Çarşamba Ovası’nın ortasında 181 dönümlük alana enerji santrali

Samsun Çevre Platformu, Çarşamba Ovası’nın ortasına kurulacak Biyokütle Enerji Santrali ile ilgili 'Çarşamba Ovası nitelikli tarım alanıdır, kirletilmesine müsaade etmeyiniz' dedi.

Çarşamba Ovası’nın ortasında 181 dönümlük alana enerji santrali

ARTI GERÇEK - Çarşamba Ovası’nın ortasına kurulması planlanan Biyokütle Enerji Santrali ile ilgili açıklama yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) "Çarşamba Ovasını adım adım sanayi alanı yapmanın yolunu açıyorlar" ifadelerini kullandı.

Samsun’un nitelikli tarım alanlarının bulunduğu Çarşamba Ovası’nın ortasına kurulması planlanan "Biyokütle Enerji Santrali" tepkilere neden oldu. Projenin olumsuz etkilerine ilişkin yapılan basın açıklamasını SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ okudu. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli ile çok sayıda kurum ve kişi de açıklamaya destek verdi.

İlk sözü alan Özdağ, "Çarşamba Ovası’nın tam ortasında, Eğercili Mahallesi sınırları içerisinde toplam 181 dönümlük sahada, 27 megavat kapasiteli Biyokütle Enerji Santrali kurulması ve işletilmesi çalışmalarının başlatılmış olduğunu medyadan öğrenmiş bulunuyoruz" dedi.

‘GÜNDE 630 TON HAMMADDE YAKILACAK’

"Samsun Çarşamba Biyokütle Enerji Santralı (BES) Proje Tanıtım Dosyası, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün internet (web) sayfasında "ÇED Gerekli Değildir" kararları arasında yer almaktadır" diyen Özdağ, proje dosyasında yer alan bilgileri paylaşarak şöyle devam etti:

"Proje Tanıtım Dosyasına (PTD) göre; Çarşamba ilçesi merkezli 180 km yarıçaplı alandan temin edilecek biyokütle ürünlerinin (ağaç kökleri, kesim ve budama artıkları, fındık kabuğu, fındık zürufu, pirinç çeltik kavuzu, çeltik - mısır sapı vb) yakılmasıyla elektrik enerjisi üretileceği belirtilmektedir. Kısacası biyokütle yakıt ile çalışacak bir termik santral söz konusudur. Tesiste yılda 365 gün, günde 24 saat süre ile elektrik üretimi gerçekleştirilecek olup, yılda 230 bin ton günde 630 ton hammadde yakılacaktır. Yakma sonucunda oluşacak günlük kül atığı miktarı 38 ton olacak ve küller proje sahasında geçici olarak depolanacaktır. Tesisin bacasında havaya salınacak günlük PM emisyon miktarı (havaya salınacak kül) 14,4 kg olarak gerçekleşecektir. Tesisin işletme faaliyetleri kapsamında kullanılacak makinalarda (ağaç-sap kıyma, taşıma, yükleme) günde yaklaşık 2.000 litre mazot harcanacaktır. Tesisin işletilmesi esnasında günde yaklaşık 1500 ton su Abdal deresinden çelecek, kimyasal ve ısıl işlemlerden geçirilerek mevcut drenaj kanallarına verilecektir. Projenin ömrü en az 30 yıl olup bu süre uzatılabilecektir."

‘ÇARŞAMBA OVASI’NI ADIM ADIM SANAYİ ALANI YAPMANIN YOLUNU AÇIYORLAR’

Özdağ bu projeyle birlikte nitelikli tarım alanı olarak tescillenmiş Çarşamba Ovası’nı adım adım sanayi alanı yapmanın yolunu açıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Valilik nasıl olurda günde 630 ton yakıtın yakılacağı bir tesis için "ÇED Gerekli Değildir" kararı verebilir. Çarşamba Ovası tümden yansa ya da Samsun yansa Valiliğin umurunda mı?" sorularını yönelten Özdağ, belediye ve kamuoyuna seslenerek "Çarşamba Ovası nitelikli tarım alanıdır, kirletilmesine müsade etmeyiniz. İmtiyazlarla korunan şirketlerin değil, temsil ettiğiniz halkınızın yanında, yaşam alanlarımızı bize emanet eden çocuklarımızın yanında olunuz" diye konuştu.

‘HEM İNSAN SAĞLIĞINA HEM DE ÇEVREYE HAVAYA TOPRAĞA ZARAR VERECEK’

ADD Samsun Şube Başkanı Özkefeli de yaptığı açıklamada "Öncelikle bugün sözünü ettiğimiz yer; Türkiye’nin en gözde ve büyük ovalarından biri, taşı yeşerten verimliliğe sahip Çarşamba ovasıdır" dedi. Özkefeli, kurulacak santralin insan sağlığı ve çevre üzerinde yaratacağı etkiler hakkında şunları söyledi:

"Kimyasallardan ve ağır metallerden dolayı sulara zararlı etkiler oluşturur. Yakma sonucu oluşan atık külün depolanması, bacadan çıkan kül partikülleri hava ve toprak yani çevre kirlenmesinin diğer nedenleri olacaktır. Mikro klima yani iklim değişiklikleri de beklenen bir sonuçtur. Termik santralin insan sağlığına direkt olumsuz etkileri ise; Santralin bacasından çıkacak Biokütlenin yakılması sonucu, atmosfere atılacak olan kirletici gazlardan olacaktır. Bu kirletici gazların atmosfere salınımı sonucu; santral sinir sistemi hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, alerjik hastalıklarda artma, astım, deri hastalıkları, kalp hastalıkları, doğum anomalileri, Kronik solunumsal ve kardiyak hastalığı olanların hastalığının alevlenme oranlarında artma, kanser görülme oranında artma, kan hastalıklarında artma şeklinde insan sağlığı tehlikeye girecektir."

PROJE ÇARŞAMBA OVASININ SONU ANLAMINA GELECEK

Özkefeli bu projenin Çarşamba Ovasının sonu anlamına geldiğini kaydederek "İnsan sağlığının değeri paha biçilmezdir ve en öncelikli temel insan hakkı yaşama hakkıdır" sözleriyle açıklamasını bitirdi.

Çevre enerji Samsun Platformu