının 2021 yılından bu yana arazilerini ekemediğini vurgulayan Celep, "Köylü tonlarca bamya üretip satardı, şu an bamya yok. Valiliğin gönderdiği kepçeler, dozerler ceviz, kiraz, şeftali ağaçlarını kökünden söktü. Meyvecilik de kalmadı köyde. Araziler ekilemiyor, boş duruyor. Köy halkı hayvancılık yaparak geçinmeye çalışıyor. Dörtyol Bölgesine OSB yapılacak diye bizlerden para toplanmıştı. Bir gecede OSB projesi Çambükü Köyü'nün arazisine kaydı. Bizim itirazımız OSB’ye değil, yapılmak istenen yere. OSB bizim köye yapıldığı zaman köyümüz yok oluyor, mezarlığımızı bile alıyorlar" diye konuştu.

16.jpg

GÜCÜMÜZÜ HAKLILIĞIMIZDAN ALIYORUZ'

Çambükü Köyü'nden Yalçın Bolat da "Çambükü Köylülerini tehdit etmek kimsenin haddi değil. Bizler kanunun verdiği haklar çerçevesinde mücadele ediyoruz. OSB için hazırlanan projenin eksik ve hatalı olduğu mahkeme kararlarında ortaya çıktı. 'Taşova’da OSB yapıyoruz' diye halkı yıllardır kandırdılar, boş yere umutlandırdılar. OSB’yi Çambükü halkı yaptırmamış gibi göstererek kendilerini aklamak istiyorlar. 'Bir gece gider bütün köyü köy meydanında toplar döveriz' diyenleri dahi duyduk. Biz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz" dedi.

'ORTAÇAĞ KARANLIĞINI HATIRLATAN AÇIKLAMALAR'

Çambükü Köyü halkının avukatı Selim Saray ise "Tarım, hayvancılık bitirilip, köylerimiz boşaltılınca Taşova'da çözümün OSB’de olduğu fikri gelişti. Yer seçimi ve niteliği konuusunda
karar vericiler hata yaptı. Yer olarak Çambükü Köyü, nitelik olarak karma usulü OSB belirledi. Bu yanlışlıkları düzeltmek için epeydir hukuki olarak uğraş veriyoruz ve genel olarak da başarılı olduk. '62 köye bir köy' gibi ortaçağ karanlığını hatırlatan paylaşımlar, açıklamalar yapıldı. 2015'te kesinleşen 1\ 100 bin ölçekli çevre düzeni planına göre OSB yeri Dörtyol Köyü merası, niteliği de tarım, hayvancılık ve orman ürünleri işletmeciliğine yöneliktir. Yargı da 'bu olana uygun yapın' diyor. Hal böyley ken, 'OSB istiyoruz' diye nara atanları ve tehdit edenleri plana uygun davranmaya ve süreç işletmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar